Antanas Matulas dar kartą siūlo keisti Alkoholio kontrolės įstatymą

Antanas Matulas dar kartą siūlo keisti Alkoholio kontrolės įstatymą

Seimo narys konservatorius Antanas Matulas siūlo keisti nuo šių metų sausio 1 d. įsigaliojusias Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas.

Seimo posėdžių sekretoriate jo įregistruotu projektu numatoma mažmeninės prekybos vietose drausti parduoti, išpilstytus į didesnę negu vieno litro tarą, alaus, fermentuotų gėrimų, alkoholinių kokteilių grupėms priklausančius alkoholinius gėrimus, išskyrus išpilstytus į stiklinę, keraminę, medinę ar metalinę tarą.

Taip pat siūloma uždrausti prekiauti alaus, fermentuotų gėrimų, alkoholinių kokteilių grupėms priklausančiais alkoholiniais gėrimais, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija yra didesnė kaip 7,5 procento, išskyrus išpilstytus gėrimus į stiklinę, keraminę, medinę ar metalinę tarą.

Pasak jo, Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimo projektas parengtas atsižvelgiant į alkoholinių gėrimų, išpilstytų į plastikinę didesnę nei 1 litro talpos tarą, vartojimą visuomenėje. A. Matulo teigimu, ypač didelę įtaką alkoholio vartojimui turi alaus, sidro, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija didesnė kaip 7,5 procento, išpilstytų į 2 litrų plastikinius butelius, vartojimas.

"Dėl mažesnės plastikinių butelių kainos 2-2,5 l talpos plastikiniuose buteliuose išpilstytas alus, sidras yra pigesni negu išpilstyti mažesniuose stikliniuose buteliuose arba skardinėse. Be to, įvedus ribojimus, orientuotus į alų, sidrą, alkoholinius kokteilius, alaus mišinius su nealkoholiniais gėrimais, kai kurie rinkos subjektai bando "apeiti" šiuos ribojimus, tiekiant į rinką kitus fermentuotus gėrimus (fermentuotų gėrimų mišinius, fermentuotų ir nealkoholinių gėrimų mišinius, pavyzdžiui, sidro ir vyno mišiniai), išpilstytus į didesnę negu 1 litro plastikinę tarą", - pažymi Seimo narys.

A. Matulo teigimu, siekiama, jog alkoholis nebūtų lengvai prieinamas asocialiems asmenims. "Tačiau yra užtikrinama, kad būtų sudarytos sąlygos mažiesiems aludariams verstis alaus gamybos veikla, gaminant kokybišką produkciją, ir suteikti galimybę vartotojams įsigyti alkoholinių gėrimų didesnėje nei 1 litras bei stipresnių nei 7,5 procento stiklinėje, keraminėje, medinėje ar metalinėje taroje. Be to, nebūtų uždrausta gaminti tautinio paveldo alų, kurį gamina daugiausia mažieji aludariai", - sako politikas.

2013 m. sausio 1 d. įsigaliojo 2011 m. gruodžio 23 d. Seimo priimtos Alkoholio kontrolės įstatymo nuostatos, pagal kurias mažmeninės prekybos ir viešojo maitinimo vietose draudžiama prekiauti alkoholiniais kokteiliais, alumi, alaus mišiniais su nealkoholiniais gėrimais, sidru, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija viršija 7,5 procento, o mažmeninės prekybos vietose - ir alkoholiniais kokteiliais, alumi, alaus mišiniais su nealkoholiniais gėrimais ir sidru, išpilstytais į didesnę negu vieno litro tarą.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder