Dalia Grybauskaitė paprašė Rusijos prezidento išsaugoti Kristijono Donelaičio muziejų

Dalia Grybauskaitė paprašė Rusijos prezidento išsaugoti Kristijono Donelaičio muziejų

Prezidentė Dalia Grybauskaitė išsiuntė laišką Rusijos Federacijos prezidentui Dmitrijui Medvedevui, prašydama išlaikyti Kristijono Donelaičio muziejų Tolminkiemyje Rusijos valstybės nuosavybėje.

Prezidentė atsižvelgė į Lietuvos kultūros ir visuomenės atstovų kreipimąsi dėl K. Donelaičio muziejaus Tolminkiemyje, Kaliningrado srityje likimo.

"Jūsų Ekscelencija, atsižvelgdama į šio muziejaus svarbą Lietuvai, jos kultūrai ir istorijai, taip pat turėdama mintyje tai, kad K. Donelaičio atminimo įamžinimas yra svarbus ne tik Lietuvos, bet ir Rusijos kultūrinio paveldo klausimas, kreipiuosi į Jus dėl muziejaus išlaikymo Rusijos valstybės nuosavybėje. Suprasdama ir Lietuvos atsakomybę, paprašiau Lietuvos Vyriausybės ieškoti galimybių prisidėti prie šio muziejaus išlaikymo", - rašoma prezidentės laiške Rusijos vadovui.

Sekmadienį per šimtą Lietuvos kultūros žmonių ir visuomenininkų atviru laišku kreipėsi į D. Grybauskaitę, Seimo pirmininkę Ireną Degutienę bei ministrą pirmininką Andrių Kubilių ir paragino juos imtis asmeninės iniciatyvos bei padaryti viską, kad lietuvių literatūros pradininko K. Donelaičio šventovė Tolminkiemyje nebūtų paversta stačiatikių cerkve. Bažnyčia, kurios evangelikų liuteronų kunigu buvo Donelaitis ir kurioje šiandien ilsisi jo palaikai, turi išlikti pasaulio kultūros židiniu, teigia kultūros žmonės.

"Visuomenė išreiškė rinkimuose Jums savo pasitikėjimą vildamasi, kad principingai ginsite tautos kultūros pamatus", - rašoma laiške valstybės vadovams.

Pareikšti ryžtingą Lietuvos poziciją K. Donelaičio muziejaus Tolminkiemyje, kurį siekiama perduoti Rusijos stačiatikių bažnyčiai, išsaugojimo klausimu aukščiausiu lygiu prezidentės ir Užsienio reikalų ministerijos institucijas dar anksčiau paragino filosofas, buvęs Lietuvos kultūros atašė Kaliningrado srityje Arvydas Juozaitis.

"Būtina ryžtinga Lietuvos pozicija prezidentės ir URM lygiu, nes Rusijos stačiatikių bažnyčia pasieks savo. Tuo atveju vaisių ilgai laukti nereikės: Vilniaus ir Maskvos santykiai įkris į dar vieną diplomatinę duobę", - teigė A. Juozaitis.

Lietuvos ambasados Maskvoje laikinasis reikalų patikėtinis Andrius Pulokas praėjusią savaitę susitikęs su Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovais informavo apie Lietuvos susirūpinimą dėl šiuo metu vykstančių diskusijų apie K. Donelaičio memorialinio muziejaus, veikiančio Rusijos Kaliningrado srityje, ateitį.

ELTA primena, kad Kaliningrado srities Dūma neribotam laikui yra atidėjusi svarstymą dėl K. Donelaičio memorialinio muziejaus Tolminkiemyje (Čistyje Pruduose) perdavimo Stačiatikių bažnyčiai. Spręsti šį neatidėliotinos skubos klausimą Lietuvos ir Rusijos valdžios atstovai šią savaitę numato susitikę abiejų valstybių pasienyje Vištytyje.

Lietuvių grožinės literatūros paminklo - poemos "Metai" autorius K. Donelaitis (1714-1780) dirbo liuteronų pastoriumi Tolminkiemio bažnyčioje. Memorialinis muziejus buvo įkurtas 1964 m. atstatytoje Tolminkiemio bažnyčioje, čia įrengta memorialinė ekspozicija, bažnyčios kriptoje ilsisi rašytojo palaikai.

1974 m. K. Donelaičio memorialinis muziejus buvo įtrauktas į Sovietų Sąjungos respublikinės reikšmės kultūros paminklų sąrašą, o 1997 m. - priskirtas Rusijos vietinės reikšmės istorijos ir kultūros paminklams ir perduotas Kaliningrado srities valdžios institucijų globai. Šiuo metu muziejų prižiūri Kaliningrado srities Kultūros ministerija ir Nesterovo rajono valdžia.

K. Donelaičio poema "Metai" yra įtraukta į Europos literatūros šedevrų sąrašą. 2014-ieji Lietuvoje paskelbti K. Donelaičio metais - tuomet bus minimos rašytojo gimimo 300-osios metinės.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder