Kazimieras Motieka: Boriso Jelcino pagalba buvo ypač svarbi, kad šiandien turime atkurtą nepriklausomybę

Kazimieras Motieka: Boriso Jelcino pagalba buvo ypač svarbi, kad šiandien turime atkurtą nepriklausomybę

(1)

Lietuva dėl atkurtos nepriklausomybės turi būti dėkinga pirmajam Rusijos prezidentui Borisui Jelcinui, kuris neabejodamas pareiškė paramą šalies nepriklausomybės atkūrimui, Vilniaus apygardos teisme, nagrinėjančiame Sausio 13-osios įvykių bylą, sakė liudijęs Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo Pirmininko pavaduotojas Kazimieras Motieka.

Iš bylos duomenų teismui žinoma, kad K. Motieka 1990-1991 metais ėjo Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo Pirmininko pavaduotojo pareigas. Teismui liudijęs signataras teigė, kad Lietuvos komunistų partija (LKP) sudariusi vadinamąjį "Nacionalinio gelbėjimo komitetą" (NGK) siekė sutrukdyti Lietuvos nepriklausomybės atkūrimą.

"Situacija buvo labai rimta. Kai kurie Sąjūdyje asmenys 1989 m. dalyvavo TSRS pirmajame suvažiavime, ir tuo metu Lietuvoje jau vyko nepriklausomybės atkūrimo procesai, bent jau tokie siekiai buvo, ir, žinoma, didelį vaidmenį stabdant šį procesą, jį sunaikinant atliko sukurtas Nacionalinio gelbėjimo komitetas", - teisme 25-erių metų įvykius, tuometę politinę situaciją prisiminė K. Motieka, tačiau pridūrė, kad nežinota, kas vadovavo šiam komitetui.

Pasak liudytojo, viskam buvo diriguojama iš Maskvos, NGK buvo Maskvos organizuotas darinys.

"Kariuomenė ir NGK veikė sutartinai", - sakė jis.

K. Motiekai neįtikinami atrodė teiginiai, kad buvęs SSRS prezidentas ir vyriausiasis karinių pajėgų vadas Michailas Gorbačiovas esą nežinojo apie įvykius Vilniuje. Jis teigė, kad, "jeigu M. Gorbačiovas iš tikrųjų būtų padorios valstybės vadovas, būtų atsiprašęs Lietuvos žmonių".

"Labai keista, kad sako, kad nieko nežinau. Žmonės žuvo tau nežinant. (...)", - liudijo Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo Pirmininko pavaduotojas.

Tačiau, pasak K. Motiekos, vienintelis žmogus, kuris nusipelnė, kad būtų pastatytas paminklas Lietuvoje, - tai Rusijos prezidentas B. Jelcinas.

"Ko jūs dar laukiat?", - toks buvo jo atsakymas, kai paklausiau, kaip žiūrite į Lietuvos nepriklausomybės atkūrimą. Jo pagalba man atrodo buvo ypač svarbi, kad mes šiandien turime atkurtą nepriklausomybę", - neabejojo K. Motieka.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder