Nauji namai jau laukia grįžtančių paukščių

Nauji namai jau laukia grįžtančių paukščių

Vakar visose šalies miškų urėdijose darbais minėta Inkilų kėlimo diena - moksleiviai ir vietos gyventojai kartu su miškininkais kėlė inkilus sugrįžtantiems paukščiams. Rūpintis mus supančia gamta - visų, ne tik miškininkų pareiga.

Inkilų kėlimo diena - šiųmetės akcijos „Devyniasdešimt paukščių pavasarių“, kurią organizuoja Generalinė miškų urėdija drauge su Aplinkos ministerija, dalis. Akciją buvo nuspręsta skirti žymaus Lietuvos gamtininko prof. Tado Ivanausko atminimui, mat būtent jo iniciatyva prieš 90 metų Lietuvoje buvo pradėta rengti Paukščių diena. Ši šventė išliko iki šiol, negana to, Lietuvoje jau susiformavo graži tradicija, kad inkilų kėlimo šventes kasmet organizuoja visos miškų urėdijos. Į šią veiklą ypač noriai įsitraukia vaikai.

Svarbiausi akcijos renginiai - inkilų kabinimo šventės miškų urėdijose ir vaikų fotografijų konkursas „Paukščiai - mažieji draugai“.

Paukščiams - nauji inkilai

Vilniaus urėdijos, Verkių ir Pavilnių regioninių parkų miškininkai ir Balsių pagrindinės mokyklos moksleiviai bei Marijampolio jaunieji miško bičiuliai, taip pat Balsių bendruomenė vakar Inkilų dieną šventė ir inkilus kabino Verkių girininkijos teritorijoje, prie vilniečių taip mėgstamų Žaliųjų ežerų. Kiekvieną pavasarį šios girininkijos teritorijoje iškabinama 30-50 inkilų.

Miškininkų teigimu, paukščiai kažkokiu būdu žino, koks Lietuvoje oras, ir nors pagal įprastą „grafiką“ dauguma jų - apie 40 rūšių - jau turėtų būti sugrįžę į Lietuvą, grįžo dar tik apie 20 paukščių rūšių. Kiti kažkur pakeliui sustoja šiltesnėse klimato zonose ir laukia, kol Lietuvoje baigsis šalčiai.

Vilniaus miškų urėdijos urėdas Artūras Nanastavičius „Respublikai“ pasakojo, kad laukiant pavasario ir sugrįžtančių paukščių miškininkai turi nemažai darbo - pagaminti naujus inkilus, išvalyti ir paremontuoti senus, nukabinti sutrešusius. Jo teigimu, gaminti ir kabinti inkilus labai prasminga, nes net apie 90 proc. jų tampa paukščiams naujais namais.

Pasak Verkių girininkijos girininko pavaduotojo Viliaus Kurlavičiaus, didžiojoje dalyje šventės metu iškeltų inkilų apsigyvens didžiosios zylės ir margasparnės musinukės - zylės Lietuvoje žiemojo, o musinukės turėtų jau gana greitai parskristi.

„Gali būti, kad kai kuriuose inkiluose, prasiplatinę skylę, apsigyvens geniai. Genių „pakoreguotuose“ inkiluose jau ir kiti didesni paukščiai gali apsigyventi, pavyzdžiui, kukutis. Deja, mieste ir aplink jį reti paukščiai įsikuria nedažnai, nes juos čia per smarkiai trikdo žmonės, o didžiausias priešas gamtai būtent žmogus ir yra“, - sakė miškininkas.

Kaip „Respublikai“ teigė Verkių girininkijos girininkas Valdas Liegus, šios girininkijos bendras miško plotas sudaro 5400 ha. Visi jos miškai yra rekreaciniai ir poilsiniai. Čia įsikūrę du regioniniai parkai, šeši draustiniai - saugomos teritorijos sudaro beveik 80 proc. girininkijos teritorijos.

„Prižiūrėti šitus miškus gana sudėtinga, nes tai miesto miškai, - sakė V. Liegus. - Čia daug poilsiautojų, kurie elgiasi toli gražu ne visada taip, kaip reikėtų elgtis gamtoje. Po savaitgalių mūsų miškininkams neretai tenka dirbti kaip komunalininkams, rinkti poilsiautojų paliktas šiukšles“.

Apdovanos nugalėtojus

Miškininkų nuomone, rūpinimąsi, gerą valią, tradicijas puoselėti reikia kuo glaudžiau bendraujant su jaunimu, su mokiniais. Todėl šiemet šventė buvo organizuojama kviečiant vaikus stebėti gamtą, fotografuoti joje vykstančius procesus. 

Fotografijų konkurse „Paukščiai - mažieji draugai“ miškų urėdijų kvietimu galėjo dalyvauti jaunieji miško bičiuliai. Urėdijose sudarytos konkurso vertinimo komisijos atrinko geriausias, jų manymu, vaikų padarytas nuotraukas. Fotografijų konkurso dalyvių darbai bus eksponuojami miškų urėdijų tinklalapiuose, o laureatų darbai - parodoje prof. T. Ivanausko muziejuje.

Kovo 25 d. visi fotografijų konkurso „Paukščiai - mažieji draugai“ laureatai dalyvaus iškilmingoje inkilų kabinimo šventėje Kauno zoologijos sode ir baigiamajame akcijos renginyje prof. T.Ivanausko muziejuje. Baigiamajame renginyje bus apdovanota 10 geriausių fotografijos darbų autorių.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder