D. Grybauskaitė: verbos - gražus būdas pristatyti Lietuvą kaip tradicijas vertinančią šalį

D. Grybauskaitė: verbos - gražus būdas pristatyti Lietuvą kaip tradicijas vertinančią šalį

Prezidentė Dalia Grybauskaitė prieš Verbų sekmadienį apsilankė Čekoniškių kaimo verbų ir buities seklyčioje. Šalies vadovė padėkojo tautodailininkėms už gražiausių šalies tradicijų puoselėjimą ir specialiai Popiežiui Pranciškui sukurtą verbą. Prezidentė taip pat išbandė verbų pynimą ir surišo tradicinę verbą.

Pasak Prezidentės, verbą rišti nėra sunku, tačiau reikia patyrimo, kantrybės ir širdies ramybės. Taip pat - gerų minčių ir grožio pajautimo.

"Verbų pynimas - unikali lietuviška tradicija. Niekur pasaulyje nekuriamos tokios verbos kaip Lietuvoje. Kartu verbos neatsiejamos nuo pavasario ir atgimimo šventės - šv. Velykų. Tai - gražus būdas pristatyti Lietuvą kaip kūrybingą ir tradicijas vertinančią šalį", - šalies vadovę pranešime cituoja Prezidentės spaudos tarnyba..

D. Grybauskaitė pasveikino Čekoniškių kaimo bendruomenę su artėjančiomis šv. Velykomis ir palinkėjo visiems santarvės ir stiprybės.

Vilniaus rajono Zujūnų seniūnijoje veikianti Čekoniškių verbų ir buities seklyčia įkurta 2000 m. sausio 26 d., kai verbų pynėjų ansamblis "Cicha Nowinka" šventė savo kūrybinės veiklos 5 metų jubiliejų.

Su Vilniaus krašto tradicijomis, papročiais ir kultūra supažindinančioje ekspozicijoje rodomos įvairių dydžių ir savitų formų Vilniaus kraštui būdingos verbos bei buities reikmenys.

Vilniaus verbos - tai ant sauso medinio kotelio iš vienos pusės ar aplinkui tvirtai supinta spalvinga rykštė, įvairaus rašto, susidedančio iš savitai derinamų įvairiaspalvių džiovintų augalų, sausučių žiedelių, nudažytų skiedrelių, su viršūnėje įpintu pilkų ar žaliai dažytų ežerinių smilgų kuokštu, maždaug pusmetrio ilgio, įvairaus storio.

Tradicinės Vilniaus verbos daugiausiai buvo pinamos derinant ryškių spalvų žiedelius, įvijiniu raštu, primenančiu virvės įvijumą, o dabartinės - dažniau pilkos ar pastelinės spalvos, jų raštas komponuojamas paprasčiau.

Čekoniškių verbų ir buities seklyčia organizuoja folkloro vakarones, kalendorinius renginius, vaidina vaidinimą, kurio metu galima pamatyti verbų pynimo procesą, išgirsti lenkų, lietuvių, baltarusių liaudies dainų, užrašytų Vilniaus krašte.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder