Prezidentė: vertėtų galvoti apie pertvarkas VRK

Prezidentė: vertėtų galvoti apie pertvarkas VRK

Iš anksto antrajame Vilniaus mero rinkimų ture dalyvavusi Prezidentė Dalia Grybauskaitė teigė, kad prieš artėjančius parlamento rinkimus verta rimtai svarstyti Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sudėties keitimą, nes šios institucijos darbas nuolatos prastėja.

Pasibaigus pirmajam rinkimų turui, VRK dėl grubių pažeidimų nusprendė panaikinti jų rezultatus Trakuose, neseniai pasirodė naujų faktų, kad Darbo partijos atstovai galėjo klastoti rezultatus Alytaus rajone. Prezidentė pabrėžė, kad labai daug skundų gauta ir iš kitų šalies miestų, kur buvo pažeisti rinkimų kampanijos reklamos įstatymai, viršyti reklamos finansavimo limitai, vyko masinis rinkėjų persiregistravimas prieš pat rinkimus.

"Iš tiesų matosi, kad reakcija yra pavėluota arba nereikšminga, kuri nedaro įtakos tų pažeidimų užkardymui, todėl jau po šių rinkimų siūlysiu kai kurias įstatymų pataisas, - po balsavimo kalbėjo Prezidentė. - Tiek man, įstatymų leidybos prasme, tiek Seimui reikia galvoti apie galbūt net ir VRK komisijos ir vadovybės atnaujinimą prieš 2016 m. rinkimus".

Nors Lietuvos vadovė neatskleidė, už ką konkrečiai balsavo antrajame rinkimų ture, tačiau pabrėžė, jos nuomonė apie kandidatus buvo suformuota per pirmąjį rinkimų turą.

Į antrąjį tiesioginių merų rinkimų turą Vilniuje pateko Liberalų sąjūdžio kandidatas Remigijus Šimašius, pirmajame ture surinkęs 34,53 proc. rinkėjų balsų, ir Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) kandidatas, dabartinis sostinės meras Artūras Zuokas, už kurį pirmame ture balsavo 18,36 proc. rinkėjų. Daugiausiai mandatų į Vilniaus miesto savivaldybės tarybą kovo 1 d. pelnė Liberalų sąjūdis (15), Lietuvos lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso koalicija (10) bei Tėvynės sąjunga - Lietuvos krikščionys demokratai (8). Į tarybą taip pat pateko 6 Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) atstovai, po 4 socialdemokratų ir "Lietuvos sąrašo" partijos kandidatus bei 3 partijos Tvarka ir teisingumas nariai.

Tose savivaldybėse, kur rinkėjų aktyvumas pirmame tiesioginių rinkimų į merus ture nesiekė 40 proc. ir nė vienas kandidatas nesurinko daugiau kaip pusės balsų, kovo 15 d. bus rengiamas antrasis rinkimų etapas. Negalintys balsuoti sekmadienį tą iš anksto galėjo padaryti trečiadienį, taip pat ketvirtadienį iki 20 val.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder