Lapkričio 19-oji: vardadieniai, dangaus kūnai, istorija

Lapkričio 19-oji: vardadieniai, dangaus kūnai, istorija

Lapkričio devynioliktoji, šeštadienis - 323-ioji metų diena (šeštoji 47-osios metų savaitės diena), iki Naujųjų metų lieka 42 dienos.

Savo vardadienius šiandien švenčia: Audra, Audrė, Audrius, Audrys, Audronė, Audronis, Audronius, Audrūnas, Dainotas, Juntautas, Juntautė, Matilda, Rimgaudė;

rytoj: Felė, Felicija, Felicijonas, Felicijus, Felicita, Feliksas, Felius, Josvyda, Josvydas, Jovyda, Jovydas, Vaidvilas, Vaidvilė;

poryt: Alberta, Albertas, Eibara, Eibaras, Eibarė, Eibartas, Eibutas, Eibutė, Eigarda, Eigardė, Gomantas, Gomantė, Govartas, Govartė, Honorijus, Ifigenija.

Dangaus kūnai:

Saulė šiandien teka 7.56, leidžiasi 16.12. Dienos ilgumas - 8.16.

Antrąją delčios dieną Mėnulis teka 1.13, leidžiasi 13.16.

Saulė Skorpiono ženkle.

Protingos mintys:

"Meilės, kaip ir mokslo, mokomės, kol numirštame" (A. Valadaris).

Lietuva lapkričio 19-ąją

1915 m. Taškente gimė Juozas Kėkštas, lietuvių poetas, studijavęs Varšuvoje žurnalistiką, išleidęs septynis poezijos rinkinius, išvertęs lenkų, ispanų poezijos.

1921 m. skiriamuosius raštus Lietuvos Vyriausybei įteikė pirmasis JAV konsulas Lietuvoje Klementas Edvardsas (Klement Edwards).

1990 m. Teisingumo ministerijoje įregistruota Lietuvos nepriklausomybės partija.

1991 m. Lietuvos tautinis olimpinis komitetas gavo Tarptautinio olimpinio komiteto oficialius kvietimus į 1992 metų žiemos ir vasaros olimpines žaidynes Albervilyje (Prancūzija) ir Barselonoje (Ispanija).

1992 m. Aukščiausioji Taryba - Atkuriamasis Seimas paskelbė Lietuvos Respublikos kariuomenės atkūrimo aktą.

1993 m. į Lietuvą iš Los Andželo (JAV) pargabenti vieno iš Lietuvos kariuomenės kūrėjų, buvusio krašto apsaugos ministro, generolo Stasio Raštikio ir jo žmonos palaikai.

1999 m. Prancūzijos Valanso mieste atidarytas Lietuvos garbės konsulatas.

2001 m. Nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje atidarytas Tarptautinio saugumo ir NATO informacijos centras.

2007 m. sulaukęs 82 metų savo namuose Mosėdyje mirė unikalaus akmenų muziejaus įkūrėjas gydytojas Vaclovas Intas.

2007 m. Vilniaus Šv. Kazimiero bažnyčioje pašventinta garsaus XVI a. italų tapytojo Ticiano (Tiziano) paveikslo "Marija ir Kūdikis su šventaisiais Kotryna ir Jonu Krikštytoju" kopija. Paveikslą Šv. Kazimiero bažnyčiai padovanojo išeivijos verslininko Vytauto Gruodžio šeima, aptikusi jį savo namuose Naujojoje Zelandijoje, kur gyveno po Antrojo pasaulinio karo.

2007 m. įsteigta Šiuolaikinio šokio asociacija - pirmoji šiuolaikinio šokio kūrėjus vienijanti organizacija Lietuvoje.


Įdomiausi lapkričio 19-osios įvykiai pasaulio istorijoje

1521 m. popiežiaus armijai įsiveržus į Milaną, prasidėjo karas tarp Habsburgų ir Valua dinastijų.

1600 m. gimė Škotijos ir Anglijos karalius Karolis I. Dėl jo autoritarinio valdymo šalyje kilo pilietinis karas, o pats karalius vėliau buvo nužudytas.

1703 m. mirė Bastilijos kalinys, vadinamasis "Žmogus geležine kauke". Jo tikroji asmenybė sukėlė daug intrigų, kurias savo literatūros kūriniuose bene geriausiai atspindėjo Fransua Volteras (Francois Voltaire) ir Aleksandras Diuma (Alexandre Dumas).

1805 m. gimė vikontas Ferdinandas de Lesepsas (Ferdinand de Lesseps). Šis diplomatas ir imperatorienės Eugenijos pusbrolis vadovavo Sueco kanalo statybai.

1828 m., sulaukęs 31 metų, nuo dėmėtosios šiltinės mirė austrų kompozitorius Francas Šubertas (Franz Schubert).

1831 m. gimė 20-asis JAV prezidentas Džeimsas Garfyldas (James Garfield). Prezidentu jis tapo 1881 metų kovą, tačiau jau liepos mėnesį buvo sužeistas per pasikėsinimą ir po dviejų mėnesių mirė.

1888 m. gimė vienas didžiausių visų laikų šachmatininkų Chosė Raulis Kapablanka (Jose Raul Capablanca).

1893 m. sekmadieniniame laikraštyje "New York World" pasirodė pirmasis spalvotas laikraščio priedas.

1917 m. gimė Indijos ministrė pirmininkė ir valstybės veikėja Indira Gandi (Indira Gandhi). Šalies Vyriausybės vadove ji buvo nuo 1966 iki 1975 metų bei nuo 1980 iki 1984 metų, tada ji žuvo per pasikėsinimą.

1942 m. sovietų armija prie Stalingrado pradėjo plataus masto kontrpuolimą.

1946 m. Paryžiuje pradėjo darbą pirmoji UNESCO konferencija, kurioje ši organizacija gavo savarankišką statusą.

1949 m. 30-uoju Monako valdančiuoju princu prisaikdintas princas Renjė (Rainier).

1962 m. gimė JAV kino aktorė Džodi Foster (Jodie Foster), ji yra gavusi "Oskaro" apdovanojimą už vaidmenį filme "Avinėlių tylėjimas".

1969 m. JAV kosminis aparatas "Apollo 12" su astronautais Čarlzu Konradu (Charles Conrad) ir Alanu Bynu (Alan Bean) nusileido Mėnulyje.

1972 m. antrajai kadencijai išrinktas Vakarų Vokietijos federalinis kancleris Vilis Brantas (Willy Brandt).

1977 m. Egipto prezidentas Anvaras Sadatas (Anwar Sadat) tapo pirmuoju Izraelyje apsilankiusiu arabų valstybės vadovu.

1988 m. Argentinoje, sulaukusi 37 metų amžiaus, mirė graikų multimilijonieriaus Aristotelio Onasio (Aristotle Onassis) duktė Kristina Onasis (Christina Onassis).

1990 m. Šiaurės Atlanto sutarties organizacijos (NATO) ir Varšuvos pakto lyderiams pasirašius Sutartį dėl įprastinės ginkluotės Europoje sumažinimo, baigėsi Šaltasis karas.

1995 m. savižudis teroristas įsiveržė į Egipto ambasadą Islamabade ir čia susprogdino galingą užtaisą. Žuvo 16 žmonių, o dar 60, tarp jų ir diplomatai, buvo sužeisti.

1996 m. Vatikane įvyko popiežiaus Jono Pauliaus II ir Kubos revoliucijos lyderio Fidelio Kastro (Fidel Castro) susitikimas.

1997 m. 29 metų amerikietė iš Ajovos valstijos pagimdė keturis berniukus ir tris mergaites. Manoma, kad tai buvo pirmas kartas pasaulyje, kai moteris pagimdė gyvą septynetą.

2000 m. JAV prezidentas Bilas Klintonas (Bill Clinton) baigė trijų dienų vizitą Vietname. Jis buvo pirmasis čia po Vietnamo karo pabaigos apsilankęs JAV lyderis.

2002 m. Kinija nurašė Afganistano skolas.

2004 m. mirė seniausias pasaulio Gineso rekordų knygoje užregistruotas žmogus Fredas Heilas (Fred Hale). Jis mirė likus beveik dviem savaitėms iki 114-ojo gimtadienio.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder