Dalia Grybauskaitė apie raketų dislokavimą Karaliaučiuje: tai Rusijos požiūris į kaimynus

Dalia Grybauskaitė apie raketų dislokavimą Karaliaučiuje: tai Rusijos požiūris į kaimynus

Rusijos karinės jėgos telkimas Kaliningrado srityje liudija apie prezidento Vladimiro Putino vadovaujamos Rusijos požiūrį į kaimynus, pareiškė Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Tokią poziciją Lietuvos vadovė išreiškė reaguodama į tai, kad Kaliningrade dislokuojamos "Iskander-M" tipo trumpojo nuotolio raketos.

"Kaliningrado sritis yra militarizuojama kiekvieną dieną vis daugiau ir daugiau. Tai yra V. Putino Rusijos požiūris į kaimynus", - į latvių žurnalistų klausimą atsakė Briuselyje viešinti ir Europos Vadovų Taryboje dalyvaujanti D. Grybauskaitė.

ELTA primena, kad pasirodė pranešimų, jog Rusija Kaliningrade dislokavo "Iskander-M" tipo trumpojo nuotolio raketas. Tai esą yra atsakas į JAV priešraketinį skydą Europoje.

Iš palydovų darytos slaptos nuotraukos dokumentuoja "dviženklį skaičių" mobilių raketų, kurios išdėstytos ir Kaliningrade, ir palei Rusijos vakarinę sieną su Lietuva, Estija ir Latvija, rašo laikraštis, remdamasis saugumo šaltiniais. Raketos esą buvo dislokuotos per praėjusius 12 mėnesių.

Rusijos gynybos ministerija pareiškė, kad "Iskander" raketų dislokavimas teisėtas.

Tai, kad Rusija dislokavo kovines raketas prie Kaliningrado srities bei Lietuvos sienos, rodo, kad skiriasi Rusijos žodžiai ir veiksmai siekiant deklaruojamo glaudesnio ir strateginio dialogo su Europos Sąjunga (ES) ir NATO, antradienį pareiškė Prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjas užsienio politikos klausimais Mindaugas Žičkus. Tokie Rusijos veiksmai, anot M. Žičkaus, kelia susirūpinimą ir apgailestavimą, viena nuo kitos tolina ES ir Rusiją. Premjeras Algirdas Butkevičius nemano, kad tai kelia grėsmę.

"Iskander" yra labai tikslios raketos "žemė-žemė", galinčios nuskrieti iki 500 km. Šios raketos yra sunkiai susekamos radarų. "Iskander" gali nešti ir įprastus, ir branduolinius užtaisus.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder