Griežtės parlamentarų darbas

Griežtės parlamentarų darbas

Teisės specialistų darbo grupė parengė įstatymo projektą, kuris turėtų mažinti Seimo narių privilegijas.

Siūloma radikaliai keisti Seimo narių parlamentinių išlaidų naudojimą, reglamentuoti atostogas. Taip pat numatomos piniginės sankcijos praleidusiems nors ir vieną Seimo posėdį, praneša LTV „Šiandien“.

Daugiau nei per dvejus metus parlamentarai etikos sargų duris varstė dėl pažeidimų nuomojantis automobilius, dėl dalyvavimo įvairiuose pramoginiuose projektuose, aiškinosi ir dėl to, kad už mokesčių mokėtojų pinigus pirko indų, savo parašytas knygas, keliavo po egzotiškas šalis.

Teisininkų darbo grupė parengė įstatymą, kuris reglamentuotų parlamentarų darbą. Pagaliau siūloma nustatyti Seimo narių atsotogų laiką – jos truktų 45 dienas, visas Seimas atostogų išeitų ir grįžtų vienu metu.

„Mes siūlome nustatyti, kad automobilių nuomos ar pirkimo reikalus tvarkys Seimo kanceliarija, tada perduos juos naudoti Seimo nariams, o Seimo nariams bus skiriamos lėšos apmokėti tik benzinui. Seimo nariai už gyvenamųjų patalpų, kurias nuomos Seimas, komunalines paslaugas mokės patys“, – aiškino darbo grupės vadovas prof. Vytautas Sinkevičius.

 

Seimo pirmininkė teigia įstatymą palaikanti. Jos manymu, jį priėmus, tvarkos būtų daugiau nei iki šiol.

„Jeigu mes naudojamės mokesčių mokėtojų pinigais, tai turi būti labai aiškiai apibrėžta, kada mes galime, o kada negalime jais naudotis. Kitas dalykas – tai yra mūsų pareigos lankyti plenarinius bei komitetų posėdžius“, – teigė Seimo pirmininkė Irena Degutienė.

Dabar parlamentaras gali praleisti kad ir pusę Seimo posėdžių, jis vis tiek gauna visą atlyginimą. Darbo grupė siūlo visiškai kitą principą.

„Jeigu Seimo narys praleis posėdį, plenarinį posėdį, Seimo struktūrinio padalinio posėdį, tai už tą dieną jam siūloma atlyginimo nemokėti atlyginimo“, – dėstė prof. V. Sinkevičius.

„Seimo narys – ne mažas vaikas, jis pats turi suprasti, kaip elgtis. Tačiau kai kuriais atvejais, kad nekiltų nereikalingų spekuliacijų, gal reikėtų viską patikslinti“, – įsitikinęs Seimo vicepirmininkas Algis Čaplikas.

„Nemanau, kad projektas bus ilgiau svarstomas negu, pavyzdžiui, miškų įstatymas ar atsinaujinančių energetikos išteklių įstatymas, nemanau kad bus tokio lygio diskusijos“, – mano Seimo Opozicijos lyderi Vytutas Gapšys.

Tarp darbo grupės siūlymų – nelaikyti kūrybine veikla parlamentarų dalyvavimo įvairiose pramoginėse laidose. Seimo narių veiklos garantijų įstatymas galiotų kitos kadencijos Seimui, žinoma, jei dabartinis Seimas jį priims.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder