Jonas Milius: su žmonių sveikata žaisti negalime

Jonas Milius: su žmonių sveikata žaisti negalime

Atremdamas verslininkų kaltinimus dėl sugriežtėjusios kontrolės, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktorius Jonas Milius teigia, kad jo vadovaujamos įstaigos pagrindinis uždavinys yra visuomenės intereso gynimas, tas ir daroma - be asmeniškumų ir reikalaujant laikytis įstatymų.

"Maisto gamyba tai nėra vinių gamyba. Vinių gamintojai irgi įsižeistų, ten irgi reikalinga kokybė, bet čia yra žmonių sveikata ir mes žaisti tuo negalime. Mes juk giname visuomenės interesą, kažkokių asmeniškumų tikrai neturime", - sakė J. Milius penktadienį per spaudos konferenciją, surengtą Eltoje.

Įtampą tarp verslininkų ir veterinarų pasėjo vadinamasis ispaniškų agurkų skandalas.

"Paskutinis pavyzdys - agurkai, kai miršta žmonės. Visi prekybos centrai turi gerą kokybės sistemą, ir, įsivaizduokite, vienas centras veža iš Ispanijos agurkus. Kaip mums elgtis? Ar mums paleisti tuos agurkus? Ar sustabdyti ir ištirti?" - klausia J. Milius neįvardindamas, prekybos tinklo, kad nebūtų apkaltintas asmeniškumu.

Tuo tarpu UAB "Norfos mažmena" valdybos pirmininkas Dainius Dundulis viešai piktinasi VMVT veiksmais šios situacijos metu. Anot "Norfos" vadovo, jie ketvirtadienį po pietų, tai yra, praėjus savaitei, gavo oficialų VMVT dokumentą, draudžiantį prekiauti ispaniškomis daržovėmis, kai tuo tarpu kiti prekybos centrai buvo įspėti dar prieš praėjusį savaitgalį.

Kita įtampą kelianti istorija susijusi su gira ir AB "Volfas Engelman" (buvusiu "Ragučiu"). Gėrime, kuris vadinamas gira, pagal Lietuvos įstatymus, negali būti saldiklių. VMVT tikina aptikusi saldiklį. "Volfas Engelman" akcentuoja, kad, vėliau, atlikus tyrimus, šių priedų rasta nebuvo. J. Milius aiškina, kad buvo ne viena giros partija ir į kitą tirtą partiją saldiklio galėjo būti ir nedėta.

"Kada mes paskelbiame tyrimą, kuris būna teigiamas, mes jį kartojame 10 kartų, mes žinome, kokia tai yra atsakomybė, kad tai yra verslui nuostoliai. (...) Mes nebaudėme, liepėme išimti iš rinkos ir parašyti "Giros gėrimas", tai - visa nuobauda. Nejaugi mes, nustatę saldiklį, turime pasakyti: jūs naudokite toliau, leidžiame prekiauti? Mūsų įstatymai to neleidžia ir tai yra vartotojo klaidinimas", - sakė VMVT vadovas.

J. Milius teigė taip pat užsitraukęs kai kurių verslininkų nemalonę dėl užrašų "Be E" naudojimo kontrolės.

"Tačiau yra žmonių, kurie yra alergiški, ir jeigu neįvardini, kad yra tas ingredientas, ir jis suvalgo, gali baigtis labai blogai", - sakė tarnybos direktorius.

Nepatenkinti verslininkai VMVT grasina ieškiniais, VMVT vadovas atšauna, kad per 10 metų būta apie 200 bylų ir visas jas tarnyba laimėjo.

VMVT direktorius teigia girdintis kaltinimus, kad yra pernelyg prisirišta prie vienos Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijos.

"Ji turi keturias akreditacijas, jas išlaikyti valstybei daug kainuoja, atrinkti mėginius irgi yra atskiras mokslas. Dabar verslininkas atrinko ir sako: aš nusivežiau į kitą laboratoriją, kuri neturi akreditacijų. Jis atveža man tyrimus ir pareiškia: "Mes ten radome, kad jūs neteisūs". Ką man atsakyti į tą klausimą?" - klausia J. Milius.

VMVT direktorius neigia, kad tarnyba yra uždara ir nebendrauja su verslininkais.

"Mūsų instituto laboratorija, kaip nei viena Europos laboratorija, leidžia verslininkui, kuris nepatenkintas, stebėti tyrimus. Atsiveskite savo chemiką, genetiką, mikrobiologą ar kitos specialybės žmogų, ir jeigu nesutinkate, mes leidžiame stebėti, nors mes nusižengiame savo kokybės reikalavimams. Vokietijoje, Austrijoje niekas apie tai net nekalbėtų", - sakė J. Milius.

VMVT vadovas teigia, kad kiekvienai maisto gamybos sričiai yra paruoštos atmintinės, kuriose surašyti reikalavimai, kurių verslininkas turi laikytis, tai daryti ir reikalaujama.

"Nenorime mes verslininkų paversti pelenėmis. (...) Mes nebėgame bausti ir uždaryti. Tiesiog sakome: padaryk, kas tau priklauso pagal tuos reikalavimus, kurie yra įvardinti", - sakė J. Milius.

VMVT vadovas teigia norintis skaidrumo, kad vartotojas būtų saugus, tačiau pripažįsta, jog su vartotojais dar mažai dirbama, kad jie reikalautų kokybės.

"Jie yra rinkos dalyviai, jie turėtų būti reiklesni", - teigė J. Milius.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder