Ar auginti GMO, apsispręs pati Lietuva

Ar auginti GMO, apsispręs pati Lietuva

Europos Parlamentas (EP) antradienį patvirtino Europos Komisijos pasiūlymą, kad kiekviena Europos Sąjungos (ES) šalis pati nuspręstų, ar auginti genetiškai modifikuotus organizmus (GMO).

Dėl GMO auginimo šalys narės apsispręs pavasarį, teigiama sveikatos ir maisto saugos komisaro Vytenio Andriukaičio išplatintame pranešime.

Valstybės, kurios augins GMO, turės užtikrinti, kad jie nebūtų pasienio ruože perkelti į kaimyninę šalį, o ES institucijos užtikrins moksliniais tyrimais pagrįstą GMO auginimo rizikos vertinimą, pabrėžia V. Andriukaitis.

Šiuo metu ES teritorijoje leidžiama auginti tik genetiškai modifikuotus kukurūzus Mon810. Jie auginami penkiose ES valstybėse: Čekijoje, Slovakijoje, Ispanijoje, Portugalijoje ir Rumunijoje.

Savo ruožtu devynios ES šalys (Vokietija, Prancūzija, Italija, Austrija, Graikija, Liuksemburgas, Lenkija, Vengrija, Bulgarija) uždraudė GMO kukurūzų auginimą. ES maisto saugos tarnyba įvertino, kad šie draudimai nėra moksliškai pagrįsti, o kai kurių šalių teismai nusprendė leisti atšaukti draudimus.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder