Verslas pirktų ir brangesnius skiepus, bet jiems neleidžiama

Verslas pirktų ir brangesnius skiepus, bet jiems neleidžiama

Lietuva staiga pareiškė, kad nepirks papildomų „Moderna“ vakcinų – per brangu, - rašo portalas lrytas.lt. Bet privačios medicinos įstaigos ir verslas pirktų ir dar brangesnius skiepus, bet jiems neleidžiama.

Praėjusią savaitę Lietuvą pasiekė žinia, jog vakcinos nuo COVID-19 gamintojai „BioNTech“ ir „Pfizer“ sumažino kiekį vakcinų, kurias artimiausiu metu turėjo pristatyti Lietuvai.

Planuojamas pristatyti kiekis mažinamas visoms ES šalims. Tačiau Europos Komisijos siūlymo įsigyti papildomas 310 tūkst. dozių „Moderna“ vakcinų Vyriausybė atsisakė. Kas tai – trumparegiškumas ar kvailumas?

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigė, jog taip pasielgta todėl, kad farmacijos kompanija trečdaliu padidino kainą, be to, Lietuvos netenkintų vakcinų pristatymo terminai: „Kompanija „Moderna“ kelia vakcinos kainą 33 proc., nenori tomis pačiomis sąlygomis jos platinti.

Mūsų darbo grupė pasiūlė nepritarti tokiems pakeitimams.“

Premjerė Ingrida Šimonytė pabrėžė, kad papildomai pirkti „Moderna“ vakcinų buvo atsisakiusi ir ankstesnė Vyriausybė, o dabartinė valdžia tai dar kartą patvirtino. 10 nuotr.Privačios medicinos įstaigos ir verslas pirktų ir dar brangesnius skiepus, bet jiems neleidžiama.

 „Lietuvai atsisakius „Moderna“ vakcinos prie jos iškart išsirikiavo kitų ES šalių eilė“, – teigė Lietuvos privačių sveikatos priežiūros įstaigų asociacijos prezidentas Laimutis Paškevičius.

Pasak L.Paškevičiaus, ES teisines ir etikos normas atitinkančio sprendimo gauti ir skiepyti gyventojus komercine vakcina dar nėra: „Dalis privačių asmens sveikatos priežiūros įstaigų pasirengusios tokiam skiepijimui, bet dar nėra galimybės tiesiogiai bendrauti su gamintojais.“

Privačios medicinos įstaigos ir verslas pirktų ir dar brangesnius skiepus, bet jiems neleidžiama. Lietuvos privačių sveikatos priežiūros įstaigų asociacija yra pateikusi valstybės institucijoms siūlymus įtraukti privačias medicinos įstaigas į decentralizuotą vakcinacijos procesą.

Privačių laboratorijų tinklas siūlo neatlygintinas logistikos paslaugas išvežiojant vakciną į galutinius vakcinacijos punktus, kurių turi per 300 visoje Lietuvos teritorijoje. „Turime ir galimybę neatlygintinai pasiūlyti ypač galingą šaldymo įrangą, jei valstybei prireiktų tokios pagalbos“, – apie valdžiai teikiamus siūlymus kalbėjo L.Paškevičius. 

Parengta pagal lrytas.lt

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder