Vieno vamzdžio, kurio niekas nematė, nerado ir neužuodė, istorija

Vieno vamzdžio, kurio niekas nematė, nerado ir neužuodė, istorija

Iš po žemių išlindus keliems teršalų vamzdžiams, visi šalia tų vamzdžių daugelį metų stovėję kratosi atsakomybės. „Nieko nežinojau, nemačiau, negirdėjau, nesuuodžiau.

Neturėjau teisės įeiti, patikrinti, pauostyti“ - liejasi mantra iš jų lūpų. O paprastas žmogus klauso ir negali atsistebėti - oho, kokiu kvailiu šnekorius jį laiko.

Po Klaipėdoje išlindusių „Grigeo“ vamzdžių, visuomenei atkakliai brukama, neva kalta už taršą tik įmonė, liejusi purvą.

O jokie valdininkai, aplinkosaugininkai, meras - ne tik kad negalėjo nieko padaryti, jie net negalėjo įsivaizduoti, kad tarša vyksta. Praktiškai neturėjo teisės net „sufantazuoti“.

O didžiausias, mano galva, išaiškėjęs absurdas, kad aplinkosaugininkai iki šiol negalėjo nepranešę įeiti į įmonę ir ją patikrinti, imti mėginius. Va, čia tai lygis! Įsivaizduokite, jeigu tokios taisyklės būtų galiojusios ir policijai.

Gauni skundą, įtari galimą nusikaltimą ir, tarkim, prieš kratą paskambini įtariamajam suderinti su juo laiką, kada atvyks pareigūnai. Tai ką tuomet ten tikiesi rasti? Visiškas absurdas, bet tokia tvarka galiojo.

Ir, meskime akmenį į aplinkosaugininkų daržą, nebuvo girdėti, kad jie tokia tvarka skųstųsi. Išeina, visiems viskas tiko. Iki tam tikro momento.

Nežinau, ar čia suveikė nepailstantys visuomenininkų skundai dėl kvapų Klaipėdoje, atvirai rodant pirštu į tam tikras įmones.

Ar, kaip sakoma, kažkas kažkam mokėti nebenorėjo, o gal tiesiog valdžia pasikeitė ir galima buvo pajudinti nepajudinamus. Šito tai jau mums niekas sąžiningai nepapasakos.

Tačiau negalvokit, kad su šiuo vamzdžiu tarša Lietuvoje baigsis. Kol iš teršalų bus galima užsidirbti politinių balų, matysime į paviršių keliamas vamzdžių istorijas, prie jų piktinsis seimūnai, valdininkai, pareigūnai. Mojuos kumščiu ir skųs prokurorams.

Po kiek laiko visas šis šaršalas nurims.

Vėl grįš aplinkosaugininkai į savo patogius kabinetus užsiiminėti „aplinkosauga“, o įmonės - sukti savo biznį.

Gal tik gerą atmintį turintys eiliniai žmogeliai, išgirdę naujus skundus apie smarvę, juodas dulkes ar purviną vandenį, pagalvos apie vamzdį po žeme.

Tačiau istorija parodė, kad į tarnybų sąžinę gali tekti belsti net 10 metų.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder