LLRA siūlo priimti gyvybę prenatalinėje stadijoje saugantį įstatymą

LLRA siūlo priimti gyvybę prenatalinėje stadijoje saugantį įstatymą

Lietuvos lenkų rinkimų akcijai (LLRA) atstovaujantys parlamentarai Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Gyvybės prenatalinėje fazėje apsaugos įstatymo projektą.

Pasak LLRA lyderio, Europos Parlamento nario Valdemaro Tomaševskio, siūloma įteisinti, kad nutraukti nėštumą gali tik gydytojas dviem atvejais: kai nėštumas gresia nėščios moters gyvybei ar sveikatai arba yra pagrįstų įtarimų, jog nėštumas atsirado dėl nusikalstamų veikų.

Įstatymo projekte akcentuojama, kad žmogaus gyvybė prasideda nuo moters apvaisinimo ir kad visi klausimai, susiję su gyvybės prenatalinėje fazėje apsauga, turi būti sprendžiami, teikiant prioritetą vaiko prenatalinėje fazėje teisėms.

Projektą inicijavę Seimo nariai pažymi, kad Gyvybės prenatalinėje fazėje apsaugos įstatymas atspindi katalikų Bažnyčios, popiežiaus Jono Pauliaus II mokymus, taip pat mūsų šalies piliečių lūkesčius. Jų nuomone, įstatymas bus ryžtingas žingsnis, ginant mūsų šalies gyvybiškai svarbūs interesus demografijos ir visuomenės moralės srityse.

Įstatymo projektas teikiamas kartu su Civilinio ir Baudžiamojo kodeksų pakeitimų ir papildymų projektais. Civiliniame kodekse siūloma nustatyti, kad pradėtas, bet dar negimęs vaikas turi tokį pat civilinį teisnumą kaip ir gimęs, tačiau turtinės teisės jam atsiranda nuo gimimo momento.

Pagal siūlomą Baudžiamojo kodekso pakeitimo projektą, reglamentuojantį atsakomybę už gyvybės atėmimą vaikui prenatalinėje fazėje, "tas, kas atėmė gyvybę vaikui prenatalinėje fazėje, baudžiamas areštu arba laisvės atėmimu iki trejų metų".

Gydytoją, turintį teisę daryti nėštumo nutraukimo (aborto) operacijas, padariusį abortą pacientės prašymu, jeigu tai padaryta ne įstatymų nustatytais atvejais ir tvarka, siūloma bausti viešaisiais darbais arba laisvės apribojimu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Gyvybės prenatalinėje fazėje apsaugos įstatymo projektą teikia LLRA frakcijai atstovaujantys Seimo nariai Zbignevas Jedinskis, Leonardas Talmontas, Rita Tamašunienė, Jaroslavas Narkevičius, Vanda Kravčionok, Juzefas Kvetkovskis, Michalas Mackevičius, Darbo partijos frakcijos narys Kęstutis Daukšys ir "Drąsos kelio" frakcijos atstovas Algirdas Patackas.

Parlamentarų duomenimis, toks įstatymas jau seniai priimtas kai kuriose ES šalyse, pvz., Airijoje, Lenkijoje, Maltoje.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder