Kaimo sodybos dar neatsitiesia

Kaimo sodybos dar neatsitiesia

Klaipėdos rajone įsikūrusių kaimo turizmo sodybų savininkai dar negali pasidžiaugti klientų gausa. Nors kainos išlikusios tokios pat kaip per krizę - sodybas lietuvaičiai linkę nuomoti nebent jubiliejams ir vestuvėms, pailsėti čia dažniau užsuka tik iš Airijos ar Anglijos grįžę lietuvaičiai bei užsieniečiai. Tuo metu baidarių verslo atstovai klientais nesiskundžia.

Nors Klaipėdos rajone yra ir tokių kaimo turizmo sodybų, kurių beveik visi savaitgaliai jau užpildyti kone iki spalio mėnesio, visgi dauguma jų savininkų tikina pagerėjimo dar nejaučiantys.

Išlaidos didėja

"Taip sau kapanojamės ir viskas", - tikino sodybą turinti Petrutė Račkauskienė.

Ir ji, ir daugelis kalbintų kitų sodybų savininkų tikino, kad gauti kokį nors pelną iš sodybos vis dar nepavyksta.

"Kaip kainas prieš krizę sumažinome, taip ir liko. Apie jų didinimą dar negali būti ir kalbos. O elektra labai pabrango, tad išlaidos vis didėja ir didėja", - sakė P. Račkauskienė.

NETRŪKSTA. Norinčiųjų pasiirstyti baidarėmis, pasak šio verslo savininkų, netrūksta.

Viliaus MAČIULAIČIO nuotr.

Moters žiniomis, birželis tuščias ne tik kaimo sodybose - esą liūdna ir Palangoje bei Šventojoje.

"Bet jau pasirodė pirmosios kregždės - sulaukėme olandų, vokiečių šeimų. Daugelis jų dviračiais atvažiuoja. Taip pat mūsų klientai yra vilniečiai ir šiauliškiai", - pasakojo P. Račkauskienė.


Neturėjo kuo pasidžiaugti ir sodybos "Pakrantė" savininkas Stanislovas Budreckas. Jau 11 metų šį verslą turintis vyras sakė sudaręs sutartį su latvių organizacijomis, kad šios siųstų turistus, tačiau šią vasarą dar nė vieno nesulaukęs.

"Gyveno vokiečiai, lenkai, rusai, o latvių dar nebuvo", - pastebėjo S. Budreckas.

Kur krepšinio aistruoliai?

Sodybos Priekulėje "Pas Leonardą" savininkas negalėjo atsistebėti, kodėl į Klaipėdos rajone esančias sodybas nesiveržia krepšinio čempionato aistruoliai.

"Visur girdžiu, kad viešbučiai jau seniai perpildyti, tad kodėl turizmo ir informacijos centrai srautų nenukreipia į kaimo turizmo sodybas?" - stebėjosi Leonardas.

Pasak jo, kita bėda, kad vokiečiai priversti daug laiko sugaišti pasienyje, mat pasieniečiai ieškodami kontrabandininkų gaišina ir turistus.

"Vokiečiai atvykę skundėsi, jog beveik 5 valandas pasienyje išstovėjo. Taip ir paskutinius turistus išbaidysime", - atsiduso sodybos savininkas.

Netoli Plikių įsikūrusios sodybos "Gaspada" savininkas Algirdas Žemgulis pastebėjo, kad lietuviai linkę sodybas nuomoti pokyliams - todėl ir savaitgaliai beveik visi užimti.

"Žiemą ir pavasarį šiaip sau laikomės, o vasarą pavyksta atsitiesti. Tiesa, kaip prieš krizę kainas nupjovėme 20 procentų, taip ir palikome. Kol kas nežadame didinti", - sakė A. Žemgulis.

Internete skelbiama, kad Klaipėdos rajone kaimo sodyba nakčiai vienam asmeniui gali atsieiti nuo 25 iki 250 litų. Namelis 150-500 litų, visa sodyba - nuo 700 iki 5 000 litų.

Skundai nepagrįsti?

Gargždų turizmo informacijos centro specialistė Inga Žemgulytė nenorėjo tikėti, kad Klaipėdos rajono kaimo turizmo sodybos vis dar neatsigauna po krizės. Esą jei būtų taip blogai, seniai jau būtų pusė jų užsidarę.


"Kol kas stebime tik kaimo turizmo sodybų be stovyklaviečių gausėjimą. Šiuo metu sodybų Klaipėdos rajone turime 27, o stovyklaviečių - 11. Sodybų savininkai su mumis nesidalija informacija apie poilsiautojų srautus, todėl tikros situacijos mes nežinome. Į mūsų centrą užsukę žmonės teiraujasi sodybų vestuvėms ar jubiliejams, kartais savaitgalio poilsiui su šeima. Tačiau, žinoma, daugiausia žmonės dabar komunikuoja internetu be jokių tarpininkų, todėl realių srautų mes nežinome", - pastebėjo I. Žemgulytė.

Pasak jos, Klaipėdos rajone įsikūrusios kaimo turizmo sodybos tikrai turi kuo suvilioti poilsiautojus - esą čia galim rasti viską: ir pasiplaukiojimą baidarėmis, pramoginiais laivais, yra ir golfo, ir teniso aikštynai, galima ir pajodinėti, ir dviračiais pasivažinėti. Be to, yra ir zoologijos sodas, ir, žinoma, - jūra.

Baidarės - populiarios

Baidarių verslo atstovai kol kas klientais nesiskundžia. Pasak baidarių centro savininkės Militos Valčiukienės, šį malonumą žmonės išbando ne tik savaitgaliais. Yra žmonių, kurie paplaukioti baidare nori ir po darbo dienos, be to, šią pramogą vis dažniau išbando ir moksleivių klasės.

"Dabar nemažai sulaukiame mišrių porų, grįžusių iš užsienio Lietuva pasidžiaugti", - pastebėjo M. Valčiukienė.

Nors baidarių šis centras turi pakankamai, juolab kad šiemet atidarė dar vieną bazę kiek ekstremalesnio poilsio mėgėjams, tačiau esą geriau bent prieš dieną pranešti apie savo ketinimus plaukti.

"Be to, dar įsigijome du plaustus, tad laukiame bernvakarių ir mergvakarių", - priminė M. Valčiukienė.

Lietuvoje šiemet plaukiojimo baidarėmis kainos nesikeitė ir yra panašios visuose šalies regionuose. Savaitgaliui dvivietę baidarę galima išsinuomoti vidutiniškai už 100 litų, dienai teks sumokėti apie 70 litų. Žinoma, kainų dydį koreguoja ir maršrutų populiarumas.

M. Valčiukienė pastebėjo, kad baidares pamėgę poilsiautojai žino, kad šiam malonumui nebūna prasto oro, esą net ir lyjant galima prisigalvoti įvairių pramogų, pavyzdžiui, išbandyti Minijos molį ir surengti imtynes purve...

"Be to, esu pastebėjusi, kad orų prognozės mums neegzistuoja. Jei Klaipėdoje ir Gargžduose pila kaip iš kibiro, dažnai Minijoje žmonės plaukia lyg niekur nieko - sausut sausutėliai", - pasakojo baidarių centro savininkė.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder