Mindaugas Bastys sulaužė priesaiką ir pažeidė Konstituciją

Mindaugas Bastys sulaužė priesaiką ir pažeidė Konstituciją

Seimo narys Mindaugas Bastys sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją, nuslėpęs savo ryšius su buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika, penktadienį paskelbė Konstitucinis Teismas (KT).

„M. Basčio veiksmas, kai atsakydamas į klausimyno pretenduojantiems gauti leidimą su slapta informaciją klausimą, ar pažįsta asmenis, kurie dirbo su kitų valstybių slaptosiomis tarnybomis, nuslėpė savo ryšius su buvusiu KGB darbuotoju P. Vojeika, ir taip elgdamasis nesąžiningai siekdamas teisės dirbti su slapta informacija, šiurkščiai pažeidė Konstituciją“, – paskelbė KT pirmininkas Dainius Žalimas.

Konstitucinis Teismas vertino, ar M. Bastys pažeidė Konstituciją nuslėpęs savo ryšius su buvusiu KGB darbuotoju P. Vojeika bei tarpininkavęs organizuojant neskelbiamus „Rosatom“ atstovų susitikimus su Lietuvos politikais, tačiau pastarojo epizodo Konstitucinis Teismas nevertino.

„Kiti nurodyti veiksmai buvo Konstitucinio Teismo netirti, nes jų nagrinėjimas nežinybingas Konstituciniam Teismui“, – sakė D. Žalimas.

KT paskelbus išvadą, Seimas spręs dėl M. Basčio mandato panaikinimo. Tam reikia, kad už mandato panaikinimą balsuotų ne mažiau kaip trys penktadaliai Seimo narių, t. y. 85 parlamentarai.

Pats M. Bastys teigia savo veiksmais priesaikos nesulaužęs. Jis taip pat neigia kaltinimus, kad bandė klaidinti tyrimą atlikusio Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto narius, veikė prieš Lietuvos interesus.

Apkalta M. Basčiui inicijuota dėl Valstybės saugumo departamento nurodytų jo ryšių su atominės energetikos korporacijos „Rosatom“ atstovu vadinamu Jevgenijumi Kostinu, Rusijos valstybinio kanalo RTR žurnalistu Ernestu Mackevičiumi, buvusiu Kauno mafijos autoritetu įvardijamu Saturnu Dubininku ir neteisėta veikla įtariamu verslininku Vadimu Pachomovu.

Dėl šių ryšių Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis kovo mėnesį atsisakė suteikti M. Basčiui leidimą dirbti su slapta informacija.

M. Bastys į parlamentą išrinktas Zanavykų vienmandatėje apygardoje. Jeigu jis atsisakytų Seimo nario mandato arba Seimas panaikintų jo mandatą per apkaltą, šioje apygardoje būti surengti nauji rinkimai.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder