Geriausia rėkti, kai šaukštai jau po pietų

Geriausia rėkti, kai šaukštai jau po pietų

Naujausia visuomenės apklausa parodė, kad net 65 proc. Lietuvos gyventojų Baltarusijoje statomą Astravo AE vertina kaip grėsmę mūsų šaliai. Reaguodamas į visuomenės nuomonę, užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pareiškė, jog Vyriausybė deda visas pastangas, kad statybos būtų sustabdytos arba bent jau būtų ištaisyti pažeidimai, o konservatorius Dainius Kreivys pasigyrė, esą būtent konservatoriai dėl nesaugios AE pakėlė aliarmą. Nors nutylėjo, kad gerokai per vėlai, nes kai buvo valdžioje - žygių nesiėmė.

Rinkos tyrimų bendrovės RAIT atlikta visuomenės apklausa atskleidė, kad 65 proc. Lietuvos gyventojų Astravo AE vertina kaip grėsmę Lietuvos saugumui. 23 proc. jokios grėsmės neįžvelgia, o 12 proc. nuomonės šiuo klausimu neturi. Anot bendrovės RAIT direktorės Dovilės Končak, grėsmės dažniausiai nejaučia mažiau išsilavinę bei jauni žmonės.

„Tai turbūt susiję su tuo, kad jauni žmonės neturi istorinės atminties apie Černobylio atominę elektrinę, nes 35-45 metų respondentai daug dažniau ir labiau linkę turėti tvirtą nuomonę šiuo klausimu“, - sakė D.Končak.

Užsienio reikalų ministro L.Linkevičiaus tokia visuomenės nuomonė nestebina, tačiau jis tvirtina, esą Lietuva daro viską, kad pasauliui įrodytų, jog statoma elektrinė yra nesaugi.

„Mūsų reikalavimai išlieka vienareikšmiškai tvirti ir nepakeičiami. Mes reikalaujame stabdyti statybas ir toliau tęsti darbus pagal Jungtinių Tautų Espoo konvencijos poveikio aplinkai reikalavimus ir standartus, kad būtų atlikti rizikos ir atsparumo įvertinimo testai pagal ES taisykles, kad būtų iki galo objektyviai ištirti aikštelės parinkimo kriterijai“, - vardino L.Linkevičius.

Ministro teigimu, jau pavyko tarptautinei bendruomenei įrodyti, kad statybos vykdomos pažeidžiant įvairias konvencijas, tačiau dar nepavyko pasiekti, kad būtų imamasi kokių nors kontrveiksmų prieš baltarusius.

„Rugsėjo 11-14 dienomis vyks vadinamasis Orchuso konvencijos šalių susitikimas. Tikimės, kad trečią kartą bus konstatuota, kad mūsų kaimynai nesilaiko konvencijos nuostatų, persekioja ir baudžia aplinkosaugos aktyvistus, protestuojančius prieš statybas, varžo informaciją, kad ji nebūtų paskleista. O Orchuso konvencija būtent rūpinasi visuomenės informavimo klausimais. Toliau kelsim visais įmanomais formatais visus konkrečius klausimus, į kuriuos nėra atsakyta“, - žadėjo L.Linkevičius.

Visuomenės apklausos dėl Astravo AE rezultatų pristatyme dalyvavo ir Seimo konservatorių atstovas, buvęs Andriaus Kubiliaus Vyriausybės ūkio ministras D.Kreivys, jis puolė girtis, esą konservatoriai pirmieji ėmėsi iniciatyvos dėl Astravo AE statybų stabdymo. „Vakaro žinių“ paklaustas, kodėl konservatoriai nesiėmė žygių, kai buvo valdžioje ir kai statybos tebuvo dar tik planuose ir buvo realu jas užblokuoti, parlamentaras pareiškė, esą svarbiau buvo užblokuoti Kaliningrado AE statybas.

„Be to, jei pažiūrėtume į datas, Aleksandras Lukašenka 2013 m. pasirašė įsaką dėl atominės elektrinės statybos. Iki to buvę veiksmai buvo paruošiamieji veiksmai“, - tvirtino D.Kreivys, nors logiškai mąstant, reaguoti ir reikėjo būtent tada, kai baltarusiai statyboms dar nebuvo išleidę milijardų eurų.

Tačiau užsienio reikalų ministras konservatoriaus žodžius dėl to, kad dirbant konservatorių Vyriausybei Baltarusijoje dar niekas nevyko, paneigė. Anot jo, viskas prasidėjo 2009-aisiais.

„Reikalausime stabdyti ir jei nebus sustabdyta, konstatuoti, kas yra pažeista nuo pat pirmos dienos statybų, kurios prasidėjo 2009 m.“, - akcentavo L.Linkevičius.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder