Meilės horoskopas 2024 metams

Kaip atsirado Meilės diena? Ji yra švenčiama jau daugiau nei 1500 metų

Dauguma galvoja, kad vasario 14-ąją švęsti Meilės dieną išgalvojo tiesiog linksmybių ištroškę žmonės bei apsukrūs verslininkai. Bet iš tiesų šventojo Valentino diena yra švenčiama jau daugiau nei 1500 metų.

Šią dieną milijonai pasaulio žmonių prisipažįsta, kad myli, ir sužino, kad yra mylimi.

Legenda apie Šv. Valentiną

Romos imperiją valdant Klaudijui II, šalis itin daug kariavo. Kariuomenė nusilpo, o jauni vyrai tarnauti tėvynei nenorėjo, nes bijojo palikti savo mylimąsias.

Tada imperatorius Klaudijus II uždraudė poroms tuoktis.

Tačiau vienas Romos kunigas Valentinas vis tiek slapta sutuokdavo įsimylėjėlius. Kai imperatorius sužinojo, liepė kunigą suimti ir įkalinti, po to nukirsti jam galvą.

Graži legenda byloja, esą Valentinas kalėdamas įsimylėjo aklą kalėjimo prižiūrėtojo dukrą, kuri kaliniui atnešdavo valgyti.

Jo meilė išgydė merginą nuo aklumo. Prieš pat mirtį jis parašė jai meilės laišką, kurį pasirašė: "Tavo Valentinas".

Laikoma, kad įvyko 269 m. vasario 14 dieną.

Tačiau vasario 14-oji tik 496 m. buvo pavadinta Šv. Valentino diena. Iki tol šią dieną romėnai tradiciškai minėdavo vilkų deivės Lupos ir deivės Junonos šventę, kuri vadinosi Luperkalija.

Šios šventės įkarštyje rengtas žaidimas, kurio metu visų dar neištekėjusių merginų vardai buvo surašomi ant lentelių ir sudedami į didelį molinį ąsotį, o kiekvienas nevedęs vaikinas iš jo turėdavo ištraukti po vieną lentelę ir iki šventės pabaigos linksmintis su ta mergina, kurios vardas buvo užrašytas ant jos užrašytas.

Paplitus krikščionybei, romėnams teko atsisakyti pagoniškų dievų ir papročių.

Todėl 496 m. Romos popiežiaus įsakymu Luperkalijų šventės žaidimo taisyklės buvo pakeistos.

Merginos ir vaikinai iš ąsočio traukdavo lenteles su šventųjų vardais.

Popiežiui uždraudus pagonybę, Meilės dienos globėju tapo vienas šventasis - be abejo, Valentinas.

Meilės diena tapo pasauline

Meilės diena iš pradžių buvo žinoma tik Europoje, tačiau vėliau ji paplito po visą pasaulį.

Šiandien sunku jau būtų rasti žmogų, kuris nežinotų, kas yra švenčiama vasario 14-ąją.

Kiekviena šalis meilės dieną švenčia pagal savas tradicijas: australai, anglai, prancūzai ir ispanai mylimiesiems siunčia atvirukus, o sutuoktiniams dovanoja dovanas.

Amerikiečiai meilės atvirukus, kuriuos vadina "valentinais", siunčia visiems žmonėms, kuriuos myli - draugams, tėvams, vaikams ir, žinoma, savo mylimiesiems. Belgai, austrai ir vokiečiai vieni kitiems dovanoja saldumynų ir gėlių.

Kadangi manoma, kad siųsti meilės laiškelius pradėjo Šv. Valentinas, ir šiandien daugelis žmonių, kurie siunčia meilės laiškelius, juos pasirašo "Tavo Valentinas".

Seniausią žinomą meilės atviruką 1415 m. parašė Orleano hercogas Čarlis, kuris kalėjo Londono Taueryje ir Meilės dienos proga, norėdamas pasveikinti savo žmoną, išsiuntė jai sveikinimą.

Įdomu tai, kad švedai ir italai Šv. Valentino dienos nešvenčia.

Meilės dienos renginiai

Pasaulyje vasario 14-ąją vyksta įvairūs renginiai, siekiama naujų rekordų: rengiami ilgiausio bučinio konkursai, vienu metu tuokiama daug porų etc.

Lietuvoje Šv. Valentino diena buvo pradėta švęsti maždaug prieš dvylika metų, todėl tvirtų tradicijų, kaip švęsti meilės dieną, dar nėra.

Kol kas lietuviai įvairias idėjas, kaip švęsti, skolinasi iš kitų pasaulio šalių.

Tačiau nors tikrų lietuviškų įsimylėjėlių dienos šventimo tradicijų nėra, o skeptikams ji teatrodo komercinis triukas, "valentadienis" - puiki proga pasveikinti mylimuosius ar prisipažinti meilę patinkančiam žmogui.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder