Praradus pasą - pavojai užsienyje.

Svarbiausią asmens dokumentą - pasą pakeitus identifikavimo kortele, be kita ko, bus lengviau apsisaugoti nuo pavojų, kurie gali kilti paso vagystės atvejais.
Prarastas pasas dažniausiai atgaunamas sumokėjus išpirką. Tačiau per pastaruosius metus vis daugėjant nelegaliai užsienyje besiverčiančių asmenų, ši problema darosi opesnė.

Apkaltino prostitucija

Beveik prieš dvejus metus iš Vilniaus universiteto studentės A.L. buvo pavogta rankinė su pasu. Mergina nedelsdama kreipėsi į policiją bei Migracijos tarnybą. Jai buvo išduotas naujas asmens dokumentas. Apie tai, kokie pavojai gali iškilti, studentė nebuvo įspėta. Nutarusi pakeliauti po Pietų Europą, mergina autostopu išvyko iš Lietuvos.
Nieko neįtardama, studentė keliavo per Vokietiją, tačiau prie Miuncheno miesto į ją atkreipė dėmesį policijos pareigūnai. Patikrinę Lietuvos pilietės dokumentus, policininkai A.L. dviem parom uždarė į areštinę. Mergina buvo kaltinama nelegaliu gyvenimu Vokietijoje ir prostitucija.

Neapsigynė

Lietuvos pilietė A.L. policijos pareigūnams nesugebėjo įrodyti savo nekaltumo. Kaip paaiškėjo, pavogtu pasu naudojosi kita mergina, besiverčianti prostitucija Vokietijoje. Ji buvo deportuota į Lietuvą vasario mėnesį be teisės sugrįžti, priešingu atveju grėsė kalėjimas.
Neteisingai apkaltintoji bandė aiškinti, jog tai - nesusipratimas. Pareigūnams ji parodė pasienio kontrolės antspaudą pase, kur buvo pažymėta, jog vasario mėnesį mergina keliavo po Vengriją. Taigi tuo pačiu metu ji negalėjo būti Vokietijoje. Tačiau teismas nepaisė tokių įrodymų ir aiškinosi, kiek laiko kalėjime A.L. skirti. Buvo nuspręsta lietuvaitę įkalinti dešimčiai dienų.
Tolimesni teisminiai sprendimai buvo atidėti. Šio įvykio aiškintis ėmėsi Vokietijos advokatė. Praėjus dešimčiai dienų A.L buvo paleista iš įkalinimo įstaigos. Vėliau už neteisėtą areštą Vokietijos teismas paskyrė 200 Vokietijos markių (apie 360 litų) kompensaciją - po 20 markių (apie 36 litus) už kiekvieną kalėjime praleistą dieną.
Kadangi mergina buvo įtraukta į nepageidaujamų Vokietijoje asmenų sąrašą, ji turėjo pati rūpintis, kad būtų galutinai išbraukta. Po kurio laiko studentei išduotas dokumentas, informuojantis, jog ji nėra deportuota iš Vokietijos.

Apsisaugoti neįmanoma

Komentuodama šį įvykį, Klaipėdos Migracijos skyriaus komisarė Svetlana Chodina sakė, jog praradus pasą iš anksto apsidrausti nuo panašių incidentų neįmanoma. Pareigūnė pataria saugoti šį svarbų dokumentą. Tuos, kurie jo netenka, komisarė visada informuoja apie galimus pavojus. Svetlanos Chodinos nuomone, vogtu pasu gali būti naudojamasi ne tik užsienyje, bet ir Lietuvoje. Tačiau užsienyje problemų daugiau, mat iškyla kalbos barjeras bei svetimų įstatymų neišmanymas.
Migracijos skyriaus komisarės teigimu, ateityje pasai bus pakeisti identifikavimo kortelėmis. Šios - daug saugesnės. Kortelės turės apsaugines juostas, jas galima užblokuoti, tad vogtomis kortelėmis pasinaudoti nebus galima.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder