Pradedami realūs pirmininkavimo ES Tarybai darbai, teigia Prezidentė

Pradedami realūs pirmininkavimo ES Tarybai darbai, teigia Prezidentė

Ketvirtadienį Prezidentė Dalia Grybauskaitė, susitikusi su Europos Parlamento (EP) Pirmininku Martinu Šulcu (Martin Schulz) ir strateginius sprendimus priimančios EP pirmininkų konferencijos nariais, pristatė jiems Lietuvos Vyriausybę ir svarbiausius Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai darbus.

Pasak Prezidentės, šis susitikimas pažymėjo prasidedančius Lietuvos pirmininkavimo darbus.

"Šią dieną galime vadinti Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai įžanga ir realių darbų pradžia. Pirmieji žingsniai ypač svarbūs užsitikrinant sklandų sprendimų priėmimą. Bendradarbiavimas su politiškai svarbiausia EP institucija - pirmininkų Konferencija - užtikrins spartesnius visiems Europos žmonėms reikalingus pokyčius", - sakė Prezidentė.

D. Grybauskaitė susitikime teigė, jog Lietuva pirmininkavimą ES Tarybai perima sudėtingu metu, kai ES ekonomikos atsigavimas vis dar trapus, nedarbo lygis aukštas, o visuomenės pasitikėjimas europinėmis institucijomis smukęs. Dėl šios priežasties, anot Prezidentės, Lietuvai ir ES teks priimti daug svarbių sprendimų, o pirmiausia - susitarti su Europos Parlamentu dėl 2014-2020 metų ES biudžeto.

Pasak D. Grybauskaitės, ES parama labai svarbi šalių ekonomikos augimui, todėl reikia užtikrinti, kad visos naujos finansinės perspektyvos programos galėtų būti pradėtos jau kitų metų pradžioje.

Svečiams pristatydama Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai prioritetus, Lietuvos vadovė pažymėjo, kad Europa turi imtis greitų ir efektyvių priemonių ES ekonomikos augimo užtikrinimui bei nedarbo sumažinimui. D. Grybauskaitės teigimu, norint paskatinti ES ekonomiką, būtina gilinti vieningą šalių rinką, ypač paslaugų srityje.

Pasak Prezidentės, finansinė drausmė ir biudžeto deficito mažinimas išlieka ekonominio stabilumo ir augimo garantu, todėl per Lietuvos pirmininkavimo laikotarpį bus siekiama efektyviai įgyvendinti Stabilumo ir augimo paktą, Fiskalinės drausmės sutartis.

Kita svarbi finansinio stabilumo priemonė, anot Prezidentės, yra Bankų sąjungos sukūrimas. Tai padėtų vykdyti efektyvesnę bankų priežiūrą, sukurtų bendrą probleminių bankų pertvarkymo sistemą ir taip apsaugotų mokesčių mokėtojus nuo papildomų išlaidų.

Vizituojantys pareigūnai buvo informuoti, jog Lietuvos pirmininkavimo metu planuojama įgyvendinti ir vidaus energetikos rinkos užbaigimo priemones bei sukurti vieningą skaitmeninę rinką.

Prezidentė taip pat pažymėjo, jog Lietuva didelį dėmesį ketina skirti ES išoriniams santykiams, Rytų partnerystės stiprinimui bei ES deryboms dėl laisvos prekybos su JAV ir Japonija.

Tęsdami susitikimą D. Grybauskaitė ir M. Šulcas ketina dalyvauti diskusijoje "Piliečių Europa", skirtoje Europos piliečių metams paminėti. Prie jų prisijungs Europos Komisijos viceprezidentė Vivjana Reding (Viviane Reding), ekspertai, diplomatai, politikai, politologai ir studentai. Diskusija bus tiesiogiai transliuojama per Lietuvos televiziją.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder