Pernai 26 politikai valdė 57 žiniasklaidos priemones

Pernai 26 politikai valdė 57 žiniasklaidos priemones

Politikų, valdančių žiniasklaidos priemones, skaičius pastaraisiais metais nekinta, už skaidrumą kovojanti „Transparency international“ Lietuvos skyrius ragina žiniasklaidos priemones viešinti ryšius su politikais ir valstybės tarnautojais.

Kaip skelbia „Transparency international“ Lietuvos skyrius (TILS), 26 Seimo, savivaldybių tarybų nariai, valdininkai pernai Lietuvoje valdė 57 skirtingas žiniasklaidos priemones. 2012 metais tokių politikų buvo 25. Paprastai jie yra regioninės žiniasklaidos savininkai, o išrinkti į Seimą ar savivaldybių tarybas ir toliau išlieka žiniasklaidos savininkais.  Duomenys skelbiami žiniasklaidos stebėsenos svetainėje stirna.info.

2016 metais su žiniasklaida buvo susiję 9 Seimo nariai, 2 merai, 1 mero pavaduotojas, 2 ministerijos darbuotojai, 13 savivaldybių tarybų narių iš Vilniaus, Plungės, Kelmės, Mažeikių, Tauragės, Šalčininkų, Zarasų, Ignalinos, Panevėžio, Raseinių, Ukmergės ir Utenos. Pusė politikų (12) – iš Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos bei Liberalų sąjūdžio.  

TILS vadovas Sergejus Muravjovas kviečia politikus parodyti pavyzdį ir savo žiniasklaidos priemonėse diegti aukščiausius žurnalistų etikos standartus.

„Pavyzdžiui, būtų puiku, jei žiniasklaida, susijusi su politikais, aiškiai tai deklaruotų, turėtų viešai paskelbtas elgesio taisykles. Juk skaitytojams svarbu žinoti, kaip šios žiniasklaidos priemonės išvengia politikų įtakos, kokios redakcinės politikos laikosi“, - sako S.Muravjovas.

Pagal pernykščius duomenis, tarp dabartinių parlamentarų taip pat yra žiniasklaidos savininkų. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis valdo leidinius „Kaimo laikraštis“, „Šeimininkė“, „Rasos“, portalą up.lt, konservatoriai Dainius Kreivys ir Mantas Adomėnas - portalą politika.lt, su „tvarkiečiais“ kandidatavęs šiuo metu frakciją palikęs Kęstutis Pūkas - radijo stotis „Pūkas“, „Pūkas 2“ televiziją „Pūkas TV“. Lietuvos lenkų rinkimų akcijos - Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovams Michalui Mackevičiui ir Vandai Kravčionok priklauso leidiniai „Vilniaus krašto savaitraštis”, „Tygodnik Wilenszczyzny”, „Magazyn Wilenski”.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder