Automobilių korida Kretingoje - neigiamos energijos iškrova.

Praeitą šeštadienį Kretingos "Uoto" motobolo stadioną drebino mechaninių "bulių" variklių gausmas. Vyko antrasis Lietuvos "Bulių kautynių" čempionato etapas. Iš devynių kovojusių automobilių iki finalo "gyvi" išliko vos penketas.

"Erotiškas" važiavimas

Įniršusių "bulių" kovas stebėjo per 3 tūkst. aistruolių. Viena šeima, sužavėta renginio idėjos, atvyko net iš Kaliningrado. Visgi daugiausiai kautynės sulaukė jaunimo dėmesio.
Renginys prasidėjo "bulių" slalomu. Vairuotojai turėjo parodyti ne tik savo meistriškumą, bet ir sugebėjimą valdytis. Slalomo nugalėtojas Povilas Luckus iš Šiaulių užsiminė, jog reikia važiuoti protingai, nesidraskant.
Didžiausios aistros užvirė pačių kautynių metu. Vyko keturi važiavimai po 30 ratų kiekvieno metu. Keletas automobilių jau pirmojo važiavimo metu "pametė" sparnus ar buvo priversti nutraukti kovą dėl užkaitusio variklio, suplėšytos padangos.
Jei pradžioje "buliai" labiau rinko taškus už apvažiuotų ratų skaičių, tai po pirmųjų nuostolių prasidėjo tikra keršto fiesta. Audringų žiūrovų plojimų palydimi automobiliai tiesiog "erotiškai" rangėsi ir laviravo, norint išvengti smūgių.
Po antrojo važiavimo, iš kovos pasitraukus dviem automobiliams, žiūrovai išsirinko patį kovingiausią "bulių" - Nr. 99. Jo atakos ir dvikovos vyko išties įspūdingai.

Laimėjo - numeris 99

Ketvirtajame važiavime dalyvavo vos penketas "bulių". Eliminavę konkurentus liko tik du automobiliai. Jų kova greičiau priminė "pelės ir katės" žaidimą. Prašomi žiūrovų, vairuotojai keletą kartų susirėmė ir liko stovėti vienas priešais kitą nejudėdami. Tik po penketo minučių visiems tapo aišku, kad net ir lyderiai išėjo iš rikiuotės.
Apsuptas minios gerbėjų, garbės ratą apvažiavo šio etapo nugalėtojas, "buliaus" Nr. 99 vairuotojas Vladas Trumpickas iš Žemaičių Kalvarijos. Surinkęs 237 taškus jis tapo ir čempionato lyderiu. Pirmojo etapo, vykusio gegužės pradžioje Šiauliuose lyderis V. Motiejūnas nedalyvavo.

"Bulių" kautynės - visiems

Automobilių ("bulių") kautynės įvairiose Lietuvos vietose vyksta jau daugiau kaip 5 metai. Daugumoje miestų yra susibūrę "bulių" klubai, vienijantys per 300 narių.
Nuo šių metų balandžio mėn. vyksta pirmasis oficialus Lietuvos "bulių" aštuonių etapų čempionatas. Kitos kautynės vyks Klaipėdoje, aerouosto teritorijoje liepos 14 dieną.
Kaip pasakoja renginių organizatorius Artūras Kavaliauskas, čempionatas yra atviras visiems. Tiek klubų nariai, tiek ir nauji vairuotojai gali išbandyti savo jėgas šioje ekstremalaus sporto rūšyje.
Europoje ir JAV panašios kautynės yra itin populiarios. Antrus metus dalyvaujančio šiauliečio Egidijaus Kielos nuomone, "bulių" vairuotojai patiria ypatingų pojūčių. Tai nėra vien chaotiškas trankymasis. Kautynėse esama taktikos bei griežtų taisyklių.
Važiuojančių "bulių" tikslas - apvažiuoti kuo daugiau ratų bei surinkti kuo daugiau balų. Balai duodami už kiekvieną apvažiuotą ratą ir smūgiavimus į automobilius. Pagal "bulių" garbės kodeksą, yra draudžiama taranuoti stovintį automobilį bei smūgiuoti į dureles vairuotojo pusėje.

Kautynių idėja

Ko gero, "bulių" kautynės - vienas nedaugelio atvejų, kai automobilius vairuoti yra leidžiama ir nepilnamečiams. Tiesa, jie turi organizatoriams pateikti raštišką tėvų sutikimą. Taip pat visiems dalyviams būtina apsauga: autosalono viduje suvirintas karkasas, saugos diržai per abu pečius, šalmas.
Taigi "buliai" - ypatingi automobiliai. Pirmiausia, kaip sakė čempionato nugalėtojas, jie "gyvena antrą kartą". Visi kautynių automobiliai - po avarijų, tinkami metalo laužui. Perdarius juos į "bulius", galima dar kurį laiką važinėti. Tik reikia tam tinkamai pasiruošti - uždėti šarvus bei žaismingai apipavidalinti. Beje, kovos mašinomis gali būti paversti tik lengvieji mažalitražiai automobiliai.
Paklaustas, koks tokių kautynių tikslas, A. Kavaliauskas paaiškino tai neigiamos energijos iškrovimu. Organizatorius pajuokavo, kad geriau susikaupusį pyktį išlieti ant "bulių", negu ant žmonos. Patys vairuotojai taip pat pritaria šiai minčiai, be to, vilioja ir adrenalino dozė.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder