Prezidentė: VRK savo funkcijas atlieka nekokybiškai ir ne iki galo

Prezidentė: VRK savo funkcijas atlieka nekokybiškai ir ne iki galo

Paaiškėjus šiurkštiems rinkimų pažeidimo faktams Trakų savivaldybėje bei masiniam gyventojų gyvenamosios vietos perregistravimui, Prezidentė Dalia Grybauskaitė sukritikavo už rinkimų organizavimą atsakingos Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) darbą. Pasak šalies vadovės, šie faktai rodo, kad VRK savo funkcijas atlieka nekokybiškai ir ne iki galo.

Po susitikimo su Seimo valdyba apžvelgusi Seimo pavasario sesijos ir savo veiklos prioritetus, D. Grybauskaitė tarp jų paminėjo ir skaidrių rinkimų organizavimą.

"Po dabartinių rinkimų matome daug labai pažeidimų - tiek vokai, girdėjome, Trakuose, tiek dėl pastovaus gyvenimo (nuolatinės gyvenamosios vietos, ELTA) keitimo mėnesį ar du prieš rinkimus. Todėl po rinkimų kampanijos esu pasirengusi teikti įstatymo pataisas, kad būtų užkardyti tokie veiksniai, nes jau jie dabar yra antikonstituciniai, ir tai, kad VRK šį fenomeną tiesiog ignoravo ar nematė, tai rodo, kad VRK savo funkcijas atlieka ir atliko rinkimų metu nekokybiškai ir ne iki galo", - pareiškė šalies vadovė.

Naujos manipuliavimo formos per savivaldos rinkimus kelia būtinybę taisyti Savivaldos tarybų rinkimų įstatymą, kad nebūtų piktnaudžiaujama gyvenamosios vietos deklaravimu, teigė Prezidentė.

Iki kovo 1-ąją vykusių istorinių savivaldos rinkimų likus dviem savaitėms VRK jau fiksavo pažeidimus, o sukčiavimas rinkimuose įgavo naujas formas. Pagal Konstituciją ir Konstitucinio Teismo išaiškinimus, savivaldos rinkimuose gali dalyvauti tik nuolatiniai savivaldybių gyventojai. Tačiau,siekiant daryti įtaką rinkimų rezultatams, kai kuriuose šalies regionuose prieš pat rinkimus pastebėtas masinis piliečių gyvenamosios vietos perregistravimas iš vienos savivaldybės į kitą. Šis reiškinys ypač pastebimas Alytaus rajone, Šalčininkuose ir Vilniaus rajone.

ELTA primena, kad sekmadienį posėdžiavusi VRK nusprendė, kad šių metų birželio 7 d. Trakuose bus rengiami pakartotiniai savivaldos rinkimai. Dėl šiurkščių pažeidimų, užfiksuotų per pirmąjį savivaldos rinkimų turą, rinkimų rezultatai pripažinti ten negaliojančiais. Galimu balsų papirkimu įtariami Vilniaus mero Artūro Zuoko vadovaujamos Lietuvos laisvės sąjungos (liberalai) (LLS) nariai. Įtarimų šešėlis krinta ir ant kitų liberalų - Liberalų sąjūdžio. LLS narius leista patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder