Atsirita nauja karščio banga

Atsirita nauja karščio banga

Daugelis gamtinių reiškinių tiesiogiai ar netiesiogiai veikia ir žmogaus sveikatą. Žmogaus savijautą veikia magnetinės audros, kurių viena buvo ir šią savaitę, taip pat tuo metu orus lemianti sinoptinė situacija, mėnulio fazės ir daugelis kitų.

Tačiau vieni iš dažniausiai pasitaikančių ir bene daugiausiai žmonių aukų pareikalaujantys ekstremalūs reiškiniai yra šalčio ir karščio bangos.

Nuo 2000 metų karščio bangos buvo užfiksuotos Prancūzijoje, Italijoje, Portugalijoje, Rusijoje, Vengrijoje, Bulgarijoje ir kitose pasaulio šalyse. Ne išimtis ir šie metai, kai karščio bangos jau persirito per daugelį Europos šalių neaplenkiant ir Lietuvos.

Aukštos oro temperatūros daro poveikį žmonių sveikatai, o dažnai tampa ir mirties priežastimi. O labai karštos dienos bei neretai karščio bangų metu būnančios tvankios naktys sukelia kai kurias ligas ar jų paūmėjimą. Kiekvienais metais nuo karščio miršta daugiau žmonių, nei nuo uraganų, perkūnijų, potvynių ar kitų hidrometeorologinių reiškinių kartu sudėjus.

Karščiai iš Lietuvos nesiruošia dar trauktis, šios savaitės pabaigoje mūsų šalį pasieks nauja karščio porcija.

Daugelyje rajonų termometrai vėl rodys daugiau kaip 30 laipsnių karštį. Tad svarbu tinkamai elgtis kaitros metu ir pasirūpinti savo sveikata.

Tik labai maža dalis žmonių suserga tiesiogiai nuo kaitros, kai ištinka perkaitimas, saulės smūgis. Tačiau karščio metu paūmėja ligos ar ligonių būklė yra apsunkinama. Didžiausiai rizikos grupei priklauso žmonės, besiskundžiantys dėl širdies ir kraujagyslių, kepenų ar inkstų problemų. Taip pat karščio metu labiau pasisaugoti reikėtų vyresniems žmonėms, nėščiosioms ir mažiems vaikams.

Karščių metu reikėtų vengti buvimo lauke, ypač saulėkaitoje, ir nutraukti lauko darbus vidudienio valandomis, taip pat nepamiršti vadovautis sveikatos specialistų rekomendacijomis, kaip elgtis esant karštiems orams. Reikėtų vartoti pakankamai skysčių, valgyti daugiau skystų ir liesų produktų, riboti savo fizinį aktyvumą bei vengti streso.

Paminėtina, kad karščių metu svarbu apsaugoti ne tik savo sveikatą, bet ir pasirūpinti savo augintiniais, nepalikti jų tvankiose patalpose ar saulėkaitoje.

Šeštadienį vietomis trumpai palis, galima perkūnija. Vėjas nepastovios krypties, 3–8 m/s. Temperatūra naktį 16–21, dieną 30–35, pajūryje 27–29 laipsniai.

Sekmadienio naktį vietomis, dieną daug kur numatomi trumpi lietūs, dieną kai kur smarkūs, perkūnija. Vėjas nepastovios krypties, 3–8 m/s. Temperatūra naktį 18–23, dieną 27–32, pietvakariniuose rajonuose 23–26 laipsniai šilumos.

Pirmadienį daug kur trumpai palis, kai kur su perkūnija. Vėjas nepastovios krypties, 3–8 m/s. Temperatūra naktį 15–20, dieną 21–26 laipsniai.

Antradienį kai kur trumpai palis, galima perkūnija. Vėjas nepastovios krypties, 3–8 m/s. Temperatūra naktį 12–17, dieną 20–25 laipsniai.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder