Kariškiai kratosi FNTT vado patikros

Kariškiai kratosi FNTT vado patikros

Krašto apsaugos ministerijai pavaldus Antrasis operatyvinių tarnybų departamentas (AOTD) netikrins Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos vadovo Kęstučio Jucevičiaus poligrafu. Krašto apsaugos ministerija įsitikinusi, kad tai - ne minėto departamento funkcija. Vidaus reikalų ministerija laikosi kitos pozicijos.

Vakar Krašto apsaugos ministerija Vidaus reikalų ministerijai pateikė atsakymą, kad jai pavaldus departamentas netikrins FNTT vadovo K.Jucevičiaus patikimumo melo detektoriumi. Tokį tyrimą yra inicijavęs vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis.

KAM aiškina, kad departamentas tikrina tik krašto apsaugos sistemos darbuotojus, o į korupcijos skandalą patekęs K.Jucevičius jai nepriklauso.

„Informuojame, kad, vadovaudamasis Lietuvos Respublikos poligrafo naudojimo įstatymo 4 str. 1 d. 2 p., Antrasis operatyvinių tarnybų departamentas prie KAM atlieka tyrimus krašto apsaugos sistemoje“, - savo atsakyme VRM rašo KAM kancleris Tomas Gražiūnas.

Balerina praminto pareigūno patikrinimą dar gali atlikti Vadovybės apsaugos departamentas arba Policijos departamento Kriminalinių tyrimų centras.

VRM inicijuodama patikrinimą laikėsi pozicijos, kad karinės žvalgybos ir kontržvalgybos institucijoje AOTD patikrinimas būtų objektyvesnis, nes jį atliktų ministrui S.Skverneliui nepavaldūs pareigūnai.

„Mes negalime nė vienu subjektu abejoti, nes tai yra ekspertinės įstaigos. Tiesiog manau, kad AOTD yra vienas stipriausių padalinių, kuris gali tai padaryti“, - vakar „Vakaro žinioms“ sakė vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis.

Anot jo, ministerijai atsisakius atlikti patikrinimą bus prašoma tai padaryti kitų institucijų, turinčių tokią teisę.

„Mes gavome krašto apsaugos ministro pasirašytą raštą. Aš nemanau, kad tai yra departamento nuomonė. Tiesiog ministerija mano, kad pagal Pligrafo naudojimo įstatymą jie gali tikrinti tik su krašto apsaugos sistema susijusius pareigūnus. Mes manome šiek tiek kitaip. Tačiau tokia jų pozicija - nieko nepadarysi. Yra kiti subjektai, kurie taip pat turi tokią teisę (tikrinti poligrafu - red. past.)“, - sakė ministras.

S.Skvernelis sako nematantis didelės bėdos, kad patikrinimą atliks kitos institucijos, ir su kolegomis iš KAM dėl skirtingo funkcijų supratimo ginčytis neketina.

„Vakaro žinios“ primena, kad VRM Generalinė inspekcija atlieka tarnybinį patikrinimą dėl FNTT vadovo generolo K.Jucevičiaus patikimumo ir galimų korupcinių jo ryšių.

Tarnybinis tyrimas pradėtas po to, kai Specialiųjų tyrimų tarnybos Vilniaus valdybos atliekamame ikiteisminiame tyrime gauta duomenų, kad FNTT direktorius 2013 m. gruodžio 15 d. viešbučio „Neringa“ restorane apie 19 val. per nustatytą tarpininką galėjo pareikalauti didelės vertės kyšio iš tuomečio advokato Juzefo Kozubovskio, kurio atžvilgiu FNTT atlikinėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo neteisėto praturtėjimo. Surinktų duomenų nepakako, kad K.Jucevičiui būtų pateikti įtarimai, tačiau pradėtas tyrimas dėl jo tinkamumo toliau eiti pareigas.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder