Įskundei - gausi premiją

Įskundei - gausi premiją

Vidaus reikalų ministerija užsimojo efektyviau kovoti su korupcija. Nutarta, kad geriausias būdas - piniginėmis premijomis skatinti sąžiningus piliečius. Norima premijomis apdalinti teismui dar nė neprasidėjus. Ketinama leisti pinigais skatinti ir neteisėtuose veiksmuose dalyvavusius, tačiau apie tai pranešusius asmenis.

Vidaus reikalų ministerijos Viešojo saugumo politikos departamento direktorius Tomas Žilinskas pasakojo, kad Vyriausybės nutarimas „Dėl atlyginimo už vertingą informaciją apie nusikalstamas veikas, kuriomis padaryta žala valstybei“ galioja apie 10 metų.

„Tiesiog pažiūrėjome, kad dabartinė tvarka neveiksminga, nes žmogus skatinamas už aktualios informacijos pateikimą tik tada, kai jau baigiasi teisminis procesas, nuteisiamas kaltas asmuo ir yra išieškomi pinigai, kai yra padaryta žala. Mano duomenimis, per tuos dešimt metų nė vienas žmogus dėl tokios informacijos suteikimo nėra paskatintas. Tai rodo, kad mechanizmas neveikia. Siūlome skatinti asmenį už informacijos pateikimą nelaukiant teisminio proceso pabaigos. Būtų skatinama tada, kai būtų baigtas ikiteisminis tyrimas ir byla būtų perduota į teismą, neprisirišant prie žalos išieškojimo“, - sakė T.Žilinskas.

Pasak departamento direktoriaus, nesibaiminama, kad asmenį įvertinus premija byla paskui baigsis visiškai priešingai. Šiam reikalui, anot T.Žilinsko, bus skirta speciali komisija, kuri kiekvieną atvejį įvertins individualiai.

„Atšaukimo mechanizmo nenumatome. Jeigu jau ta informacija buvo ir byla pasiekė teismą, vadinasi, ji pasitvirtino“, - mano Viešojo saugumo politikos departamento vadovas.

Būtent dėl griežtos atrankos T.Žilinskas ir nesibaimina, kad atsiras ne visai sąžiningų žmonių, tiesiog norinčių ką nors apskųsti. O sąžiningiems jis ragina taip pat nesibaiminti skundikų titulo.

„Daug kas klausia, ar tokiu būdu mes neskatiname žmonių tapti skundikais. Manau, kad šis terminas yra išlikęs iš sovietinių laikų ir nėra teisingas. Juk gatvėje pamatę nusikaltimą paprastai pranešame tarnyboms. Pataisomis norime skatinti visuomenės sąmoningumą, kad netoleruotų ir korupcinių nusikaltimų, apie juos drąsiau praneštų“, - sakė T.Žilinskas.

Vidaus reikalų ministerijos atstovo teigimu, siūloma skatinti ir tuos asmenis, kurie dalyvauja vykstant finansiniam nusikaltimui, tačiau suteikia apie tai vertingos informacijos.

„Tai tie asmenys, kurie sutinka bendradarbiauti su teisėsaugos institucijomis, pateikia vertingos informacijos ir teismo sprendimu yra atleidžiami nuo baudžiamosios atsakomybės. Jie irgi galės būti skatinami pinigine premija“, - teigė T.Žilinskas.

Jis teigė, kad kol kas negalvojama apie neigiamą visuomenės požiūrį, kai skatinami asmenys, patys dalyvavę darant tas veikas. T.Žilinskas tvirtino, kad jei pakeitimams bus pritarta ir jie įsigalios, paskui bus galima vertinti, kaip jie veikia, ir kai ką keisti.

Premijos

Dabar už vertingos informacijos apie ekonominius nusikaltimus suteikimą numatoma vienkartinė piniginė išmoka, siekianti iki 10 proc. valstybei atlygintos turtinės žalos, bet ne daugiau kaip 100 tūkst. litų. Įsigaliojus pakeitimams už pranešimą apie nesunkų korupcinio pobūdžio nusikaltimą premija siektų 10 tūkst. litų, už apysunkį - 50 tūkst. litų, už sunkų - 100 tūkst. litų.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder