Kieno rankose Sausio 13-osios medaliai?

Požiūris

Aktyviausiems 1991 metų sausio 13-osios įvykių Klaipėdoje dalyviams per pastarąjį dešimtmetį buvo išdalinta 300 Sausio 13-osios atminimo medalių. Tačiau pabendravus su Savivaldybės, Girulių bokšto gynėjais ir gynybos organizatoriais, paaiškėjo, jog jie ne tik neturi tokių medalių, nėra iš arti jų matę, bet net ir nežino, kas tokius medalius iš klaipėdiškių galėtų turėti.

"Vakarų ekspresas" nepuolė šniukštinėti, kas tuos medalius turi. Gali būti, kad jie - iš tiesų jų nusipelniusių žmonių rankose. Tačiau kas, kaip ir kokiais kriterijais vadovaudamasis nusprendė, kuris labiau vertas medalio?

1991-ųjų sausio įvykių metu greičiausiai niekas negalvojo apie būsimus įvertinimus: smėlio barstytuvų, savivarčių vairuotojai, suvarę savo techniką prie Savivaldybės, nepaisė čia pat, tuometinėje Lenino aikštėje, stovėjusių šarvuočių ir jų apsaugininkų su automatais.

Į grėsmes ir pavojus nereagavo lietuvės moterys, su savo vaikais bei anūkėliais atskubėjusios pas gynėjus ir ramiai pilsčiusios arbatą sušalusiems budėtojams.

Sausio 13-osios naktį ypač aktyvūs buvo Lietuvos skautai. Nors vyresnieji draudė paaugliams šmirinėti savo iniciatyva, tačiau į jų pastebėtus judėjimus kariniuose daliniuose buvo nedelsiant reaguojama, ten žvalgybon skubėjo vyresnieji skautai. Paaugliai buvo labai išdidūs, kai jiems į saugią vietą buvo patikėta pernešti miesto Tarybos ir Savivaldybės antspaudus...

Praėjus metams po šių įvykių, prasidėjo Sausio 13-osios atminimo medalių dalybos. Žinoma, jų negalėjo pakakti visiems Lietuvos žmonėms, tomis naktimis styrojusiems prie įvairios paskirties objektų. Tačiau labai keista, kad jie neįteikti poniai Viltei, keturias paras nesitraukusiai iš savo vietos prie Savivaldybės. Medalis aplenkė ir ponią Danutę, saugojusią uostamiesčio valdžios antspaudą namuose, gėlių vazoje. Medalis neįteiktas ir klaipėdiečiui Jonui, kuris buvo sužeistas Vilniuje prie televizijos bokšto. Beje, medalių neturi net tuometinis miesto Tarybos pirmininkas Vytautas Čepas, vieni aktyviausi objektų gynybos organizatorių Vytautas Šliogeris, Raimondas Praleika.

Ar verta praėjus tuzinui metų nuo tų įvykių gedėti neįteiktų medalių? Nuomonių yra įvairių. Tačiau daugeliui Sausio 13-osios įtampa galbūt buvo ryškiausias jų eilinių gyvenimų įvykis. Ir tas medalis liudytų, jog nemiegojome, pasitikėdami, kad mus apginti gali kiti...

Gražina JUODYTĖ

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder