Nepasirinksite tiekėjo - už elektrą mokėsite brangiau

Nepasirinksite tiekėjo - už elektrą mokėsite brangiau

Šiandien paskutinė diena, kai įmonės gali pasirinkti nepriklausomą elektros energijos tiekėją - nepasirinkusioms už elektrą teks mokėti maždaug 25 proc. daugiau. Sakoma, kad taip Lietuvos elektros energijos rinkoje skatinami atsirasti laisvosios rinkos santykiai.

2010 m., įgyvendinant 3-iąjį Europos Sąjungos energetikos paketą, Lietuvos elektros rinkoje buvo atskirtos elektros energijos gamybos, perdavimo bei skirstymo veiklos ir pradėtas rinkos liberalizavimas. Komerciniai vartotojai skatinami rinktis nepriklausomą tiekėją, siekiant, kad elektros energijos tiekimo srityje atsirastų laisvos rinkos santykiai, konkurencija, mažėtų elektros energijos kainos.

Ilgą laiką Lietuvoje elektrą tiekė vienintelė, visuomeninio tiekėjo statusą turinti AB „Lesto“. Ji taip pat atlieka elektros skirstymo funkciją.

Nesuskubę mokės daugiau

Didesnė elektros energijos kaina pagal Elektros energetikos įstatymą yra numatyta tiems, kurie privalo pasirinkti nepriklausomą elektros energijos tiekėją, bet nepasirinko. Jiems ir toliau elektros energiją tieks garantinis tiekėjas „Lesto“. Pateikdama sąskaitas reguliuojamai elektros įsigijimo kainai, nustatomai Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK), taikys įstatyme numatytą 1,25 koeficientą.

Galutinė elektros energijos kaina vartotojams šiuo metu skiriasi priklausomai nuo pasirinkto tarifo plano. Vidutinė „Lesto“ taikoma elektros energijos kaina šiemet yra apie 38 ct/kWh be PVM arba 46 ct/kWh su PVM.

Elektros įsigijimo kaina (apie 17 ct/kWh be PVM) sudaro maždaug 40 proc. elektros energijos kainos. Likusią elektros energijos kainos dalį - apie 60 proc. - sudaro elektros persiuntimo (apie 20 ct/kWh be PVM) bei kitų paslaugų kaina, įskaitant viešuosius interesus atitinkančių paslaugų VIAP kainą.

Elektros perdavimo ir kitų paslaugų kainoms, pateikiant sąskaitas nepriklausomo tiekėjo nepasirinkusioms įmonėms, 1,25 koeficientas nebus taikomas - ši kaina tiek pasirinkusiems, tiek nepasirinkusiems bus ta pati.

Tad įmonėms, pasirinkusioms nepriklausomą elektros tiekėją, priklausomai nuo pasirinkto tiekėjo siūlomų sąlygų, įmonės suvartojamo elektros energijos kiekio, pasirinkto elektros energijos tiekimo plano, net sutarties trukmės, preliminariais skaičiavimais už elektros energiją nuo sausio teks mokėti apie 43 ct/kWh, tiekėjo nepasirinkusioms įmonėms - apie 53 ct/kWh. Šioje sumoje vien tik elektros įsigijimo kaina, jei elektra perkama iš garantinio tiekėjo, sudarys 21,15 cento už kilovatvalandę (16,9 ct/kWh plius 25 proc.), kai iš nepriklausomo tiekėjo ji - 17-18 centų, o didiesiems vartotojams - dar mažesnė.

Nepriklausomi elektros energijos tiekėjai elektros energiją vartotojams parduoda pigiau, nes jų kainos yra nereguliuojamos, čia jau veikia laisvosios rinkos sąlygos - kiekvienas tiekėjas ieško, kur nupirkti elektros energijos pigiau ir kam ją parduoti. Vartotojams parduodamos elektros energijos kainą, kurią taiko „Lesto“, kartą per metus nustato VKEKK.

Gaus dvi sąskaitas

Elektros energetikos įstatymas įpareigoja apie tiekėjo pasirinkimą pranešti likus ne mažiau nei trims savaitėms iki tiekimo pradžios, dėl to paprastai paskutinė diena tokiai informacijai pateikti yra mėnesio 10-oji diena.

Sudarius elektros tiekimo sutartį su nepriklausomu elektros energijos tiekėju pasikeis tik tai, kad įmonės vietoj vienos sąskaitos gaus dvi: iš tiekėjo - už elektrą, o iš „Lesto“ - už elektros persiuntimą.

Įmonės, nepasirinkusios nepriklausomo elektros energijos tiekėjo laiku, didesnes sąskaitas gaus už sausio mėnesį. Tačiau vėluojantys neliks nuskriausti amžinai - jeigu jie tiekėją pasirinks iki sausio 10 d., jau už vasarį sąskaitos bus mažesnės, jei nuo vasario 10 d. - sąskaitos mažės kovą ir t.t.

Šiuo metu Lietuvoje yra apie 15 aktyviai veikiančių elektros energijos tiekėjų, kurių trečdalis užima apie 80 proc. rinkos.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder