Žmonės vis drąsiau kaukėms sako „NE“

Žmonės vis drąsiau kaukėms sako „NE“

Valdančiųjų veiksmai, esą skirti pandemijai suvaldyti, jau seniai kėlė nemažai klausimų ir abejonių. Naujausi sprendimai - uždaryti sporto klubus ir visus moksleivius privaloma tvarka „papuošti" kaukėmis - tapo paskutiniu, visuomenės kantrybės taurę perpildžiusiu, lašu.

Neatsiejama ugdymo proceso dalis

Praėjusį penktadienį, lapkričio 6 d., spaudos konferencijos metu kol kas dar sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pareiškė, kad „kaukės bus privalomos visiems ugdymo įstaigose esantiems vaikams, kurie yra vyresni negu šešerių metų". Vaikai kaukes turės dėvėti ir pertraukų, ir pamokų metu.

Apsaugos priemonėmis vaikus privalo aprūpinti tėvai, o kaukių dėvėjimo ir kitų higienos normų laikymosi kontrolė pavedama mokytojams.

Toks SAM vadovo sprendimas sukėlė didžiulį visuomenės pasipiktinimą. Tą pačią lapkričio 6 d. buvo parengta peticija - „Prieš kaukes visiems ugdymo įstaigose esantiems vaikams".

„Neleiskime vaikams kentėti! Užkirskim kelią tokiam sprendimui! Sakom pagaliau NE, priimtiems jų sprendimams! Pasirašom peticiją!" - ragino jos autorė Dovilė. Raginimas buvo išgirstas ir peticiją jau pasirašė beveik 14 tūkst. žmonių.

Įdomu tai, kad organizacija „Lietuvos tėvų forumas", skelbusi, jog jos tikslai „vienyti Lietuvos vaikų ir studentų tėvus (globėjus) bendrai veiklai, kuri darytų įtaką šalies švietimo politikai", šį kartą palaikė SAM poziciją.

Sekmadienį socialiniame tinkle esančioje organizacijos paskyroje atsirado įrašas, raginantis „neperkelti mūsų nerimo vaikams". Taip pat buvo siūloma „padėti susitaikyti su kaukės dėvėjimu" bei pasikalbėti su vaikais, kad jie suprastų kritinį momentą ir pradėjus trūkti oro nepamirštų nusiimti kaukės bei įkvėpti.

Ribojimai reikalingi, bet su protu

Daugiavaikių šeimų asociacijos „Mes" įkūrėja ir vadovė Jurgita Pocienė, sutikdama, kad tam tikri ribojimai gali būti, akcentavo, kad tai turi būti daroma apgalvotai.

„Sutinku, kad kaukės gali būti naudingos viešajame transporte, parduotuvėse ar didesnio žmonių susibūrimo vietose, tačiau jų nauda ugdymo įstaigose labai abejočiau, - teigė šešias atžalas auginanti mama. - Studijuodama universitete aš pati patyriau, ką reiškia visą dieną praleisti su kauke. Jos sulaiko deguonį, kuris mokantis yra ypač reikalingas. Kai jo ima trūkti, tampa sunku susikaupti ir susikoncentruoti, greičiau nuvargsti. Jeigu jos taip veikia suaugusius, tai kokį poveikį deguonies trūkumas turės vaikams?"

J.Pocienė atkreipė dėmesį ir į tai, kad labai greitai kaukių dėvėjimas tampa parodija.

„Kai žmonėms ima trūkti oro, jie nusismaukia kaukes ir jų dėvėjimas išvis nebetenka prasmės. Jeigu taip deklaruojamas rūpestis vaikų sveikata, gal tikslingiau būtų dažniau vėdinti patalpas ir jas dezinfekuoti, o ne kankinti vaikus juos dusinant ir taip silpninant jų imuninę sistemą? Nebent norima suburti pervargusių, protinio darbo nepajėgiančių dirbti zombiukų armiją", - svarstė asociacijos atstovė.

Galiausiai ji priminė, jog kaukės, ypač daugiau vaikų auginančioms šeimoms, netrukus taps prabangos preke.

„Jeigu laikysimės visų reikalavimų ir kaukes keisime kas tris, keturias valandas, 4 į mokyklą einantiems vaikams per dieną reikės 12 kaukių. Kadangi kaukėmis vaikus turi aprūpinti tėvai, išeina, kad savaitei vien vaikams reikės vienos kaukių pakuotės. Per mėnesį reikės mažiausiai keturių pakuočių, kas šeimai gali atsieiti apie 100 eurų. Ar, prieš priimant tokius sprendimus, kas nors pagalvojo apie tai? - retoriniu klausimu pokalbį baigė J.Pocienė.

Sportas - jau nebe sveikata?

Priešiškai visuomenė sutiko ir SAM sprendimą uždaryti visų saugumo bei higienos reikalavimų besilaikančius sporto klubus. Karolio Žilinsko inicijuota peticija „Nestabdyti sporto ir sveikatingumo veiklos uždarose erdvėse karantino laikotarpiu" pasirodė lapkričio 5 d. ir ją jau pasirašė beveik 15 tūkst. žmonių.

Peticijos autorius ne tik kvietė žmones pasirašyti, bet ir pateikė savo pasiūlymą pagrindžiančius argumentus:

„Safe ACTiVE tyrimo rezultatai rodo itin žemą Covid-19 rizikos lygį sveikatingumo klubuose. Išanalizavus daugiau nei 62 milijonus apsilankymų, vidutinis infekcijos lygis siekia 0,78 per 100 tūkst. apsilankymų.

K.Žilinsko pozicijai pritarė ir viename iš sostinės klubų trenere dirbanti Laima (tikrasis vardas redakcijai žinomas). Pasak merginos, uždarius sporto klubus, iš klientų buvo atimta galimybė stiprinti sveikatą, o klubuose dirbę treneriai palikti be pragyvenimo šaltinio.

„Keista, kad užkliuvo būtent sporto klubai, nors virusu užsikrėsti galima bet kur - grožio salonuose, parduotuvėse ar net savo namo lifte, nes šių erdvių, skirtingai nuo sporto klubų, niekas neskuba dezinfekuoti, - pastebėjimais dalinosi Laima. - Sporto salėse, priešingai, visi tvarkingai laikosi socialinio atstumo, tiek prieš, tiek po treniruočių dezinfekuoja įrangą ir sportinį inventorių.

Laikantis visų rekomendacijų ir taisyklių sporto klube užsikrėsti beveik neįmanoma, užtat sportuojant stiprėja žmonių imunitetas, teigiamą įtaką sveikatai daro ir pirtys bei vandens procedūros. Tad lieka neaišku, kokie yra tikrieji žmonėms sportuoti uždraudusios SAM tikslai?"

Paklaustas, kaip reaguoja į peticijas prieš kaukių dėvėjimą mokiniams, ministras A.Veryga akcentuoja esąs įsitikinęs, kad kaukės vaikams nėra perteklinė priemonė.

Situaciją komentuoja publicistas, kultūros kritikas Vytautas RUBAVIČIUS:

Peticijas galima vertinti kaip momentinį „blyksnį", kadangi pastarieji valdančiųjų draudimai užkabino ypač didelę visuomenės dalį. Tai yra sveikintinas dalykas, nes žmonės pagaliau pradėjo reikalauti iš valdžios aiškių, greitų ir pagrįstų sprendimų. Gal tik peticijos nėra pati efektyviausia forma, nes jų rašymas užtrunka, o jos pačios valdžios niekaip neįpareigoja, bet tokie veiksmai rodo, kad žmonėms nusibodo nelogiški ir neargumentuoti SAM sprendimai.

Naujausi draudimai įvesti teigiant, kad „taip daro ir likusi Europa", tačiau kodėl nepasidomima, kaip tvarkosi Kinija, Taivanas ar kaimyninė Estija, kur padėtis žymiai geresnė?

SAM nusprendė, kad vaikams mokyklose būtinos kaukės, tačiau nepaaiškino, kodėl reikia taip kankinti vaikus? Ar kas nors tyrė, kiek kaukės apsaugo nuo židinių plitimo ir kaip jausis dienų dienas jas mūvintis vaikai? Tad natūralu, kad tėvai susirūpino ne tik dėl koronaviruso plitimo, bet ir dėl kitų, su nuolatiniu kaukių dėvėjimų susijusių, galimų komplikacijų.

Dabartinėmis sąlygomis galima tik apgailestauti, kad Lietuva - ne Kinija. Taip, ten nėra vakarietiškos demokratijos, tačiau autoritarinė valdžia ypatingomis aplinkybėmis yra pranašesnė. Ji greitai priima konkrečius bei logiškus sprendimus, kurie duoda aiškiai apčiuopiamus rezultatus.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder