Kitąmet bandys išjudinti neveiklų Lietuvos jaunimą

Kitąmet bandys išjudinti neveiklų Lietuvos jaunimą

Jaunų žmonių, kurie nedirba, nesimoko, neturi veiklos ir nepriklauso jokioms organizacijoms, Lietuvoje yra apie 23 proc., todėl socialinės politikos prioritetu norima skelbti aktyvesnį veiklos neturinčio jaunimo įtraukimą į visuomeninę veiklą.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministrės Audros Mikalauskaitės teigimu, ypatingas dėmesys tokiam jaunimui bus skiriamas būsimo Airijos-Lietuvos-Graikijos trio ES pirmininkavimo metu, kai bus siekiama jaunus žmones kuo daugiau įtraukti į aktyvų socialinį gyvenimą.

"Artimiausia Lietuvos ateitis priklauso nuo beveik 710 tūkst. jaunuolių, kuriems dabar yra nuo 15 iki 29 metų. Mažiau galimybių turintys jaunuoliai, ypač gyvenantys regionuose, yra patekę į socialinę atskirtį, jiems stinga įgūdžių sėkmingai integruotis visuomenėje, todėl labai svarbu tokį jaunimą skatinti įvairiomis priemonėmis būti aktyvesnį, dalyvauti visuomeniniame gyvenime, nes tai atveria daug kelių į sėkmingą ateitį jaunam žmogui", - teigia viceministrė.

Airija, Lietuva ir Graikija nuo 2013 m. sausio 1 d. pradės 18 mėnesių trunkantį bendradarbiavimą kaip ES pirmininkaujančios šalys. Praėjusią savaitę ES ministrų taryboje buvo patvirtinti visų trijų šalių prioritetai jaunimo politikos srityje. Lietuvos prioritetas skiriamas jaunų žmonių grupei, kurie šiuo metu nedirba, nesimoko ir nedalyvauja mokymuose, jų socialinei integracijai.

Kaip rodo 2011 m. agentūros "Eurofound" atliktas tyrimas, visose Europos Sąjungos šalyse yra apie 14 mln. nedirbančių ir niekur nesimokančių žmonių, kuriems dabar nuo 15 iki 29 metų. Toks didžiulis nedarbas tarp jaunimo ES šalims atsieina 153 mlrd. eurų kasmet, arba 1,2 proc. visos ES bendrojo vidaus produkto (BVP). Į šią sumą įeina ne tik išmokamos pašalpos, bet ir pajamos, kurių bedarbiai jaunuoliai šaliai neuždirbo.

Jaunimo reikalų departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos direktorius Mindaugas Kuliavas džiaugiasi, kad trijų šalių bendradarbiavimo metu Lietuva turės galimybę su Europa pasidalinti gerąja savo šalies patirtimi rengiant jaunimo darbuotojus ir steigiant atvirus jaunimo centrus.

"Airija savo pirmininkavimo metu didelį dėmesį skirs kokybiškam darbui su jaunimu. Lietuvoje mes taip pat skiriame daug dėmesio darbo su jaunimu sistemai vystyti ir jau yra dirbama ne vienerius metus, rengiant kvalifikuotus jaunimo darbuotojus ir steigiant regionuose Atvirus jaunimo centrus, kurie skatina jaunimo užimtumą regionuose bei suteikia galimybę jaunam žmogui save realizuoti", - M. Kuliavas.

Jo teigimu, atlikti tyrimai rodo didelę socialinių problemų tikimybę - 2060 m. Lietuvoje gali gyventi tik 2,5 mln. gyventojų, iš jų tik 340 tūkst. jaunimo (dabar per 700 tūkst.), o tuo laikotarpiu vyresnio amžiaus senjorų būtų 800 tūkst.

Kitais metais vyks daug renginių, kurie skirti jaunimo problematikai ir jaunimą skatintų aktyviai veikti, dalyvauti savanorių veikloje. 2013 m. spalio mėnesį vyks Rytų partnerystės forumas, skirtas plėtoti bendradarbiavimą su Europos Sąjungos kaimynėmis Rytų Europoje ir bus skirtas dalintis patirtimi darbo su jaunimu klausimais.

Pasak Jaunimo tarptautinio bendradarbiavimo agentūros projektų vadovės Agnės Kviklienės, Europos Komisijos programa "Veiklus jaunimas" parems daug jaunimo projektų ir iniciatyvų, kurios prisidės prie pirmininkavimo temų atskleidimo, jaunimo įtraukimo. Taip pat, buriama jaunųjų žurnalistų komanda, kuri nušvies Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai temas bei renginius jaunimo akimis.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder