Lietuvos ambasadoriui Minske įteikta nota

Lietuvos ambasadoriui Minske įteikta nota

Lietuvos ambasadoriui Minske Andriui Pulokui pirmadienį įteikta nota dėl Baltarusijos sienos pažeidimo.

Baltarusija pareiškė, kad rugsėjo 28 dieną Lietuvos pasieniečiai, mėgindami sulaikyti du šios šalies piliečius, neteisėtai įžengė į Baltarusijos teritoriją, pranešė kaimyninės šalies ambasada.

Anot pranešimo, incidentas įvyko Lavoriškių-Kotlovkos pasienio punkte.

„Būdami ginkluoti jie kirto Baltarusijos Respublikos valstybės sieną ir į jos teritoriją įėjo apie 40 metrų. Prie jų artėjant baltarusių pasienio pareigūnams po nesėkmingos sulaikymo operacijos lietuviai nieko nepaaiškinę skubiai grįžo į Lietuvos teritoriją“, – teigiama ambasados pranešime.

Lietuvos pareigūnų veiksmai jame vadinami pavojingais, primenama, kad incidentas nutiko tvyrant įtampai dėl buvusių karinių pratybų „Zapad 2017“.

Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) atstovas Rokas Pukinskas BNS patvirtino, kad pažeidimas užfiksuotas, šiuo metu atliekamas tarnybinis patikrinimas dėl dviejų Vilniaus rinktinės Lavoriškių užkardos pasieniečių. Vienas jų VSAT dirba aštuonerius, kitas – dvejus metus.

„Buvo bandoma stabdyti du nenustatytus asmenis, kurie galbūt potencialiai galėjo pažeisti sieną į Lietuvos pusę. Juos persekiojant taip ir įvyko“, – teigė R.Pukinskas.

Anot jo, per tarnybinį patikrinimą bus vertinami ne tik dviejų pasieniečių, bet ir tiesioginių jų vadovų veiksmai. VSAT atstovas tai pat sakė, kad abu pareigūnai šiuo metu nėra nušalinti nuo pareigų, nes tam nėra pagrindo.

Penktadienį įvykis aptartas per bendrą pasienio tarnybų atstovų susitikimą. Per jį, anot Baltarusijos ambasados, Lietuva pripažino pažeidimą ir atsiprašė.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija pirmadienio vakarą BNS patvirtino gavusi notą.

„Patvirtiname, kad yra gauta nota. Paprašyta Vidaus reikalų ministerijos ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos papildomos informacijos apie įvykį“, –BNS sakė URM atstovas Rytis Paulauskas.

Už neteisėtą sienos kirtimą Lietuvoje numatyta baudžiamoji atsakomybė, už netyčinį – administracinė.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder