Dalia Grybauskaitė: "Pinigai turi būti paremti konkrečiai projektais"

Dalia Grybauskaitė: "Pinigai turi būti paremti konkrečiai projektais"

Dalia Grybauskaitė penktadienį akcentavo, jog lėšos, kurios bus skiriamos iš Europos Sąjungos (ES) fondų jaunimo nedarbui mažinti, turi būti paremtos konkrečiais darbais.

"Visos valstybės, kurios taip aršiai kovojo dėl papildomų pinigų, turi suprasti, kad lėšos, kurios ateis iš socialinio ir kitų fondų, turės būtų pagrįstos konkrečiais projektais. O jie nėra tokie paprasti. Pinigus bus galima gauti nuo 2014 m. pradžios, taigi liko geras pusmetis. Būtina pradėti intensyviai ruošti projektus, remiantis geriausia praktika tarp ES šalių narių", - susitikusi su Lietuvos žurnalistais Briuselyje sakė D. Grybauskaitė.

Vis dėlto šalies vadovė perspėjo, kad gautos lėšos neišspręs visų jaunimo nedarbo problemų.

"Noriu apmažinti iliuzijas. Lėšos, kurios bus skirtos šalims narėms, tikrai visko neišspręs. Europoje yra beveik 6 mln. nedirbančių jaunų žmonių. Paskaičiavę, jog paskirsčius tuos 6 mlrd., kurie yra numatyti skirti šiai problemai, vienam žmogui teks 1-1,5 tūkstančio", - atskleidė skaičius D. Grybauskaitė.

Taip pat Prezidentė perspėjo, jog nedarbo klausimai pirmiausia yra nacionalinių vyriausybių atsakomybė.

"Europiniai pinigai gali tik padėti spręsti problemas, bet negali jų išspręsti už šalis nares. Laukti ir manyti, kad ta suma kažką išspręs, reiškia savęs ir savo žmonių apgaudinėjimą. (...) Darbai turi būti daromi nepriklausomai nuo to, kokios ir iš kur ateina lėšos", - teigė ji.

Paklausta, ar ją tenkina šios Vyriausybės veiksmai sprendžiant jaunimo nedarbo problemas, D. Grybauskaitė sakė, jog Vyriausybei dar reikia duoti laiko.

"Vyriausybė dirba apie pusę metų. Bet kuriai Vyriausybei nėra lengva. Kaip jau esu minėjusi, matydama, kokia yra koalicija, aš žiūriu atsargiai ir kantriai. Su tokia valdančiąja dauguma darbas bet kuriai Vyriausybei būtų sunki užduotis", - sakė Prezidentė.

ELTA primena, jog Europos Vadovų Tarybos susitikime buvo numatyta skirti 6 mlrd. eurų šalims narėms kovai su jaunimo nedarbu. Šios lėšos bus išskirstytos šalims, kurių jaunimo nedarbas viršija 25 proc. Lietuvai yra numatyti 200 mln. litų per dvejus metus.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder