Budėjimą „Jotvingis“ tęs Klaipėdos uoste

Budėjimą „Jotvingis“ tęs Klaipėdos uoste

Baigęs aktyvų budėjimą Baltijos jūroje į Klaipėdą grįžta NATO nuolatinės parengties priešmininių laivų 1-os grupės junginio štabo laivo funkcijas vykdantis Lietuvos karinių jūrų pajėgų laivas "Jotvingis".

Laivas stovės Klaipėdos jūrų uoste ir tęs budėjimą NATO greitojo reagavimo pajėgose. Junginiui iš šio laivo iki 2015 m. sausio pabaigos vadovaus komandoras Giedrius Premeneckas.

"Jotvingis" Klaipėdos jūrų uoste švartuosis trečiadienį. Jį atlydės du iš aštuonių NATO nuolatinės parengties priešmininių laivų junginio laivų - "Talivaldis" (Latvija) ir "Sakala" (Estija). Kiti junginiui priklausę kitų užsienio šalių laivai jau anksčiau grįžo į nuolatinės dislokacijos vietas savo valstybėse.

NATO nuolatinės parengties laivų grupei komandoras G. Premeneckas vadovaus iki sausio 22 dienos. Vėliau vadovavimą jis perduos Nyderlandų karininkui komandorui. Jis greitojo reagavimo laivų junginiui vadovaus iš Vokietijos logistinio aprūpinimo laivo "Donau".

Lietuva - viena iš pirmųjų Baltijos valstybių, kuriai buvo patikėta vadovauti NATO junginiui, skiriant grupės vadą, štabo aprūpinimo laivą "Jotvingis" ir štabo personalą. Jai buvo pavesta vadovauti ypač didelei priskirtų laivų grupei - 8 laivams iš Belgijos, Estijos, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Norvegijos, Nyderlandų ir Vokietijos.

Nuo šių metų rugpjūčio pradžios komandoro G. Premenecko vadovaujami NATO laivai dalyvavo įvairiose didelio masto tarptautinėse pratybose Suomijos teritoriniuose vandenyse "Šiaurės krantai 2014", Šiaurės vakarų Škotijos pakrantėje vykusiuose jungtinių pajėgų kariniuose mokymuose "Joint Warrior 14", išminavimo operacijoje prie Prancūzijos krantų "French Hodopd".

Taip pat demonstruodami Aljanso buvimą regione ir solidarumą laivai lankėsi daugelyje NATO šalių ir partnerių jūrų uostų Latvijoje, Estijoje, Suomijoje, Lietuvoje, Vokietijoje, Jungtinėje Karalystėje, Norvegijoje, Prancūzijoje, o plaukdami iš vieno uosto į kitą dalyvavo įvairiuose junginio taktiniuose mokymuose.

NATO nuolatinės parengties priešmininių laivų 1-os grupės junginio paskirtis - aprūpinti Aljansą nuolatiniais jūrų pajėgumais pratybų ir realių operacijų atvejais.

Šis junginys veikia Šiaurės Europos vandenyse, kur vykdo išminavimo operacijas jūroje, dalyvauja kituose NATO šalių tarptautiniuose mokymuose jūroje ir pratybose su NATO partneriais. Junginio laivai taip pat gali būti panaudoti, jei reikėtų reaguoti į krizes.

Laivus NATO nuolatinės parengties priešmininių laivų junginiui skiria NATO jūrinės valstybės. Junginiui rotacijos pagrindu vadovauja vis kitos NATO valstybės atstovas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder