Kaip depolitizuoti VRK?

Kaip depolitizuoti VRK?

Net politikai sutinka, kad Vyriausiosios rinkimų komisijos veikla yra politizuota. Seime registruotas projektas, kuriuo siūloma pakeisti VRK sudarymo tvarką, panaikinant nuostatą, kad po vieną narį į komisiją siūlo partijos, per Seimo rinkimus iškovojusios mandatų daugiamandatėje apygardoje. Tačiau didelio palaikymo tokia idėja kol kas nesulaukė, nes baiminamasi, kad nuo vilko bus užšokta ant meškos.

Šiuo metu VRK sudaro Seimo pirmininko teikimu Seimo paskirtas VRK pirmininkas, po du teisingumo ministro ir Lietuvos teisininkų draugijos pasiūlytus aukštąjį universitetinį teisinį išsilavinimą turinčius narius, du prezidento pasiūlyti aukštąjį (nebūtinai teisinį) išsilavinimą turintys nariai bei po vieną partijų, gavusių Seimo narių mandatų daugiamandatėje rinkimų apygardoje, atstovą. Irgi nebūtinai turintys teisinį išsilavinimą.

Dėl tokios VRK rinkimų sudarymo tvarkos Seime, ir ne tik jame, jau seniai vyksta diskusijos. Vieni sako, kad nenormalu, jog komisijos veikloje dalyvauja partijų atstovai, kurie suinteresuoti ne tuo, jog būtų priimti teisiškai teisėti sprendimai, o esą rūpinasi savų partijų interesais. Kiti, priešingai, yra įsitikinę, kad partijų dalyvavimas VRK veikloje yra lyg atsvara tam, jog nebūtų priimami tik prezidentūrai palankūs sprendimai, nes komisijoje apstu jai palankių atstovų (iš kurių du skirti tiesiogiai šalies vadovo).

Naująja pataisa siūloma, kad VRK sudarytų pirmininkas ir po tris teisingumo ministro bei Lietuvos teisininkų draugijos pasiūlytus žmones, turinčius aukštąjį universitetinį teisinį išsilavinimą, bei tris Teisėjų tarybos pasiūlytus atstovus, turinčius bet kokį aukštąjį universitetinį išsilavinimą.

- Kaip jūs vertinate tokį siūlymą, nes yra manančių, kad tai padėtų išvengti komisijos narių šališkumo? - „Vakaro žinios“ teiravosi Vilniaus universiteto profesoriaus Vytauto DAUJOČIO.

- Tai būtų naujas suplakimas. Teisėjų taryba yra organizacija, kurią didžiąja dalimi sudaro teisėjai ir kuri gina savo klano interesus bei siūlo atstovus, tinkančius teisėjų luomui. Jei teisėjai imtų vertinti tai, kas jiems visiškai nepriklauso, būtų pernelyg didelė teisėjų įtaka. Jie turi savo sritį ir neturėtų kištis į šituos dalykus. Jie ir taip jau pernelyg daug kur kišasi.

- Ar jūs už tai, kad VRK sudarytų išimtinai tik teisininkai, taip galimai išvengiant politinių sprendimų, ar už tai, kad joje dirbtų ir politikai?

- Aš manyčiau, kad teisininkų komisijoje turi būti tik tiek, kad jie kitiems nariams padėtų susigaudyti teisiniuose reikaluose, kad pabūtų konsultantais. Jų užtektų vieno ar dviejų, kad neįgytų per didelės įtakos. Truputį išsiplėsdamas norėčiau pasakyti, kad Teisėjų taryba prezidentei rekomenduoja kandidatus į teisėjus, nors viso pasaulio praktika yra kitokia. Akivaizdu, kad tokiu būdu į teisėjus patenka tik tie, kurie įtinka teisėjų luomui. Tai yra vienas iš pagrindinių korupcijai susidaryti leidžiančių pagrindų. Teko nagrinėti pasaulines teismų sudarymo studijas. Daugumoje valstybių žmonių grupė, siūlanti teisėjus, sudaroma iš kuo mažiau teisėjų. Daugumą jų sudaro visuomenės atstovai. Teisininkai ten reikalingi tik tiek, kiek jų reikia, kad teiktų konsultacijas. Tik taip galima išvengti, kad teisėjai būtų ne parenkami, o skiriami. Dėl VRK sudarymo irgi turėtų būti tas pats. Joje turėtų būti kuo mažiau teisininkų, kuo mažiau politikų ir kuo daugiau visuomenės atstovų. Bėda tik ta, kad ir įvairios įtartinos visuomeninės organizacijos deleguoja savo tariamai visuomenės atstovus ir viskas irgi iškraipoma.

Politikai neturėtų sudaryti daugumos komisijoje, kitaip galimi susitarimai: aš jums netrukdysiu, jei jūs mums netrukdysite. Ranka ranką plauna. Todėl tarp teisininkų ir politikų turi būti trečioji pusė - visuomenės atstovai. Tačiau ne iš įtartinų visuomeninių organizacijų, o turinčių garbingą vardą bei neutralių.

- Argumentas, kodėl norima likviduoti partijų atstovus iš VRK, - jos depolitizavimas. Tačiau jei bus trys Teisėjų tarybos deleguoti atstovai, o teisėjai prisiekia šalies vadovui, ar nebus dar labiau sustiprinta prezidentūros įtaka VRK? Gal partijų atstovai padėtų išlaikyti tam tikrą pusiausvyrą?

- Jei tokioms pataisoms būtų pritarta, akivaizdu, kad prezidentūra VRK įgytų dar didesnę įtaką, nei dabar turi. O tas žodis „depolitizavimas“ man iš viso šioje vietoje yra kvailas. Tai yra apgaulė. Būtina išlaikyti pusiausvyrą, kad nė vieno klano atstovai VRK neturėtų per didelės įtakos ir negalėtų tvarkyti savų reikalų.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder