Ar Žuvininkystės tarnyba bus privatizuota, ar tik pertvarkyta?

Ar Žuvininkystės tarnyba bus privatizuota, ar tik pertvarkyta?

Prasidėjusi Žuvininkystės tarnybos pertvarka apaugo įvairiais prieštaringais vertinimais, ikiteisminiais tyrimais ir net bylomis. Trečiadienį Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos iniciatyva vykusio susitikimo su Žemės ūkio ministerijos vadovybe metu aiškesnių atsakymų, kodėl šią tarnybą reikia pertvarkyti, perkeliant į Klaipėdą, ir kodėl planuojama ją reorganizuoti, steigiant uždarąją akcinę bendrovę arba viešąją įstaigą, nebuvo pateikta. Žemės ūkio ministras Bronius Markauskas tikina, kad pertvarka būtina, o socialdemokratas Algimantas Salamakinas įtaria, kad pertvarka pridengiama būsimas tarnybos privatizavimas.

„Žuvininkystės tarnybos (ŽT) pertvarka buvo neišvengiama, nes, mano giliu įsitikinimu, valstybės tarnautojai neturi užsiimti nei žuvų auginimu, nei jų pardavimu. Svarbiausia, ką turėtų atlikti nedidelė, bet efektyviai veikianti tarnyba – užtikrinti realią, o ne formalią žuvininkystės kontrolę, visą dėmesį sutelkiant į žuvininkystės politikos įgyvendinimą“ – LRT.lt pateiktame atsakyme dėl tarnybos pertvarkos pabrėžia B. Markauskas.

Kaip jau anksčiau yra nurodžiusi Žemės ūkio ministerija, planuojama, kad nuo 2018 m. sausio 1 d. ŽT centrinė būstinė kartu su jos direktoriumi bus perkeliama į Klaipėdą. Taip esą bus siekiama ne tik taupyti valstybės biudžeto lėšas, bet ir sustiprinti žuvininkystės kontrolę, regionų svarbą bei užimtumą juose. Po pertvarkos tarnybos darbuotojų sumažėtų nuo 182 iki 45.

Pertvarka pradėta dar vasarą

Apie tai, kad bus pertvarkoma ŽT, pradėta kalbėti dar vasarą. Tada Seimo Žemės ūkio reikalų komiteto narys, konservatorius Kazys Starkevičius, bendraudamas su LRT.lt, be užuolankų aiškino, jog bandymai tarnybą pertvarkyti į uždarąją akcinę bendrovę (UAB) arba viešąją įstaigą (VšĮ) – pirmas žingsnis į privatizavimą.  

Trečiadienį, pasak A. Salamakino, ministras B. Markauskas tikino, kad privatizavimo nebus, o, atsiradus viešajai įstaigai arba uždarajai akcinei bendrovei, tarnybai bus lengviau dalyvauti įvairiuose konkursuose arba vykdyti europinius projektus.

„Bet aš labai abejoju, kad privačios bendrovės ŽT pigiau pardavinės mailių. Juk ji pati gali užsiimti žuvivaisa“, – svarsto A. Salamakinas.

Su LRT.lt bendravę ŽT darbuotojai neslepia, kad jau prieš mėnesį jiems išdalinti įspėjimai, kad bus atleidžiami iš darbo arba perkeliami į kitas pareigas bei padalinius.

Viceministras neigė, kad siekiama privatizavimo

Žemės ūkio viceministras Artūras Bogdanovas, kuruojantis ŽT pertvarką, sako, kad tik kai kurie jos padaliniai taps uždarosiomis akcinėmis bendrovėmis arba viešosiomis įstaigomis: „Ši pertvarka – nei pirmas, nei antras žingsnis į privatizavimą. Bus valstybinis, o ne privatus darinys“.

Viceministras taip pat teigia, kad valstybinių biudžetinių padalinių statusą praras ŽT žuvivaisos gamybiniai padaliniai. Jie po pertvarkos turėtų įgauti juridinių asmenų statusą.

Žuvivaisos padalinių yra Laukystoje, Rusnėje, Simne, Žeimenoje ir Trakų Vokėje. Čia veisiamos ir auginamos įvairios žuvys.

Pasak A. Bogdanovo, šie ŽT padaliniai bus pertvarkyti kitų metų viduryje, o pati tarnyba – kitų metų sausį.

Tarnybos vadovė neketina pasiduoti

Jau buvo skelbta, kad Žemės ūkio ministerija nepatenkinta ŽT vadovės Indrės Šidlauskienės veikla ir kad jos atžvilgiu pradėti tyrimai.

„Taip, nesusipratimų yra ir yra pradėtų ikiteisminių tyrimų. Taip pat atliekame ne vieną auditą dėl europinių investicijų“, – teigė A. Bogdanovas.

Paklausta apie ministerijos pareikštus įtarimus, ŽT vadovė I. Šidlauskienė savo ruožtu LRT.lt tvirtina, kad pati tarnyba teismui yra apskundusi ministro B. Markausko įsakymą dėl pradėtos tarnybos pertvarkos.

„Nors teismas jokių apsaugos priemonių nepritaikė, tačiau pateikėme savo argumentus, kad jau ir dabar dėl pradėtos pertvarkos valstybė patiria žalą, bet žmonės ieškosi darbo, privalome jiems tam suteikti laisvo laiko, bet atlyginimą mokame visą. Prarandame nemažai patyrusių specialistų“, – aiškina I. Šidlauskienė.

Paklausta, ar kas nors iš tarnybos specialistų pasiryžę pervažiuoti dirbti į Klaipėdą, ji sakė, kad nėra nė vieno, kas norėtų išvažiuoti iš Vilniaus: „Turime nemažai jau kvalifikuotų specialistų, kurie, pasiėmę bankų paskolas, Vilniuje įsigijo butus, sukūrė šeimas, tai jie tikrai niekur nevažiuos“.

I. Šidlauskienė stebisi ministerijos pareiškimais, esą sėkmingai pertvarkyta Nacionalinė žemės tarnyba ir taip buvo sutaupyta daugiau nei 200 tūkst. eurų.

„Tačiau į šią tarnybą jau perėjo nemažai mūsų tarnybos specialistų. Tai kaip suprasti? Ko gero, buvo atleisti neparankūs, kad vietoj jų ateitų „savi“? – svarsto ŽT vadovė.

Paklausta, kaip vertina jai pareikštus ministerijos priekaištus ar net įtarimus, I. Šidlauskienė tvirtina, kad ji pati išsiaiškinusi kai kurių ŽT darbuotojų piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi atvejus: „Mano pavardė siejama su fiktyviai tarnyboje įdarbintais darbuotojais, bet kažkodėl nepasakoma, kad aš pati tai išsiaiškinau ir paviešinau. Jei būtų priešingai, matyt, čia jau nebedirbčiau. Tačiau daugiau nieko komentuoti nenorėčiau, nes vyksta tyrimas.“

Svarstydama, ar iš tikrųjų siekiama privatizuoti ŽT žuvivaisos padalinius, I. Šidlauskienė prisipažino nenorinti komentuoti ministerijos veiksmų, tik sakė gavusi informacijos, kad kažkokie žmonės jau buvo atvykę apžiūrėti žuvivaisos padalinių tvenkinių.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder