Pagaliau Vyriausybė smogė biurokratams

Pagaliau Vyriausybė smogė biurokratams

Vyriausybė nutarė supaprastinti civilinės būklės aktų registravimo procedūrą ir atsisakyti popierinių gimimo, mirties, santuokos ar ištuokos liudijimų - reikalus besitvarkantiems žmonėms jų nebereikės pateikti valstybės institucijoms, mat visus duomenis jos ir taip turi.

Šiuo metu kreipiantis dėl socialinių, sveikatos priežiūros ar kitų paslaugų valstybės institucijos asmens kartais prašo pateikti oficialų popierinį civilinės būklės akto įregistravimą patvirtinantį liudijimą.

Pavyzdžiui, norint gauti vienkartinę išmoką gimus vaikui, gali prireikti vaiko gimimo liudijimo, kreipiantis dėl laidojimo pašalpos - mirties liudijimo ir pan. Tuo tarpu visos institucijos, kurioms sprendimams priimti būtų reikalinga informacija apie asmens civilinę būklę, duomenis gali gauti tiesiogiai iš Gyventojų registro.

Parengti įstatymų pakeitimai numato, kad visą informaciją apie asmens gimimą, mirtį, ištuoką ir kitus civilinės būklės aktus tiesiogiai civilinės metrikacijos įstaigoms elektroninėmis sistemomis perduos pačios juos užfiksavusios institucijos - teismai, notarai, sveikatos priežiūros institucijos ir t.t.

Pavyzdžiui, teismai perduos sprendimus dėl santuokos nutraukimo, tėvystės nustatymo ar pripažinimo, notarai - pareiškimus dėl tėvystės pripažinimo, o sveikatos priežiūros įstaigos - medicininį gimimo įrašą ar medicininį mirties liudijimą. Į civilinės metrikacijos įstaigą asmenims reikės eiti tik tuo atveju, kai norės sudaryti santuoką ar įregistruoti vaiko gimimą, t.y. paduoti pareiškimą, kuriame nurodys vaiko vardą.

Atsisakius rinkliavos už civilinės būklės aktų registravimą ir įtraukimą į apskaitą, žmonės per metus sutaupytų apie 300 tūkst. litų, kuriuos sumoka civilinės metrikacijos įstaigoms už minėtąsias paslaugas. Apie 200 tūkst. litų turės būti skirta Gyventojų registrui, kuriame bus sisteminami elektroniniai duomenys, modernizuoti.

Greta šių pokyčių numatoma, kad asmenys galės visus reikalus civilinės metrikacijos įstaigose tvarkyti neatsižvelgiant į tai, kur yra registruota jų gyvenamoji vieta. Pavyzdžiui, norėdami susituokti asmenys galės kreiptis tiesiogiai į bet kurią civilinės metrikacijos įstaigą, kurioje nori sudaryti santuoką.

Pateiktuose įstatymo projektuose yra sprendžiamos ir kitos su civilinės būklės aktų registravimu susijusios problemos.

Šiems pakeitimams įtvirtinti parengtas Civilinės būklės aktų registravimo įstatymo projektas ir kiti teisės aktai. Jie bus teikiami Seimui svarstyti.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder