V. Čmilytė-Nielsen: prieš grįžtant posėdžiauti Seimo nariai bus raginami testuotis

V. Čmilytė-Nielsen: prieš grįžtant posėdžiauti Seimo nariai bus raginami testuotis

Seimo valdybai pirmadienio rytą nusprendus daryti savaitės trukmės plenarinių posėdžių pertrauką, parlamento pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen paaiškino, kad toks sprendimas yra priimtas dėl poreikio didinti saugumą koronaviruso plitimo akivaizdoje.

Jos teigimu, Seimo nariai bus raginami darytis koronaviruso testus, kad vėliau grįždami dirbti į posėdžių salę būtų užtikrinti, jog neserga. Vis dėlto, pažymėjo V. Čmilytė-Nielsen, toliau bus bandoma pasirengti galimybei Seimui dirbti nuotoliniu būdu.

„Priėmėme sprendimą, kad po antradienio Seimo posėdžio bus daroma pauzė iki gruodžio 3 d. (...) Savaitei stabdydami posėdžius rekomenduojame tiek frakcijų seniūnams, tiek kiekvienam Seimo nariui testuotis, nes tai yra labai svarbu. Tokios galimybės bus sudarytos. Svarbu užtikrinti, kad Seimo nariai, kurie renkasi į posėdžius, turėtų neigiamą (testo rezultatą – ELTA)“, – pirmadienį spaudos konferencijoje sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Pasak Seimo pirmininkės, parlamentas negali greitai pereiti prie darbo nuotoliniu būdu, nes tam būtina ne tik įgyvendinti techninius sprendimus, tačiau ir pakoreguoti įstatymus.

„Su įstatymine dalimi darbai yra pradėti, rytoj ketinama svarstyti Seimo Statuto pakeitimą. Labai svarbu, kaip Seimas apsispręs dėl šios nuostatos. Žinome, kad dalis opozicijos ketina prašyti ekspertinio vertinimo – iš esmės pristabdyti šį procesą. Klausimas, kaip pavyks Seime įtikinti kolegas ir judėti į priekį kuo greičiau. Nepakeitus Statuto, mes teisiškai negalėsime išspręsti šio klausimo“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Ji patikino, kad Seimo nariai pirmadienį susitiks su darbo grupės atstovais, kurie pristatys, kaip įgyvendinami techniniai reikalavimui nuotoliniam balsavimu.

Kalbėdama apie parlamentarų testavimą, Seimo pirmininkė paaiškino, kad tai bus tik rekomendacija.

„Įpareigoti Seimo narius ar apriboti jų galimybes dalyvauti Seimo posėdžiuose neįmanoma. Šioje vietoje turime pasikliauti Seimo narių sąmoningumu. Kiek tenka stebėti, Seimo nariai ir testuojasi, ir skelbiasi apie savo testų rezultatus. (...) Galime tik rekomenduoti ir priminti“, – pridūrė V. Čmilytė-Nielsen.

„Naujų užsikrėtimų nėra, tačiau yra Seimo narių, kurie yra saviizoliacijoje. Tikslaus skaičiaus pasakyti negalėčiau“, – informavo Seimo pirmininkė.

V. Čmilytė-Nielsen taip pat pripažino, kad Seimo valdantieji antradienį gali neturėti faktinės daugumos.

Seimo valdyba pirmadienį taip pat nusprendė įpareigoti Seimo narius ir kanceliarijos darbuotojus nesibūriuoti plenarinių posėdžių salėje, neatlikti veiksmų, kurie reikalauja nusiimti kaukes salėje. Taip pat vertinamos galimybės posėdžių salėje tarp Seimo narių įrengti pertvaras – fizinius barjerus, planuojama matuoti Seimo narių ir darbuotojų temperatūrą prieš jiems patenkant į Seimo patalpas.

Seimo rūmuose nebus organizuojami renginiai, parlamentarai raginami nevykti į komandiruotes, bus uždarytos poilsio erdvės. Nuotoliniu būdu posėdžiaus Seimo komitetai, komisijos. Tikėtina, kad taip darbą organizuosis ir Seimo frakcijos.

Dainora Karklytė (ELTA)

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder