Cenzūra atgimė. Ura!?

Cenzūra atgimė. Ura!?

"Prezidentė ir Ko triumfuoja. "Respublikos" laikraštis bus uždusintas po 1 dienos. Kas sekantis?" - klausė Klaipėdos visuomenininkai, šiandien vidurdienį prie dienraščio "Vakarų ekspresas" surengę piketą "Valdžia laisvai spaudai uždėjo apynasrį".

"Valdžiažmogiai, nekiškit nagų prie žurnalistų!", "Lietuva - nedemokratinė ir neteisinė", "Niekšai, "Respubliką" pasmaugė su 1 mln. litų bauda ir 21 proc. PVM", "Grįžta Stalino laikai? VSD-FSB=KGB?" - keliolika piketuotojų su tokiais užrašais plakatuose stojo kovon už laisvą žodį, vis dar tikėdami, jog sunaikinę "Respubliką", mūsų sąmonės spaudos naikintojai neužvaldys.

"Esu dienraščio prenumeratorius. Skaudu, kad iš karto manęs nesuprato net patys žurnalistai, kai man paskambinus sakė, jog kaip nors atsilygins, kitais leidiniais kompensuos man prarastus pinigus. Bet man ne jų gaila - o laisvo žodžio, alternatyvios nuomonės. Žmonės turi teisę išsakyti įvairias nuomones, tarp jų ir rusakalbiai. Dalis jų taip pat yra nusivylę, kad nebeturės "superinio" leidinio. Ir čia yra dramatiška klaida. Tegu kai kurie straipsniai būna ir palankūs rusakalbiams, bet kiti straipsniai taigi yra patriotiniai, keliantys dvasią, ir ugdantys Lietuvos pilietį, net iš to rusakalbio. Skaitydamas argumentuotas nuomones, jis kyla aukštyn, ir iš buvusio rusų nacionalisto tampa tikru Lietuvos piliečiu. Didelis valdžiažmogių nusikaltimas žlugdyti spaudą, nuostolis valstybei, tokiais veiksmais ji žmones atstumia, skatina ieškoti kokių nors gelbėtojų - vieni dairosi į Vladimirą Putiną, kiti tikisi, kad Europos Sąjunga tvarką įves", - sakė Virginijus Partaukas, Klaipėdos jungtinio demokratinio judėjimo narys, prisipažinęs, kad kai kuriais kitais šalies dienraščiais jis nusivylė, nes nematė tokios tvirtos, principingos pilietinės-tautinės pozicijos.

"Aš gaudavo "Respubliką" rusų kalba, ir esu nusiteikęs prieš valdžią, kad uždaro tokį laikraštį. Man jis buvo atgaiva, vienas iš ne tik nepriklausomų, bet ir drąsių laikraščių. Žinoma, negalima taip daryti. Aš laikau save Lietuvos patriotu, nes daugelį metų dar tarybų laikais dirbau redaktoriumi laikraščiuose "Lietuvos žvejys" ir "Baltija", - sakė Jevgenijus.

"Negaliu neprisidėti prie piketuotojų, nes susidorojama su laisva spauda. Kad tai liautųsi, reikėtų masiškų visuomenės demonstracijų, piketų. Man baisu, kad tai vyksta nepriklausomoje Lietuvoje, taip elgiamasi su nepriklausoma spauda. Aš negaliu to suprasti, man žodžių trūksta. Esu pasipiktinusi, kad mes tik deklaravome nepriklausomą valstybę, o iš tikrųjų ji tokia nėra", - sakė klaipėdietė Birutė Saldauskaitė.

Praeiviai, stabtelėję prie piketuotojų, diskutavo apie laisvos spaudos reikšmę ir prasmę, sakė remiantys geros valios žmones ir sakė pagalvosiantys, kaip prisidėti prie teisybės ieškotojų.

Piketas. Piketuotojai teigė, jog reikia stabdyti blogį, kylantį iš valdininkų nusiteikimo sužlugdyti laisvą žodį. Jie save guodė, kad dar liko kuo pasitikėti, ir įvardino "Vakarų ekspresą".

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder