Irena Degutienė dėl Kūčių aukotų laisvadienį per Jonines

Irena Degutienė dėl Kūčių aukotų laisvadienį per Jonines

Seimo pirmininkė Irena Degutienė prognozuoja Seime virsiant aštriausias diskusijas ne dėl laisvadienio Kūčių dieną įteisinimo, o dėl to, ką vietoj jo panaikinti. I. Degutienė sakė pati būtų linkusi aukoti laisvą dieną per Jonines.

"Aš Jonines išimčiau. (...) Liberalai buvo iniciatoriai Joninių padarymo nedarbo diena. Tai yra dar viena vasaros laisva diena, gal jaunimui yra ir labai smagi, nes yra vidurvasaris, labai smagu, ir gal alaus daugiausia išgeriama, bet tai nėra tokia šeimos, susikaupimo šventė ar pasiruošimas šventei, pavyzdžiui, Šv. Kalėdoms, kaip yra Kūčių diena. Seime ir bus didžiausias ginčas ne dėl Kūčių dienos, o kokią kitą dieną turime panaikinti, kad išliktų poilsio ir darbo dienų balansas", - sakė I. Degutienė trečiadienį interviu "Žinių radijui".

Seimo pirmininkė taip pat pažymėjo, kad negali būti naikinamos jau įteisintos laisvos dienos religinių švenčių metu, pavyzdžiui, per Žolines, nes jas saugo Lietuvos ratifikuota sutartis su Vatikanu.

ELTA primena, jog Vyriausybė yra linkusi dėl laisvadienio per Kūčias atsisakyti Gegužės 1-osios, kuomet minima Tarptautinė darbo diena.

Pasak premjero, Vyriausybės apsisprendimą, kurią laisvą dieną paaukoti, lėmė daugiau psichologiniai faktoriai nei apskaičiavimai.

"Apsisprendimas yra daugiau psichologinis nei dalykinis. Mes manome, kad tos šventės, kurios Lietuvoje yra gimusios Nepriklausomybės metais, jos turėtų būti labiau saugomos nei tos, kurias esame paveldėję iš ankstesnių laikų", - teigė A. Kubilius.

Galutinį žodį dėl laisvadienių tars Seimas, priimdamas Darbo kodekso pataisas.

Darbo kodekso papildymo projektą, kuriame Kūčios siūlomos paskelbti nedarbo diena, šių metų spalio 15 d. Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos nariai Edvardas Žakaris, Jonas Juozapaitis, Edmundas Jonyla, Bronius Pauža ir Mindaugas Bastys.

Idėjai gruodžio 24-ąją paskelbti laisva diena yra pritarusi ir I. Degutienė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder