Valdžia, medikai ragina susilaikyti nuo susibūrimų Vėlinių savaitgalį

Valdžia, medikai ragina susilaikyti nuo susibūrimų Vėlinių savaitgalį

Valdžios atstovai, medikai ragina gyventojus dėl COVID-19 grėsmės ilgąjį Vėlinių savaitgalį atidėti  artimųjų kapų lankymą, šeimos susibūrimus, o kapinėse ir kitur būtinai dėvėti kaukes, vengti kontaktų.

„Prašau Jūsų kruopščiai laikytis visų saugumo reikalavimų. Plaukite rankas, išlaikykite dviejų metrų atstumą, viešumoje dėvėkite kaukes, socialinius ryšius palaikykite nuotoliniu būdu. Likite namuose, jei jaučiate bent vieną peršalimo simptomą. Vėlinių savaitgalį susilaikykite nuo didesnių giminės susibūrimų“, – feisbuke parašė prezidentas Gitanas Nausėda.

Anot jo, sparčiai daugėjant susirgimų padėtis tampa kritinė, kiekvienas žmogus gali tapti viruso nešiotoju ir sukelti mirtiną pavojų artimiausiems žmonėms.

Prieš ilgąjį savaitgalį tokį pat kreipimąsi išsakė ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„(...) tai yra laikas, kai įprastai keliaudavome į tėviškes, lankydavome artimųjų kapus, prašymas būtų šiemet pergalvoti būtinybę ten vykti, jei yra tokia galimybė, kelionę atidėti“, – sakė jis.

 A. Veryga ragino gyventojus dėvėti kaukes, nepriklausomai nuo to, ar savivaldybėje, kurioje lankomasi, paskelbtas karantinas, ar ne.

Pagal Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijas, siūloma atidėti keliones į savivaldybes, kuriose paskelbtas karantinas, esant galimybei į vietą rekomenduojama vykti asmeniniu automobiliu, vengti kelionių troleibusu, autobusu ar traukiniu. 

Pažymima, kad žmonėms, esantiems izoliacijoje arba turintiems ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų požymių (karščiavimas, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas ir pan.), draudžiama vykti lankyti artimųjų kapus, privaloma likti namuose.

Teritorijose, kur paskelbtas karantinas, kapinėse, kaip ir kitose viešose erdvėse, negalima būriuotis didesnėmis nei penkių žmonių grupėmis, išskyrus šeimos narius. Privalu laikytis ne mažesnio kaip dviejų metrų atstumo tarp žmonių ar žmonių grupių, vengti tiesioginio fizinio kontakto (rankų paspaudimo sveikinantis, apsikabinimų), laikytis asmens higienos reikalavimų.

Aplankius kapus nerekomenduojama vykti į organizuotus giminių susitikimus uždarose patalpose. Rekomenduojama visur laikytis SAM rekomenduojamų prevencijos priemonių: vyresniems nei šešerių metų žmonėms viešose vietose dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones – medicininę ar tekstilinę veido kaukę, išskyrus taikomas išimtis dėl veido apsaugos priemonių negalią turintiems žmonėms.

Policija savo ruožtu pranešė, kad ilgąjį savaitgalį sustiprins patruliavimą prie kapinių, reguliuos eismą, stebės, kad žmonės nesibūriuotų, dėvėtų apsaugines veido kaukes, laikytųsi saugaus atstumo.

Pastarosiomis savaitėmis Lietuvoje ir kitose Europos šalyse sparčiai daugėja susirgimų koronavirusu, šalys dėl to įveda socialinio gyvenimo apribojimus.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder