Kaip Algirdas Brazauskas tapo prezidentu?

Kaip Algirdas Brazauskas tapo prezidentu?

Minint prezidento Algirdo Brazausko inauguracijos 20-ąsias metines, Prezidentūroje tyliai atidaryta šiai sukakčiai skirta paroda.

Ji atidaryta taip tyliai, kad nurodytą valandą praėję pro apsaugos punktus radome tik ekskursijos vadovę, apsaugininkų porą, televizijos operatorių ir prezidento dukterį Laimą Mertinienę su vyru aktoriumi Daliumi Mertinu (darsyk susiduri su paradoksu, kad naujienų cunamio laikais informacijos išties nedaug). Jie irgi tylomis buvo atsinešę ką tik išleistą atsiminimų knygą „Žmogus laiko taikinyje“ (sudarytojas Vilius Kavaliauskas), kurią buvo ketinta, bet nespėta išleisti prezidento A.Brazausko gimimo 80-mečiui praėjusį rudenį. Leidinio iniciatoriai ir leidėjai Mertinai dar spaustuve kvepiantį solidų leidinį paliko Prezidentūroje: „Jos Ekscelencijai prezidentei Daliai Grybauskaitei. Su dėkingumu - Mertinų šeima“.

Prezidento dukra nepyko, kad paroda atidaryta tyliai, ji pasidžiaugė, kad ji apskritai yra, kad nepamiršta prezidento inauguracijos data.

Parodoje, be oficialių pirmųjų Nepriklausomybės metų nuotraukų iš prezidento susitikimų su užsienio valstybių vadovais ir mažiau oficialių atspindinčių jo bendravimo su tėvynainiais momentus, radome dar vieną itin solidų leidinį, kuris buvo naujiena net prezidento dukrai, šiaip jau žinančiai bene visas jo rašytas ir jam skirtas knygas. Tik du rinkinio „Algirdas Mykolas Brazauskas Lietuvos periodinėje spaudoje (1993-2002)“ egzempliorius yra išleidusi M. Mažvydo biblioteka: vienas buvo dovanotas prezidentui, kitas liko bibliotekoje.

Salėje, kur per visą sieną kabo legendinis Šarūno Saukos paveikslas su rūpintojėliu vidury, eksponuojami ir dokumentai, tarp kurių - pasirašytas Priesaikos tekstas, 1993 metų liepos 1 dienos pinigų įstatymas, kuriuo litas paskelbtas oficialia Lietuvos valiuta, metiniai pranešimai, tuometinio šalies vadovo pirmosios darbo dienos darbotvarkė. Ji atrodo niekuo ypatinga: A. Šleževičiaus pristatymas premjero postui, spaudos konferencija, susitikimas su JAV lietuvių verslininku, Lietuvos diplomatais, Maltos ordino atstovu...

Įdomu pačiupinėti akimis kai kurias iš Lietuvos nacionalinio muziejaus atkeltas užsienio šalių vadovų dovanas, arti dvidešimties prezidento A. Brazausko valstybinių apdovanojimų. Tarp jų jau nebėra Dramblio ordino, aukščiausio Danijos karalystės apdovanojimo, kuriuo jis buvo pagerbtas 1996 metais, - po prezidento mirties pagal šio ordino statutą jis grąžintas Danijos karališkajai kanceliarijai. Visi kiti apdovanojimai lieka prezidento, po jo mirties - jo paveldėtojų nuosavybė.

L. Mertinienė, vėl prisėdusi prie apskrito didžiulio stalo, kur ir A. Brazausko laikais vykdavo valstybiniai pasitarimai, pastebėjo, kad laikas jau bus palytėjęs ir salės sienas, ir daiktus, ir jie jai nebe tokie gražūs, kaip anksčiau. Laikas bus palytėjęs ir ją pačią: visi eksponatai, esantys, kaip prezidento, jos tėvo, biografijos ženklai, kaip būtasis laikas, sakė, šiandien ją jaudina kur kas mažiau. Nors ne visai tiesa - prieš kelias savaites, kai Kaišiadorių A. Brazausko gimnazijai ji dovanojo Broniaus Vyšniausko kurtą prezidento bareljefą, klausydama mokinių, tėvą pažinojusių ir gerbusių žmonių kalbų, braukė ašaras - atrodė taip nuoširdu ir tikra...

A. Brazauskas prezidento rinkimus laimėjo 1993 m. vasario 14 d. tiesioginiuose visuotiniuose rinkimuose (už jį balsavo 60 proc. rinkėjų), nors laikinai eiti prezidento pareigas pradėjo 1992 metų rudenį, kai buvo išrinktas Seimo pirmininku. 1993 m. vasario 25 d. įvyko prezidento A. Brazausko inauguracija. Šiai datai skirta paroda Prezidentūroje veiks iki kovo 23 dienos. Užsiregistravę lankytojai leidžiami nustatytomis valandomis penktadieniais ir šeštadieniais.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder