Lietuvos kariai pasirengę ES karinei operacijai prie Somalio krantų, į misiją išvyks liepos pabaigoje

Lietuvos kariai pasirengę ES karinei operacijai prie Somalio krantų, į misiją išvyks liepos pabaigoje

Gegužės 30 d. Europos Sąjungos vadovaujamoje kovos su piratavimu ir ginkluotais plėšimais jūroje operacijoje ATALANTA prie Somalio krantų dalyvausianti Lietuvos kariuomenės autonominės laivų apsaugos grupės kariai baigė pasirengimą ir į misiją planuojama išvyks liepos pabaigoje. Tai bus didžiausias Lietuvos indėlis Europos Sąjungos vadovaujamose karinėse misijose ir pirmoji jūrinė operacija, kurioje dalyvaus šalies kariai.

„Didžiuojuosi šios grupės karių vertinamosiose pratybose parodytais rezultatais. Bendradarbiavimas, patirties dalijimasis ir veiksmų koordinavimas ne tik stiprina pajėgas iš vidaus, bet ir sudaro puikias sąlygas parengti pajėgumus įvairioms užduotims atlikti. Veiksmų darna yra tikrasis greitkelis į pergalę“, – pasibaigus pasirengimo ES karinei operacijai vertinimo pratyboms vadovavęs Algirdo mechanizuotojo pėstininkų bataliono vadas majoras Ričardas Dumbliauskas.

Pasak Algirdo bataliono vado, tokio pobūdžio misijai besirengiantiems Sausumos pajėgų kariams itin vertinga pratybose buvo bendrai veikti su Karinių jūrų pajėgų, Karinių oro pajėgų ir Specialiųjų operacijų pajėgų Kovinių narų tarnybos kariais.

Grupės vertinamosios pratybos vyko Klaipėdoje gegužės 28–29 dienomis. Jos prasidėjo Klaipėdos jūrų uoste, užtikrinant laivo ir jo įgulos apsaugą vykstant laivo krovos darbams. Laivui išplaukus į atvirą jūrą buvo vertinama, kaip grupė vykdo apsaugos užduotis laivui plaukiant, stovint, įplaukiant į jūrų uostą. Pratybų metu kariai vykdė laivo apsaugą ir saugojo nuo jį užpuldinėjusių piratų. Be laivo apsaugos užduočių kariai taip pat malšino laive kilusias konfliktines situacijas, teikė pirmąją medicinos pagalbą sužeistiesiems, organizavo jų evakavimą iš laivo, gelbėjo už borto atsidūrusius asmenis, kt.

ES antipiratavimo operacijoje dalyvausiančioje Lietuvos kariuomenės autonominėje laivų apsaugos grupėje – 16 karių, iš jų 14 iš Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotojo pėstininkų bataliono, du – iš Karo medicinos tarnybos. Grupei vadovauja Algirdo bataliono karininkas kapitonas Aivaras Pliatkus.

Ši Lietuvos karių grupė prie Somalio krantų užduotis vykdys beveik visą antrąjį šių metų pusmetį – nuo rugpjūčio iki gruodžio mėnesio. Misijos metu kariai su savo ginkluote ir įranga nuo piratų išpuolių saugos Pasaulio maisto programos (angl. World Food Program) laivą, iš Kenijos gabenantį maisto siuntas į Somalį. Laivo apsaugą lietuviai perims iš šiuo metu ją vykdančių Suomijos karių.

Kariai misijai pradėjo rengtis šių metų pradžioje – dalyvavo individualių įgūdžių atnaujinimo pratybose, susipažino su būsimos misijos aplinka, laivybos pagrindais, dalyvavo kovinio šaudymo nuo laivo jūroje treniruotėse ir kt.

Planuojama, jog į misijos rajoną Autonominės laivų apsaugos grupės kariai išvyks liepos pabaigoje.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder