Kariuomenė vilioja ir merginas

Kariuomenė vilioja ir merginas

630 karių Dragūnų batalione Klaipėdoje rugpjūčio 1 d. pradėjo karinę tarnybą. Kol kai kurie jaunuoliai vietoj šauktinių mielai tampa verktiniais, kad tik tarnybos atlikti nereikėtų, šiame batalione visi tarnybą atlikti nusprendė patys. Beje, čia šiemet netrūksta ir merginų.

Diskriminacijos nejaučia

Iš Telšių kilusi 28-erių Elena Kėžaitė neslepia, kad kariuomenė jos šeimoje ne naujiena. Abu broliai po privalomosios tarnybos pasirinko likti kariuomenėje. Elena sako taip pat ilgai svarsčiusi, ar patraukti brolių keliu, tačiau vis neišdrįsdavo. Iki šiemet. Tad kineziterapijos mokslus baigusiai jaunai specialistei pareiškus, kad traukia kariuomenė, šeima tik apsidžiaugė. „Džiaugiuosi, kad pagaliau apsisprendžiau tarnauti. Vieną dieną pagalvojau, kad jei čia neatvyksiu, gailėsiuosi. Kol kas nuotaika gera. Manau, kad kasdienybė yra gana artima tai, kurią įsivaizdavau. Viskas įdomu, nauja. Daug mokomės, jau pirmomis dienomis išmokome rikiuotės komandų, žygiavimo, buvo paskaita apie ginklus“, - pirmaisiais įspūdžiais po savaitės tarnyboje su „Vakaro žiniomis“ dalijosi Elena. Ji neslepia, kad jau dabar yra apsisprendusi po tarnybos likti kariuomenėje. Net jei pagal įgytą specialybę darbo neatsiras, ji sako, kad mielai dirbs ir kitokį darbą.

Regis, dar visai neseniai viešojoje erdvėje jaunuoliai, pasisakantys prieš privalomąją karinę tarnybą, buvo pakrikštyti verktiniais, o štai šiandien vis daugiau merginų savo noru traukia tarnauti. Pasak Elenos, tai tiesiog patriotiškai nusiteikę žmonės, kurių Lietuvoje taip trūksta: „Turbūt patriotiškumas turi gimti šeimoje. Vaikai turi būti auginami įskiepijant jiems meilę Tėvynei, atsakomybę savo šaliai. Aš esu už privalomąją karinę tarnybą. Manau, kad tokia patirtis yra išskirtinė galimybė. Kiekvienam vyrui reikėtų patirti, ką reiškia tarnyba. Tai ir disciplina, ir atsakomybė. Galų gale pasikeičia požiūris į gyvenimą. Manau, kariuomenė išmoko vertinti paprastus dalykus, tokius kaip laikas, miegas.“

Tarnyboje pirmiausia naujokams tenka priprasti prie griežto režimo. Darbo dienomis keltis reikia 5.45 val., visi dalyvauja rytinėje mankštoje, pusryčiauja, vyksta vėliavos pagerbimas, giedamas Lietuvos himnas. Didžiąją dienos dalį užima paskaitos ir pratybos, tarp kurių kariai papietauja, pavakarieniauja, turi šiek tiek laisvo laiko. Kiekvieną vakarą prieš miegą vyksta patikrinimas, o jau 21.45 val. kariai gulasi į lovas. Ir nors daugelis jaunuolių šiandien pripratę iš rankų nepaleisti telefonų, kariuomenėje bendrauti su artimaisiais ar reikštis socialiniame tinkle tenka savo laisvu laiku.

Svajoja išmokti šaudyti

Griežta tvarka ir fiziniai sunkumai neišgąsdino ir 25-erių iš Šilalės rajono kilusios Simonos Dabulskytės, kuri šiemet taip pat pradėjo tarnybą savanoriškai Dragūnų batalione. Prieš tai su žirgais dirbusi mergina, paklausta, kaip pavyksta priprasti vyriškoje kariuomenės kompanijoje, atšauna, kad pirmosios dienos nuteikia tik pozityviai: „Kol kas įspūdžiai puikūs, viskas įdomu. Žinau, kad visuomenėje vyrauja nuostata, esą kariuomenė ne moterims, tačiau jau dabar galiu drąsiai sakyti, kad kiekvienam žmogui reikėtų gyvenime patirti kažką panašaus ir išbandyti save.“

Būtent su tokiu tikslu - pakeisti kasdienį gyvenimą ir išbandyti save naujoje srityje - Simona ir pateko į kariuomenę savo noru. Tačiau kariuomenė, turėjusi tapti laikina patirtimi, jau dabar užkariauja merginos širdį. Tad ji sako kol kas nė nežinanti, kokie bus jos planai po tarnybos. Kol kas Simona atvirauja, kad nekantrauja išmokti šaudyti.

Ji sako besidžiaugianti, kad merginas kolegos vaikinai priima draugiškai ir jomis rūpinasi. Paklausta, ar nebijo fizinių sunkumų kariuomenėje, jaunoji karė nusišypso ir pajuokauja, kad esant tikrai sudėtingoms situacijoms dailiosios lyties atstovėms kariuomenėje padės vaikinai kariškiai.

Simona neabejoja, kad tarnauti Tėvynei - kiekvieno piliečio pareiga. Simona sako niekada negalvojusi palikti šalį. Jos nuomone, už šalies geresnę ateitį atsakomybę turime prisiimti kiekvienas. „Tarnyba pakeičia žmones ir priverčia į pasaulį pažvelgti kitomis akimis. Tai tik geri pokyčiai, nes žmogus surimtėja, tampa atsakingesnis. Visiems jaunuoliams, kurie bando išsisukti nuo tarnybos, manau, kaip tik ir reikia surimtėti ir atlikti savo pareigą. Manau, kiekvienas turime kažką atiduoti Tėvynei ir tai turėtų būti savaime suprantama kiekvienam, nesvarbu, tai vyras ar moteris. Nežinau kodėl, bet šiandien atsakomybės ir patriotiškumo trūksta. Gal todėl, kad gyventi Lietuvoje atrodo sunku. Bet jei visi išvažiuosime, Lietuvos nebeliks. Ir nebeliks, kas ją gintų. Kažkas privalo pasilikti ir ginti šalį“, - svarsto Simona.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder