Bausmė už pagalbą valstybei

Bausmė už pagalbą valstybei

Teisingumo ministerijos auditore tapusi Rasa Kazėnienė, užkirtusi kelią milijoninės sumos iššvaistymui įkalinimo įstaigų sistemoje - graži išimtis iš taisyklės. Nes moteris sulaukė užtarimo aukščiausiuose politikų sluoksniuose. Kardinaliai priešingoje situacijoje atsidūrė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai pavaldaus Vaikų išlaikymo fondo Išmokų skyriaus vedėja Regina Dagienė. Jos pastangomis ministerijai pavyko išvengti beveik 50 tūkst. eurų nuostolių. Pasekmė - moteris šiuo metu yra bedarbė ir net neturi vilčių darbą rasti.

Krūva pinigų už neveikiančią sistemą

„Visa istorija prasidėjo prieš pusantrų metų, kai aš su Vaikų išlaikymo fondo Finansų ir apskaitos skyriaus vedėja Viktorija Kaplan-Baranova užbėgome už akių lėšų švaistymui. Ankstesnei vadovybei mes parašėme, kad bendrovei „Algoritmų sistemos“ planuojama sumokėti 49 tūkst. eurų už informacinės sistemos diegimą, nors ji neveikia. Nebuvo sureaguota. Tada parašėme naujajam ministrui Linui Kukuraičiui ir viskas prasidėjo“, - „Vakaro žinioms“ pasakojo R.Dagienė.

Parama alimentų negaunantiems vaikams užsiimančio fondo (nuo šio balandžio jo funkcijos atiduotos „Sodrai“, o fondas likviduotas) buvusi darbuotoja sakė, kad ji su kolege į ministrą kreipėsi suvokdamos, jog priešingu atveju gali būti atsakingos už valstybės pinigų iššvaistymą. Pasak R.Dagienės, jei jos būtų nereagavusios, o Valstybės kontrolė būtų atlikusi auditą, būtent jos ir liktų kalčiausios dėl to, kad sumokėti pinigai už neveikiančią sistemą. Ši net nebuvo pritaikyta darbui su eurais. Todėl darbuotojos turėdavo informaciją, gautą eurais, perskaičiuoti į litus, suvesti į programą, kuri išmokas apskaičiuodavo litais. Ir tik tada suma būdavo konvertuojama į eurus.

„Pritempinėjo“ prie pažeidimų


Gavęs laišką L.Kukuraitis inicijavo auditą, kurio metu R.Dagienė su kolege netyčia sužinojo apie ministerijos darbuotojų planuojamą susidorojimą su jomis.

„Mus pasiekė vidinis susirašinėjimas tarp Vaikų išlaikymo fondo darbuotojos ir auditą atlikusio Mariaus Bendoravičiaus. Iš susirašinėjimo paaiškėjo, kad buvo ieškoma straipsnio, pagal kurį mus būtų galima „pritempti“ prie pažeidimo“, - sakė R.Dagienė.

„Manau, kad panagrinėjus jų pridedamų dokumentų ir pačių skundų turinį drąsiai galime pritempti prie jūsų nurodyto teisės akto punkto pažeidimą. Nes būtent kalba eina apie diegimo etapą, kurio informacija laikoma konfidencialia, jūsų paminėto teisės akto kontekste“, - rašyta viename laiške. Kitas - ne ką mažiau skandalingas: „Čia man dar liepė paanalizuoti pagal jūsų prašymą, ar tie vadinami „prašymai“ galėjo būti siunčiami per nuosavą el. paštą. Gal galima per šitą punktą ką nors sugalvoti, nes šiaip jau klausimas yra labai slidus?“.

Pasak R.Dagienės, buvusi laikinoji fondo vadovė Ina Skubilovienė, sužinojusi apie moterų laišką ministrui, pasistengė, kad jai rašiusiosioms būtų panaikintas priėjimas prie dalies elektroninių dokumentų. L.Kukuraitis, sužinojęs apie skandalingus faktus dėl slapto susirašinėjimo, nepasitenkino pačios ministerijos auditorių atliktu auditu ir pasamdė tikrintojus iš šalies. Šie rado įvairių pažeidimų, kurių pagrindu ministras I.Skubilovienei pareiškė papeikimą.

„Nepaisant papeikimo, I.Skubilovienė nuo praėjusių metų gruodžio 5 dienos ministro paskirta nuolatine fondo vadove. Negana to, ji paskirta ir į likvidacinę fondo komisiją, todėl galėjo prisidėti prie sprendimų, kiek darbuotojų toliau vykdys fondo funkcijas ir kokie“, - akcentavo R.Dagienė.

Dėmesio nesulaukė


Ji kartu su V.Kaplan-Baranova kreipėsi ir į premjerą Saulių Skvernelį.

„Dėl savo pilietinės pozicijos užsitraukėme I.Skubilovienės nemalonę. Ji bando visais įmanomais būdais mus pašalinti iš Vaikų išlaikymo fondo administracijos“, - rašė jos premjerui.

Moterys reakcijos nesulaukė, todėl kreipėsi į Seimo Antikorupcijos komisijos narį Naglį Puteikį. Šis bandė apeliuoti į L.Kukuraitį.

„Jūsų vadovaujamos ministerijos kanclerė organizavo auditą. Tačiau jį atliekantis darbuotojas netyčia išsiuntė laišką, iš kurio matyti, kad jis su Vaikų išlaikymo fondo juridinio skyriaus darbuotoju tariasi, kaip pareiškėjas nubausti, o gal net atleisti iš darbo. Labai prašyčiau jūsų atrasti laiko jas abi priimti, apsaugoti jas kaip pranešėjas apie korupciją nuo susidorojimo“, - rašė N.Puteikis L.Kukuraičiui.

Deja, nepadėjo nei laiškas premjerui, nei laiškas ministrui. R.Dagienė šiuo metu yra bedarbė (jos kolegė - vaiko priežiūros atostogose), kitas darbas, pasak R.Dagienės, nė vienai nepasiūlytas.

Daugiau nebesiaukotų

„Jei būtume neatkreipusios dėmesio, ministerija būtų sumokėjusi pinigus už neveikiančią sistemą. O kas dabar mane priims kur nors dirbti? Kai tokia reakcija į mūsų pilietinę poziciją, tai, atvirai kalbant, aš dėl jos gailiuosi. Nežinau, ar pakartočiau tą patį. Manau, po tokių pavyzdžių, kaip mūsų, daug kam dings noras elgtis pilietiškai. Gerai, kad nors R.Kazėnienės atvejis buvo kitoks. Tačiau, priešingai nei ji, mes buvome paliktos vienos. Labai keista. Vienu atveju, atsistatydinti turėjo net teisingumo ministrė bei viceministras, o, kitu atveju, papeikimą gavusi darbuotoja sulaukė paaukštinimo“, - stebėjosi R.Dagienė.

Interviu su Socialinės apsaugos ir darbo ministru Linu KUKURAIČIU: 


- Kodėl ministerija negynė darbuotojų, pranešusių apie galimą korupciją?

- Dabar, kiek žinau, bylinėjamasi (arba planuojama bylinėtis -
nežinau visai tiksliai) su įmone, kuri negavo pinigų už informacinę sistemą. Visą naštą perima Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

- Auditoriai paskelbė nepalankias išvadas I.Skubilovienei dėl silpnos vidaus kontrolės, pažeisto pirkimų skaidrumo principo ir kitų dalykų. Ryšium su tuo skyrėte jai papeikimą bet ir paskyrėte ją nuolatine fondo vadove. Kodėl?

- Matote, fondas buvo likviduojamas, todėl neliko nei nuolatinio vadovo pozicijos, nei tos, kurią užėmė I.Skubilovienė. Todėl tas paskyrimas buvo tik iki fondo likvidavimo pabaigos.

- Ji net į fondo likvidacinę komisiją buvo paskirta.

- Matote, likvidacinėje komisijoje turėjo būti žmonės, kurie gerai išmano sistemą. Nes uždaryti taip ilgai veikusį fondą, kuris apdorojo visiems vaikams labai svarbius duomenis, reikia žmonių, turinčių kompetenciją. Todėl I.Skubilovienė ir buvo paskirta į komisiją, bet tikrai ji nebuvo vadovė ir neturėjo įtakos sprendimų priėmimui.

- Viena iš fondo darbuotojų, bandžiusių sustabdyti valstybės lėšų švaistymą, guodėsi, kad nesulaukė ministerijos užtarimo ir net patyrė spaudimą.


- Dėl spaudimo - kategoriškai tai neigiu.

- Tačiau juk net nutekėjo susirašinėjimas apie būtinybę „pritempti“ prie teisės aktų pažeidimų dėl kreipimosi į jus.

- Ai, tai dėl to mes atlikome papildomą nepriklausomą auditą. Ir tas darbuotojas, kuris elgėsi neetiškai... Jo nebėra ministerijoje, kad tokie dalykai nebesikartotų.

- Mūsų žiniomis, jis perkeltas į „Sodrą“ , kur vadovauja Vidaus audito skyriui.

- Kaip suprantu, ir pats asmuo pasimokė, kad tokio familiarumo nebegali būti.

- R.Dagienei fondo likvidavimo metu net nebuvo pasiūlytas kitas darbas. Tai - bausmė už principingą poziciją?

- Dabar aš nepasakysiu, kiek žmonių negavo pasiūlymų ir kiek gavo. Tačiau tų, kurie gavo, funkcijos tiesiogiai susijusios su funkcijomis, kurias atliks „Sodroje“, todėl jie ir buvo perkelti. Kitų darbo vietos likvidavosi kartu su fondu.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder