Vyriausybė svarstys K. Lukošiaus atleidimą iš PAGD direktorius pareigų

Vyriausybė svarstys K. Lukošiaus atleidimą iš PAGD direktorius pareigų

Ministrų kabinetas svarstys Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) direktoriaus Kęstučio Lukošiaus atleidimą. Pats K. Lukošius vasario 8 dieną pateikė prašymą atleisti jį iš einamų pareigų.

E. Misiūnas anksčiau pripažino, kad apskritai gailisi pasiūlęs šį žmogų eiti šias pareigas.

,,Aš gailiuosi, kad esu pasiūlęs tą žmogų užimti tokias pareigas, nors iš gyvenimo aprašymo atrodė labai gražiai - jaunas, perspektyvus, iniciatyvus mokslų daktaras, verslininkas. Lyg sutarėme, kad kovosime prieš korupciją ir skaidrinsime sistemą, bet išėjo tas pats senas raugas“, - ,,Žinių radijui“ teigė E. Misiūnas.

Pasak ministro, Vyriausybės prioritetas yra kova su korupcija, todėl K. Lukošius turi būti atleistas.

Vidaus reikalų ministerijos (VRM) Korupcijos prevencijos ir vidaus tyrimų skyrius baigė tarnybinį patikrinimą dėl PAGD direktoriaus K. Lukošiaus veiksmų. Direktorių Vyriausybei siūloma atleisti iš pareigų, o patikrinimo metu surinkta medžiaga pateikta Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT).

Tarnybinis patikrinimas pradėtas praėjusių metų lapkričio viduryje siekiant įvertinti PAGD pareigūnų ir vadovo veiksmus dėl pratęstos sutarties su UAB „Iksada“ GTC dėl 5 automobilinių kopėčių nuomos.

PAGD už 10 metų senumo autokopėčių nuomą nusprendė mokėti pagal seną (2008 m.) sutartį už tą pačią (naujų kopėčių) nuomos kainą. Neteisėto (pagal VPT išvadas) sandorio vertė - beveik 2 mln. eurų.

Į tarnybinį patikrinimą įtrauktos ir Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) išvados, kuriose teigiama, kad K. Lukošius neturėjo teisės pratęsti kopėčių nuomos sutarties be konkurso ir taip pažeidė Viešųjų pirkimų įstatymą.

Atlikus tyrimą konstatuota, kad PAGD neturėjo teisės priimti papildomų kreditorinių įsipareigojimų ir taip pažeidė Biudžeto sandaros įstatymą.

Tarnybinį patikrinimą atlikę pareigūnai taip pat konstatuoja, kad direktoriaus paaiškinimai, neva sutartis pratęsiama siekiant užtikrinti visuomenės saugumą, neturi realaus pagrindo: apie sutarties būsimą pabaigą buvo žinoma iš anksto, buvo pakankamai laiko organizuoti naujus viešuosius pirkimus ar bent jau atlikti rinkos analizę.

Atkreiptinas dėmesys, kad direktorius ne kartą buvo informuotas apie vadovams keliamus aukščiausius skaidrumo reikalavimus, taip pat vykstančius ikiteisminius tyrimus dėl galimos korupcijos vienos įmonės atžvilgiu.

Įvertinus padarytus įstatymų pažeidimus Vidaus reikalų ministerija tarnybinio patikrinimo išvadoje siūlo Vyriausybei atleisti PAGD direktorių K. Lukošių.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder