Lietuvos kultūros sostinės titulu pasipuoš Panevėžys, Joniškis ir Telšiai

Lietuvos kultūros sostinės titulu pasipuoš Panevėžys, Joniškis ir Telšiai

Kultūros ministras Šarūnas Birutis, atsižvelgęs į vertinimo komisijos išvadas, nustatė savivaldybių eiliškumą, kurios bus tituluojamos Lietuvos kultūros sostinėmis.

Kaip skelbiama Lietuvos kultūros ministerijos puslapyje, 2014 m. Kultūros sostine taps Panevėžys, 2015 m. – Joniškio rajono savivaldybė, 2016 m. – Telšiai.

„Būti Lietuvos kultūros sostine ne tik garbė, bet ir pareiga. Savivaldybėms, tapusioms Kultūros sostinėmis, teks didelis uždavinys. Jos turės skatinti lietuvius ir šalies svečius didžiuotis Lietuvos tvirta kultūrine tapatybe, unikaliomis tradicijomis ir paveldu“, – sako Š. Birutis.

2014 m. Lietuvos kultūros sostinė taps Panevėžio miesto savivaldybė. Ji projektu „Panevėžys – Lietuvos kultūros sostinė. Kultūrų sankirta“ pristatys tradicines ir šiuolaikines meno sritis, įtraukdama pasaulio kultūras. Ši Panevėžio programa sudaryta iš 3 dalių, kuriose bus pristatoma 14 Pasaulio šalių kultūra, koliažai, kultūros savanorių programa. Panevėžiečiai įsitikinę, kad būsimas projektas išvaduos miestą nuo tradicinio, konservatyvaus, nuobodaus ir nusikalstamumu pasižyminčio miesto įvaizdžiu ir atskleis Panevėžį kaip svetingą, europietišką miestą.

2015 m. Lietuvos kultūros sostine taps Joniškio rajono savivaldybė, kuri pristatys projektą „Žagarė – Lietuvos kultūros sostinė“. Žagarė atskleis šiaurės Lietuvos, buvusios žiemgalių teritorijos kultūrą. Žagarė bus pristatyta, kaip patrauklus turizmui kultūrinis centras, pasakojantis apie vieną seniausių Lietuvos miestų. Būsimasis projektas skirtas ne tik vietos bendruomenei, bet orientuotas į Europos kultūros erdvę. Renginių kulminacija taps jau pripažinimą įgijęs „Vyšnių festivalis“. Jo metu Žagarei patikėta organizuoti 27 Europos šalių mažų miestelių chartijos susitikimą, kuriame dalyvaus po 10 atstovų iš kiekvienos šalies.

2016 m. Lietuvos kultūros sostine taps Telšių rajono savivaldybė su projektu „Ant septynių kalvų – septynios meno kalbos“. 2016 m. Telšiai švęs 225 metų Magdeburgo teisių suteikimo sukaktį. Kultūros sostinės programa sudaryta iš 7 dalių, kuriose bus pristatomas paveldas, scenos menai ir kinas, vizualieji menai, literatūra, turizmas, laisvalaikio kultūra, konferencijos ir forumai. Visi renginiai telks pasaulio žemaičius, kvies buvusias Lietuvos kultūros sostines ir sieks sugriauti mitą apie uždarą žemaičių būdą.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder