Klaipėdoje atidarytas LATGA-A filialas.

Dvyliktus savo gyvavimo metus skaičiuojanti Lietuvos autorių teisių gynimo asociacijos agentūra (LATGA-A) vakar atidarė antrąjį filialą šalyje - Klaipėdoje. Prieš metus toks filialas atidarytas Kaune.
Lietuvos kompozitorių sąjungos skyriaus patalpose (Bažnyčių g. 4) įsikūręs LATGA-A Klaipėdos filialas - dar vienas žingsnis siekiant, kad šalyje tobuliau veiktų įstatymai.

Teisių gynimas - tobulėja

Kaip sakė agentūros generalinis direktorius Edmundas Vaitekūnas, yra norima būti kuo arčiau kūrinių vartotojų, ieškant kuo palankesnių bendradarbiavimo sąlygų. Pasak jo, Klaipėdoje yra didelės menininkų gretos, o autoriai jaučia, kad jų teisių gynimas tobulėja.
Šiuo metu vis daugiau teisių į autorystę pareiškia dizaineriai, architektai. Klaipėdoje kuriasi įmonės, didėja investicijos, tad norint užmegzti verslo santykius su užsienio partneriais, yra būtina apsaugoti meno kūrinių autorių teises.
LATGA-A prezidentas Gintaras Sodeika sakė, jog dar prieš keletą metų Lietuvos menininkai sunkiai pragyvendavo iš kūrybos. Sustiprėjus autorių teisių gynimo sistemai, kūrėjai dabar žino, kokie honorarai yra įmanomi, kur parduoti savo kūrybą ir kaip apsiginti nuo plagiatorių.

Honorarai didėja

LATGA-A'i sumažinus savo administracines išlaidas, meno kūrinių autorių atlyginimai kasmet didėja. Pavyzdžiui, pernai už viešą kūrinių atlikimą Lietuvos autoriai iš viso gavo apie 5 milijonus litų. Tuo tarpu 2000-aisiais ši suma buvo milijonu mažesnė.
E. Vaitekūnas pasidžiaugė, kad yra siekiama ne tik užkirsti kelią piratavimui, plėsti aiškinamąjį darbą bei ryšius su kūrinių naudotojais, bet ir surinkti kuo daugiau autorinių atlyginimų LATGA-A autoriams už jų kūrinių panaudojimą.
Vis dėlto tokiame darbe kyla įvairių keblumų: pasak E. Vaitekūno, šiuo metu daugiausiai rūpesčių kelia restoranų ir kavinių savininkai.
Jie muzikantams ar vizualinio meno kūrėjams moka per mažai arba visai nesumoka honoraro.

Lydi sėkmė

Kovodama su autorių teisių pažeidėjais, LATGA-A 2001 metais išnagrinėjo 104 bylas, iš kurių nė viena nebuvo pralaimėta. Tačiau Klaipėdos apygardos vyriausiojo prokuroro pavaduotojas Vytautas Jurkevičius mano, jog intelektualinė nuosavybė šiandien ginama nepakankamai. Kaip pasakojo Klaipėdos LATGA-A skyriaus inspektorė Ramutė Jakšytė, ir Klaipėdoje yra bylų, kuriose ginama intelektualinė produkcija.
Žymus autorių teisių gynėjas A. Bogšas yra pasakęs: "Žmogaus genijus yra visų meno kūrinių ir išradimų šaltinis. Šie kūriniai yra žmogaus verto gyvenimo garantija. Valstybės pagrindas - užtikrinti patikimą visų menų ir išradimų apsaugą".
Paminėtina, kad Lietuva 1992 metais priimta į Pasaulinę intelektinės nuosavybės organizaciją WIPO. 1994 m. LR Seime patvirtintas Civilinio kodekso skyrius "Autorinės teisės".

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder