Marcelijus Martinaitis išlydėtas į paskutinę kelionę

Marcelijus Martinaitis išlydėtas į paskutinę kelionę

Lietuvos trispalve uždengtas poeto Marcelijaus Martinaičio karstas iškilmingai išlydėtas iš Vilniaus universiteto šv. Jonų bažnyčios amžinojo poilsio Antakalnio kapinių Menininkų kalnelyje.

Vilniaus universitete daug metų dėstęs poetas į paskutinę kelionę ant karių rankų išlydėtas per balandžio sniegu nuklotą K. Sarbievijaus kiemą, kuriame kasmet vyksta "Poezijos pavasario" baigiamasis vakaras ir kuriame M. Martinaitis dalyvaudavo, būdamas šio festivalio laureatas.

Palydėdamas savo kolegą, Lietuvos rašytojų sąjungos pirmininkas Antanas A. Jonynas sako, kad netenkame paskutiniųjų tos kartos poetų, kultūros žmonių, kurie kūrė nepriklausomą Lietuvą. "Marcelijus Martinaitis bene paskutinis toks poetas, kuris yra tautos poetas ta prasme, kad tai poetas, kurio žodis reiškia net ir tiems, kurie nesidomėjo poezija, kurie specialiai poezijos knygų neskaitė, bet jo asmenybės dydis juos veikė", - sakė A. A. Jonynas.

Sulaukęs 77-erių, poetas, eseistas, vertėjas, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Marcelijus Martinaitis mirė balandžio 5-osios vakarą. Per Velykas M. Martinaitį ištiko insultas, po kurio poetas taip ir neatsigavo.

Poetas, eseistas, vertėjas M. Martinaitis gimė 1936 metų balandžio 1 dieną Raseinių rajone, Paserbentyje. 1964 m. baigė Vilniaus universitetą, dirbo redakcijose. Kūrybą ėmė skelbti nuo 1955 m. 1962 m. išėjo pirmasis eilėraščių rinkinys "Balandžio sniegas". Svarbiausias poezijos motyvas - senosios, archajiškosios, kaimo pasaulėjautos susidūrimas su moderniu pasauliu ir žlugimas. Ši tema labai ryški bene žymiausiame M. Martinaičio kūrinyje "Kukučio baladės".

Nuo 1980 m. dėstė Vilniaus universitete. 1992-1997 m. buvo Nacionalinių kultūros ir meno premijų komiteto pirmininkas, 2000-2012 m. - Nacionalinio radijo ir televizijos tarybos pirmininkas.

Daugelio eilėraščių rinkinių, esė ir biografinių užrašų autorius M. Martinaitis yra 1975 m. "Poezijos pavasario" laureatas, pelnė valstybinių apdovanojimų, literatūrinių premijų laureatas. 2010 m. pelnė Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto premiją už kūrybiškiausią 2009-ųjų knygą "Mes gyvenome: biografiniai užrašai".

M. Martinaičio kūryba išversta į daugiau nei keturiolika kalbų.

Užuojautą dėl poeto M. Martinaičio mirties pareiškė Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė ir Seimo Pirmininkas Vydas Gedvilas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder