Ignalinos atominę siūlo paversti muziejumi

Ignalinos atominę siūlo paversti muziejumi

Visagino bendruomenė atstovai norėtų, kad uždaromoje Ignalinos atominėje elektrinėje būtų įkurtas atominės energetikos muziejus. Pasak Visagino merės, pinigų muziejui įkurti uždaromoje jėgainėje būtų galima tikėtis iš Europos Sąjungos fondų.

Visagino atominės elektrinės reaktoriai išjungti. Po metų kitų išmontuos reaktorius, valdymo pultus, technologines linijas ir pastatus. Tačiau miesto vadovai norėtų atominės jėgainės pastatus pritaikyti visuomenės reikmėms. Pasak miesto merės, negriaunant pastatų, reikėtų mažiau lėšų jėgainei uždaryti.

„Išardyti, išgriauti – tai dideli pinigai, geriau šiandien neardyti ir negriauti“, – mano Visagino merė Dalia Štraupaitė.

„Kiekvieną idėją reikia paremti, jei tai bus traukos centras Visagino miestui, tai labai gerai“, – sako Ignalinos AE generalinis direktorius Žilvinas Jurkšus.

Nors atominė išjungta daugiau nei prieš dvejus metus, tik nedaugeliui pavyksta apsilankyti ypač saugomose reaktorių salėse, pamatyti, kaip valdytas atominis procesas.

„Yra iš atominių elektrinių, kurios jau neveikia, kaip Austrijoje ir Vokietijoje, padaryti muziejai, kur lankosi žmonės, ir atrakcionų parkai padaryti, ir viešbučiai, ir restoranai“, – pasakoja KTU Energetikos technologijų instituto direktorius prof. habil. dr. Jonas Gylys.

Į naują atominę elektrinę ketinančios investuoti kompanijos vadovas sako, kad muziejus buvusioje elektrinėje įtakos statomai elektrinei neturės.

„Labai svarbu, ko nori ir ko siekia vietinė bendruomenė. Jei Visagino žmonės pageidauja muziejaus, tai įdomi mintis“, – tvirtina kompanijos „Hitachi“ viceprezidentas Masaharu Hanyu.

„Mes, Visaginas, esame regioninio vystymosi centras. Gausime 2014–2020 metų finansavimą, ir ten galima pateikus idėją gauti nemažai pinigų muziejaus įkūrimui, ir nereikės pinigų ieškoti iš Ignalinos AE uždarymo. Mes sutaupysime lėšas“, – tikina D. Štraupaitė.

„Kalbant apie Visaginą, ten didelis nedarbas, ir tikrai ne visi žmonės ras savo veiklos sferą būsimoje atominėje elektrinėje, tai tokie parkai, toks panaudojimas senosios atominės elektrinės tą nedarbą sumažintų ir pritrauktų naujus žmones: važiuotų iš visos Lietuvos ir ne tik“, – sako J. Gylys.

Pavyzdžiui, Vokietijoje statytą Kalkaro atominę elektrinę pavertus muziejumi, ją kasmet aplanko per 600 tūkstančių lankytojų.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder