Karščiai gena miestiečius į paplūdimius

Karščiai gena miestiečius į paplūdimius

Geri šios savaitės orai vilioja žmones prie vandens telkinių. Tačiau poilsiautojams vien gero oro neužtenka, reikia ir patogios infrastruktūros – dušų, tualetų ar tiesiog suoliukų. Kaip šiemet savivaldybės pasiruošė sutikti poilsiautojus prie miesto paplūdimių, domėjosi LRT TELEVIZIJOS žurnalistai iš Palangos, Vilniaus, Kauno ir Panevėžio.BNS nuotr.

Palangoje – 38 nauji tualetai

Itin geri orai poilsiautojus į Palangos paplūdimius vilioja jau ne tik savaitgaliais, bet ir darbo dienomis. Dauguma jų džiaugiasi gražėjančia Palanga ir gerėjančiais kurorto paplūdimiais, tačiau šiokių tokių priekaištų jų tvarkytojams turi.

Palangos meras Šarūnas Vaitkus sako, kad kai kurie poilsiautojų priekaištai – nepagrįsti.

„Palanga per šiuos metus papildomai pastatė 38 tualetus. Nėra nė viename Lietuvos mieste – nei Vilniuje, nei Kaune, nei Klaipėdoje tokių kiekių. Juos prižiūri speciali brigada žmonių, kurie kas pusę valandos važiuoja nuo vieno prie kito“, – kalbėjo Palangos meras.

12 dušų, pasak mero, centrinėje gelbėjimo stotyje įrengti prieš keletą metų, tačiau jais beveik niekas nesinaudoja.

Erdvių vaikams žaisti, pasak Š. Vaitkaus, išties trūksta. Šią problemą ketinama spręsti pakoregavus teritorijų planavimo dokumentus – planuojama įkurti paplūdimius šeimoms, o juose ir atsiras aikštelės vaikams žaisti.

Į Vilniaus paplūdimius vežamas smėlis

Žinios apie gerus šios savaitės orus greičiausiai neaplenkė ir vilniečių, dirbančių biuruose, ar tiesiog mieste. Ko gero, jie gali tik pasvajoti, kaip merkia kojas į gėla vandenį. O įmerkti kojas Vilniuje galima Tapelių, Balčio, Valakampių, Salotės, Žaliųjų ežerų ir Žirmūnų paplūdimiuose

Nors oficialus maudynių sezonas sostinėje prasidės penktadienį, poilsiautojų netrūksta.

Iš 9 Vilniaus paplūdimių, 4 yra nauji, o 5 – atnaujinti, kaip ir vienas populiariausių – Žaliųjų ežerų, kuriame pirmadienį buvo papildyta smėlio. Tiesa, kai kurie poilsiautojai piktinosi, kad smėlio galėjo būti atvežta ir anksčiau, nes dabar darbai trukdo ilsėtis.

„Šiais metais pagaminta ar atnaujinta 200 suolų. Persirengimo kabinų yra ir naujų, ir atnaujintų, o dabar vežamas smėlis. Skaičiuojama, kad šiemet į 9 Vilniaus paplūdimius bus atvežta daugiau nei 1 tūkst. tonų smėlio. Gelbėtojai dirbs nuo birželio 1 iki rugsėjo 15 d.“, – kalbėjo UAB „Grindos“ atstovė Dovilė Lisauskaitė.

Vieną iš Balčio paplūdimių vasaros pradžioje ketinama pritaikyti ir turintiems judėjimo negalią.

Į paplūdimį – su augintiniais

Hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, vanduo Kauno mariose sušilęs iki 20 laipsnių. Prie Kauno marių, mieste, veikia 2 oficialūs paplūdimiai. Įdienojus žmonių – vienas kitas, sako, daugiau jų susirenka vakarais, po darbų. Ir nors sezoną žmonės neoficialiai jau pradėjo, oficialiai jis bus paskelbtas birželio 1 d. Infrastuktūra per daug poilsiautojai nesiskundžia, sako, kad užtenka šiukšlių dėžių, įrengtos kabinos persirengimui.

Be šių paplūdimių vandens malonumais džiaugtis galima Panemunės maudykloje ir prie Lampėdžių ežero. Prasidėjus sezonui, visuose šiuose paplūdimiuose, išskyrus maudyklas, nuo 10 iki 20 val. budės gelbėtojai.

„Verta paminėti naujieną, kad į Kauno marių I paplūdimį prie automobilių stovėjimo aikštelės bus galima ateiti su keturkojais gyvūnais ir džiaugtis paplūdimiu kartu su jais“, – pasakojo Kauno miesto savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis.

Informaciją apie tai, kurie vandens telkiniai švariausi, planuojama pateikti sezono pradžioje. Ar šiuo metu maudytis saugu, ir kurių vandens telkinių reiktų vengti, kol kas neaišku.

Panevėžys liko be paplūdimio

Vienintelis Panevėžio miesto paplūdimys prie vadinamųjų „Ekrano marių“ vasaros sezoną pradeda nelegaliai – be tualetų, persirengimo kabinų, be plūdurų. Žemė – privati, o dėl jos pardavimo miesto valdžia iki šiol nesusitaria su savininkais.

Su rekreacinės paskirties žemės paveldėtoju miesto valdžia kasmet turi iš naujo tartis tik dėl leidimo naudotis paplūdimiu. Šiemet sutartis sudaryta praėjusią savaitę, todėl spėta tik nupjauti žolę.

„Turi būti plūdurai  pažymėti, turi būti vanduo tikrinamas tokiose maudyklose, turi būti persirengimo kabinos, atliekų konteineriai. Na ir turėtų būti biotualetai. Manau, kad per savaitę viskas bus sudėliota“, – žadėjo Panevėžio savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Tomas Jukna.

Kol to nėra, užėjus karščiams, žmonės daro ką nori ir kur nori.

Savivaldybė, norėdama perpirkti rekreacinės paskirties žemę, su savininku bei paveldėtojais ir bylinėjosi, ir tarėsi, tačiau iki galo taip ir nesusitarė. Esą jų netenkina siūloma 70 tūkst. eurų suma.

Ne pirmus metus kalbama apie ketinimus įrengti paplūdimį ir valstybinėje žemėje, kitoje marių pusėje. Dabar europinėmis lėšomis rengiamas projektas su keliomis maudyklėmis, dviračių takais, pramogų zona, kempingu. Nors panevėžiečiai sako tenkintųsi ir paprasčiausiu, tik sutvarkytu, paplūdimiu.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder